Mi az a 4. trimeszter?

Ezt olvasta már?


A negyedik trimeszter a baba születése utáni első három hónapot jelenti, amikor az újszülött alkalmazkodik az anyaméhen kívüli világ látványához, hangjaihoz és érzéseihez. Számíts arra, hogy a baba ebben az időszakban sokat fog aludni, sírni és enni. A negyedik trimeszterben te is jelentős fizikai és érzelmi változásokon mész keresztül. Adj időt magadnak, hogy alkalmazkodj a szülőséghez és kötődj új babádhoz.

Lehet, hogy azt hitted, hogy befejezted a trimesztereket, amikor megszületett a gyermeked. De a “trimeszter” szó a születés utáni első három hónapra is használható, az első naptól addig a napig, amikor a baba 3 hónapos lesz.

A negyedik trimeszterben az apró újszülötted épp most költözött át a meleg, sötét anyaméh megszokott kényelméből és zajaiból egy világos környezetbe, amely tele van nyugtalanító új látványokkal, hangokkal, szagokkal és érzésekkel, valamint változó hőmérséklettel.

Az anyaméhen kívüli világhoz való alkalmazkodás időszaka a hatalmas változások és fejlődés időszaka. Annyi minden vár a csöppségedre, hogy elkezdje a fejlődését, az érzékszervek finomításától és fejlesztésétől kezdve a reflexek irányításán át egészen addig, hogy megtanulja, hogyan lépjen kapcsolatba veled.

Dr. Harvey Karp gyermekorvos azt javasolja, hogy a szülők teremtsék újra az anyaméh tápláló érzését, hogy megnyugtassák újszülöttjüket, és segítsenek neki alkalmazkodni. Ezt úgy tehetitek meg, hogy bepólyázzátok és ringatjátok a babát, miközben csitító hangokat adtok ki. 

A 4. trimeszter a baba számára

Az újszülötteknek csak ösztöneik és reflexeik vannak, amelyek irányítják viselkedésüket és mozgásukat. Néhány érzékszervük még fejlődésben van, és el kell kezdeniük megtanulni értelmezni a rájuk áradó érzékszervi információkat.

Látnak, de a látásuk még homályos. Hallanak, de még nem értik a hallott hangok jelentését. Éreznek, de az anyaméh megnyugtató és meghitt kényelmét felváltotta a nyugtalanító, nyitott tér. A baba agya születéskor jól fejlett, de még messze nem érett. Olyan, mint egy szivacs, amely mindent magába szív, ami történik. 

A baba negyedik trimeszterének végére figyelemre méltó fizikai, mentális és szociális átalakulásnak lehetsz tanúja. Íme, néhány a fontos viselkedésformák és képességek közül, amelyekre az első három hónapban számíthatsz a babádtól, ha a sírásról, alvásról, táplálkozásról és a mozgás megkezdéséről van szó. 

Sírás
A negyedik trimeszterben a baba valószínűleg többet fog sírni, mint életében bármikor máskor. A sírás többféleképpen segíti a babák túlélését és boldogulását:

  • Ez áll a legközelebb a verbális kommunikációhoz, így tudnak segítséget kérni, ha éhesek vagy kényelmetlenül érzik magukat.
  • Segít nekik blokkolni a zajokat, a vizuális ingereket és más, túl intenzív érzéseket.
  • Oldja a feszültséget.

A legjobb módja a sírás kezelésének ezekben a korai hónapokban az, ha gyorsan reagálsz. Nem lehet elkényeztetni az új babát azzal, hogy odafigyelsz a szükségleteire – sőt, ez segít neki abban, hogy nagyobb biztonságban érezze magát.

Alvás
Az újszülöttek sokat alszanak, különösen az első hetekben. Az alvás jót tesz nekik – segít az agyuknak feldolgozni azt a sok csodálatos érzékszervi ingert, amelyet ébrenlétük alatt tőled és a környezetüktől kapnak.

A legfiatalabb csecsemők még alig érzékelik a nappalt és az éjszakát, és ritkán alszanak kettő-négy óránál tovább egyhuzamban. Az, hogy éjjelente többet alszanak, ahelyett, hogy éjjel-nappal alszanak, egy új szokás, amelynek elsajátítása időbe telik.

Légy türelmes! Az első néhány hét után elkezdheted megtanítani a babát a nappal és az éjszaka közötti különbségre, és fokozatosan kialakíthatod az ésszerű alvási rendet. Napközben tartsd otthonod világos, aktív és háztartási zajokkal teli. Ahogy esteledik, törekedj a nyugodt tevékenységre, a visszafogott fényre és egy sötét szobában való alvásra.

Etetés
Az újszülöttek még túl fiatalok az etetési rutinhoz. Pici a gyomruk, ezért gyakran esznek kis mennyiségeket. Fokozatosan, ahogy a pocakjuk egyre nagyobb lesz, a csecsemők minden egyes etetéskor többet tudnak magukhoz venni, és ritkábban esznek. Ha a baba hirtelen éhesebbnek tűnik a szokásosnál, valószínűleg növekedési rohama van, amelyek időről időre bekövetkeznek. A csecsemőknél például jellemzően a születés után hét-tíz nappal, valamint 3 és 6 hetes koruk között van növekedési roham.

A baba igény szerinti etetése segít a babának biztonságban érezni magát. Ezt a módszert ajánlja az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia, mert ez segít a babáknak egészséges étkezési szokások kialakításában és a táplálkozás megtanulásában. Ha szoptatós anya vagy, ez segít abban is, hogy a tejkészleted szinkronban legyen a baba igényeivel.

Fizikai fejlődés
Születéskor a baba fizikailag szinte teljesen tehetetlen. A csecsemők azonban már az első naptól kezdve elkezdik fejleszteni a motorikus készségeket és az izmokat. Amikor a babák a hasukra fekszenek, természetes módon megtanulják felemelni a fejüket, felfelé tolni magukat apró karjaikkal, megfordulni – az erő és a koordináció fejlődik, ahogy nőnek. 

A 4. trimeszter a szülők számára

A 4. trimeszter nem csak a baba számára az átmenet időszaka. A szülők is tanulnak, növekednek és változnak – mind fizikailag, mind érzelmileg.

Fizikai felépülés
Egy új ember növekedése és világra hozatala megviseli az anya testét – és a 4. trimeszterre szüksége lesz a regenerálódáshoz. Adj időt a testednek a gyógyulásra és az alkalmazkodásra. A szülés után még egy ideig számíts hormoningadozásra, fájdalmakra és változásokra olyan területeken, mint a hasad és a melleid.

Függetlenül attól, hogy a terhességed könnyedén ment vagy kihívást jelentett, a szülés utáni felépülés akár nyolc hétig is eltarthat. Támogasd a gyógyulási folyamatot azzal, hogy jól étkezel, pihensz, és a lehető legtöbb időt szánod magadra, miközben gondoskodsz a babáról.

Szoptatás
A szoptatás megtanulása szintén nagy változás az anyák számára. A tapasztalat mindenki számára más és más. Egyes babák rögtön szopiznak, míg másoknak több bátorításra van szükségük. 

A szoptatott újszülöttek kettő-négy óránként szopiznak, nappal és éjszaka. Ezek az éjjel-nappal tartó etetések krónikus alváshiányt okozhatnak. Tudnod kell, hogy az etetések fokozatosan csökkennek, és a baba növekedésével egyre hosszabb éjszakai alváshoz vezetnek.

Érzelmi alkalmazkodás
A hormonális változások, párosulva a szorongással és az új baba gondozásával kapcsolatos félelmekkel, kibillenthetik az érzelmeket a kerékvágásból. Az újdonsült szülők akár 80 százaléka szenved a hangulatingadozásoktól, sírógörcsöktől és idegességtől. Ezek a tünetek általában egy-két héten belül javulnak.

Forrás: babycenter.com

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában