Miért jelentős fejlődés állomás a bugyborékolás a kisbabák életében? – Egyetlen buborék sem véletlen, amelyet kisbabád kifúj

Ezt olvasta már?

Miért fújnak a babák buborékot?

Amiről a szülők beszélnek…

“A fejlődés üteme kissé eltérő minden gyermek esetében, de általában 4 hónapos kortól a kicsik elkezdnek buborékokat fújni” – mondja Dr. Alison Mitzner gyermekorvos.

A 4-7 hónapos csecsemők elkezdenek kísérletezni a szájukkal, és ide tartozik a nyálbuborékok fújása is. „A kisbaba egyre több időt tölt majd gagyogással, és lassan megtanulja utánozni a hangokat. Igen, a babának ezek a korai próbálkozásai a beszédre, ezért a lehető legnagyobb mértékben ösztönözni kell őket erre” – magyarázta a Kids Health. Ebben a korban kezdik el felismerni édesanyjuk beszédét, később megtanulják a saját nevüket, majd a következő lépcsőben a szavakat a tárgyakhoz is elkezdik hozzákapcsolni.

“A csecsemők a fogak megjelenésekor kezdik egyre gyakrabban fújni a buborékokat a nyáladzással együtt. Ekkor kerül a száj a figyelem középpontjába, megalapozva a beszédet, majd később a szilárd ételek fogyasztását is” – mondja Dr. Whitney Casares gyermekorvos. A kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb gyermeknek 6 hónapos korában bújik ki az első fogacskája, 30 hónapos korukra pedig mind a 20 foguk megjelenik, így a buborékfújás is erre az időszakra jellemző.

Körülbelül a 2. hónaptól kezdve a csecsemőknél megnő a nyál mennyisége, lehetővé téve a habos buborékok fújását. Amikor a kicsik látják, hogy szüleik vagy gondozóik pozitívan reagálnak erre az új készségre (hogy is nem lehet nevetni a buborékokat fújó babákon?), akkor egyre többet akarnak produkálni belőlük.

“Először véletlenül történik, aztán pedig elkezdik egyre jobban élvezni a kicsik ezt a tevékenységet. Látni fogod, hogy bármikor örömet okoz nekik a bugyborékolás.”- mondja Mitzner. „Csináld velük, kommunikálj velük. Tanuljatok és gyakoroljatok együtt hangokat adni, szájmozgásokat és finom motoros mozdulatokat.” Igaz tehát, hogy fontosak ezek a “furcsa dolgok, amelyeket csecsemőd érdekében és gyermekeddel együtt teszel”, hogy össze-vissza fújod a nyálad.

Általában a buborékfújás jó jel, “ha viszont csecsemője túlságosan nyáladzik és ez bármilyen légzési nehézséget okoz, vagy úgy tűnik, hogy a kicsi fullad, azonnal kérjen sürgősségi ellátást” – mondja Casares.

Ez az új készség nemcsak fizikai fejlődésük szempontjából fontos állomás, hanem a szociális készségeket is építi – teszi hozzá Mitzner. Hiszen, ha csecsemőd visszamosolyog rád, amikor buborékokat fúj, akkor tulajdonképpen kommunikál veled, ha ez nagyon elemi formában történik is. A vizsgálatok ezenkívül összefüggést találtak és igazolnak a szülő és a csecsemő társadalmi interakciói és a nyelv fejlődése között.

“A buborékfújás után nem sokkal a babák gügyögni kezdenek, ami beszédfejődésük kezdte” – meséli Mitzner.

Gondoltad volna, hogy a bugyborékolás ilyen jelentős fejlődés állomás a kicsik életében?

– VIA – 

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában