Miért fontos a napirend?

Ezt olvasta már?


Erős köteléket képeznek a gyerekek és a szülők között

A napirend a napi teendők ésszerű keretekbe foglalása. Biztos pont a gyermek életében, hiszen így tudja, hogy az ébredés után következik a reggeli, az esti rituálé során pedig a fürdés, a fogmosás, a meseolvasás és az esti puszi. Természetesen ez csak egy példa, hiszen a napirend minden családnál más és más. Mivel ugyanazok a lépések következnek egymás után, a világ kiszámíthatóvá és biztonságossá válik a gyermek számára.

Felesleges kétségbeesni, ha olykor felborul a napirend, nem kell nagyon szigorúnak lenni. Nincs szükség katonás fegyelemre, fontos, hogy bizonyos keretek között érvényesülhessen a gyerkőc akarata, legyen választási lehetősége. A napirendbe iktatott szokások pedig erős köteléket képeznek a gyerekek és a szülők között. Lehetnek saját feladatai a gyermeknek, például a játékok elpakolása, a virágok megöntözése és a beágyazás. 

Kiszámíthatóvá válnak a gyerkőc mindennapjai

A napirendnek köszönhetően kiszámíthatóvá válnak a gyerkőc mindennapjai, így kiegyensúlyozottabb lesz. Továbbá a rendszerre a megfelelő mennyiségű alvás érdekében is kiemelt figyelmet kell fordítani. Kis korban a gyerkőcöknek még napi 10-12 óra alvásra van szükségük. A napirendet tartva elkerülhető, hogy a gyermek ne kerüljön időben ágyba.

Természetesen a napirend a táplálkozás esetében is jól jön. Rendszerességet lehet általa kialakítani, hiszen ugyanazokban az időintervallumokban kerül sor a reggelire, a tízóraira, az ebédre, az uzsonnára és a vacsorára. Apró csúszások természetesen beleférnek, főleg hétvégén és iskolai vagy óvodai szünetekben. Továbbá a nyaralások és a családi rendezvények alkalmával természetesen nyugodtan el lehet térni a megszokott napirendtől. Ha valami a szokásostól eltérő módon alakul, akkor arra érdemes már előző nap felhívni a gyermek figyelmét. Ilyen lehet például, ha nem a szülő megy érte az óvodába, hanem a nagyszülő. A megbeszélés során mindenképpen időt kell hagyni a gyerkőc számára a visszakérdezésre.

Fontos, hogy legyenek szabad délutánok

A kiszámítható napi rutinnak köszönhetően kevesebb stressz éri a gyerkőcöt, hiszen segít neki a lelassulásban, így a nap végén a pihenés is könnyebbé válik. Azonban fontos megemlíteni, hogy nem szabad túlterhelni a gyermeket. A legkisebbeknél nem is lehet, hiszen kevés az óvodán kívüli elfoglaltság. Az iskola kezdetét követően viszont sokan elkövetik azt a hibát, hogy túl sok különórát, versenyt és edzést szerveznek a gyermeknek.

Nem szabad túlterhelni a gyerkőcöt extra elfoglaltságokkal, fontos, hogy legyenek szabad délutánok, hiszen az iskolában töltött idő amúgy is fárasztó még ebben a korban. Ráadásul a sűrű napirend folyamatos rohanást eredményez, ami előbb-utóbb feszültséget és frusztrációt okoz a családban. Szóval olyan napirendet kell kialakítani, amely egyaránt elfogadható a gyermek és a szülő számára, így fog biztonságot adni a folyton változó világban. Természetesen, ahogy nő a gyermek, minden változik, de elengedhetetlen, hogy ezek a változások apró lépésekben következzenek be a meghatározott kereteken belül.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában