Mi történik, ha a köldökzsinór rátekeredik a baba nyakára?

Ezt olvasta már?


Feladata az oxigén- és tápanyagdús vér biztosítása 

A köldökzsinór magzati mellékrész, mely kapcsolatot teremt a magzat és a méhlepény között. A terhesség ötödik hete után kezd kialakulni, és egészen a huszonnyolcadik hétig fejlődik. Átlagos hossza 50 centiméter, körülbelül mutatóujj vastagságú, egy vénából és két artériából áll. Feladata az oxigén- és tápanyagdús vér biztosítása a magzat számára. 

A születést követően nem javasolt azonnal elvágni, érdemes várni néhány percet, hogy a mélylepényből és a köldökzsinórból vér tudjon áramolni a baba szervezetébe. Ezalatt a néhány perc alatt fontos ásványianyag- és tápanyag-utánpótlást kap a pici. Szerencsére ma már jó néhány kórházban türelmesen várnak, de ez mindig függ az adott orvos gyakorlatától. Természetesen koraszülés vagy szülési szövődmény esetén szükség van az azonnali elvágásra. Ebben az esetben a problémát a pici normálistól eltérő szívhangja jelzi.

A Wharton-kocsonya védelmet biztosít

A babák körülbelül egyharmada születik köldökzsinórral a nyakán. Nem kell emiatt aggódni, általában nem okoz problémát. A piciknek nincs szükségük a légcsövükre és a tüdejükre a születés során, hiszen ekkor még a köldökzsinóron keresztül kapják az éltető oxigént. Ennek köszönhető, hogy a vízben születés sem okoz problémát a babák számára.

A köldökzsinórban futó három ér védve van az összenyomódástól a vastag, zselés, rugalmas Wharton-kocsonyának köszönhetően. Így a baba nem tudja összenyomni a benne található vénát és artériákat. 

A helyzete folyamatosan változik

A köldökzsinór tényleges elhelyezkedését rendkívül nehéz megállapítani, még ultrahangvizsgálattal sem deríthető ki biztosan. Ráadásul a helyzete folyamatosan változik, hiszen a 25-30 hetes magzatok játszanak vele az anyaméhben, tekergetik, rángatják. A nyakra tekeredését többnyire a véletlenszerű magzati mozgás eredményezi. Emellett okozhatja a magzatvíz feleslege és a túl hosszú köldökzsinór. 

Szóval sok baba születik köldökzsinórral a nyakán, és ez nagyon ritkán okoz problémát. Nem kell emiatt aggódni, hiszen a baba normálistól eltérő szívhangja azonnal jelez, ha gond van, és az orvosok rögtön megteszik a megfelelő lépéseket. Általában a császármetszés mellett döntenek.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában