Miért mosolyognak az újszülöttek, amikor mélyen alszanak?

Ezt olvasta már?

baba mosoly, újszülött mosolya,
Van-e meghatóbb dolog, mint egy mosolygó csecsemőt látni? Még meghatóbb, ha az újszülöttek első mosolyát említjük, amelyet néha angyali mosolyként is emlegetnek. És nem csoda, hogy így nevezzük, hiszen ez általában sok szülő számára egy várva várt pillanat, amely valamennyire kárpótol a fáradtságért és az első kaotikus, de gyönyörű hónapok álmatlan óráiért.

Ha voltál olyan szerencsés, hogy ultrahangon mosolyogni láttad a babádat, ne hidd, hogy olyan dolgokat képzeltél, amik meg sem történtek!
Egy tanulmány, amely több mint 500 terhes nőt vizsgált 4D ultrahang segítségével, azt találta, hogy akár 31 magzat is mosolygott valójában. Mindegyikük átlagosan 3,21 másodpercig mosolygott egyenként. A tudósok így megállapították, hogy a spontán mosolyok már akkor is előfordulnak, amikor a babák még az anyaméhben vannak.

Mit csinál odabent a kismanó?

Manapság, az új technológiák fejlődésének köszönhetően a kutatások megállapították, hogy a magzatok már 18 héttel a fogantatásuk után is képesek ásítani. A terhesség 26. hete körül már képesek mosolyogni, pislogni és akár sírni is az anyaméhben. Ezek az arckifejezések önkéntelen reflexek, amelyeket egyfajta felkészülésként fejlesztenek a születés pillanatára. Ahogy korábban említettük, ezek a cselekvések, amelyeket a baba az anyaméhben végez, reflexszerű cselekvéseknek számítanak. Vagyis azonnali választ jelentenek egy ingerre, ami a csecsemők esetében általában a belső jólét érzése. Sokunkkal ellentétben nagyon valószínű, hogy a csecsemők valójában nincsenek tudatában annak, hogy mosolyognak, tehát az izmaik önkéntelen mozgásáról beszélünk, mint például amikor rúgnak vagy szopják az ujjukat.

Alvás közben az újszülött általában 2 alvási fázison megy keresztül: aktív alvás és mély alvás. Az aktív fázist, amelyet REM-nek is neveznek, ami a Rapid Eye Movement (gyors szemmozgás) rövidítése, feltételezhetően intenzív agyi aktivitás hozza létre. Ez körülbelül 60-90 perccel az elalvás után következik be, de az alvás ciklikusan működik, így a REM szakasz a mélyalvással is váltakozik. Ennek ellenére éppen a REM alvás alatt látjuk majd leginkább, hogy kisbabánk önkéntelenül mosolyog, grimaszol, vagy nyújtogatja a lábát.

A mosoly az első kommunikációs forma

Mivel beszélni nem tudnak, a mosoly és a sírás egyaránt a csecsemők alapvető kommunikációs eszköze. Ez legalábbis a születés utáni első pillanatokban igaz. Azonban azt is szem előtt kell tartanod, hogy más, különálló tanulmányok sorozataival sikerült bebizonyítani, hogy a csecsemők már napokkal vagy akár órákkal a születésük után is társas lények. Éppen ezért a mosolyuk válasz lehet pozitív érzésekre vagy megnyugtató érzésekre is, mint például egy simogatás az arcon vagy az, hogy újra tisztának érzik magukat. Kellemes emlékek, például hangok, illatok és ízek is kiválthatnak mosolyt a babánál.

babamosoly

Miközben ránézünk egy nyugodtan alvó babára, gyakran látjuk őt is mosolyogni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy álmodik, még ha annak is tűnik. Valójában ez aligha lehetséges, hiszen egy újszülött csecsemőnek még nincs elég tapasztalata ahhoz, hogy emlékezzen, és nincs meg a képzelet képessége sem. Az agya még növekszik, ezeket a képességeket még ki kell fejlesztenie. Az élet első heteiben az alvásnak van néhány nagyon sajátos funkciója, amelyek többek között segítik a csecsemők agyának fejlődését, az információk feldolgozását és a memória megszilárdítását, amely már az anyaméhben elkezd kialakulni. Ez utóbbit bizonyítja, ha megfigyeljük, hogy a csecsemők már néhány órával a születésük után felismerik anyjuk vagy apjuk hangját.

Jól tudjuk, hogy a mosolyok mögötti motívum soha nem fogja pótolni azt az érzést, amit akkor érzel, amikor először látod a babádon.
Nektek is vannak képeitek az újszülöttek mosolygásáról? Bátran osszátok meg őket velünk, és töltsétek meg a kommenteket gyengédséggel!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img