Mennyi időt tölthet a képernyő előtt a gyerek?

Ezt olvasta már?


Néhány fontos szabály betartására mindenképpen érdemes törekedni

Az első néhány életévben zajlik le a gyerekek agyi fejlődésének 90 százaléka. Ha ebben az időszakban túl sokat vannak képernyő előtt, az rossz hatással van a fantáziájukra, ennek hatására a későbbiekben figyelemzavar is kialakulhat. Ekkor még nem is értik igazán, hogy mit látnak, a gyorsan mozgó képek pedig fáradttá és nyűgössé teszik őket.

Az okostelefonok és a televíziók részét képezik a mindennapoknak, így nehéz teljesen kiiktatni azokat. Azonban néhány fontos szabály betartására mindenképpen érdemes törekedni. Kerülni kell a gyors képváltású meséket, ugyanis ezek túlstimulálják a kicsik idegrendszerét. Ehhez hozzászokva pedig a mindennapok unalmassá válnak számukra. Lassú képváltású meséket érdemes előnyben részesíteni a kisgyerekek esetében.

Gondos körültekintést igényel a meseválasztás

A legkisebbek esetében érdemes olyan mesék mellett dönteni, amelyeknek egy narrátora és egy cselekménye van. A több szálon futó mesék túl bonyolultak még számukra. Majd 4-5 éves kortól jöhetnek a több szálon futó történetek. A mesét követően pedig érdemes beszélgetni a kicsikkel arról, hogy mit láttak a képernyőn.

Gondos körültekintést igényel a választás, hiszen figyelembe kell venni a gyermek életkorát és érdeklődési körét. a színekre is figyelni kell, hiszen a kicsik számára a pasztellszínű verziók bizonyulnak jó választásnak. Az élénk színek teljesen feleslegesen stimulálják a picik agyát. Ugyanúgy, mint a mesében hallható folyamatos digitális háttérzene. Utóbbi negatív hatása gondot okozhat később a csend megélésében. 

A kétéves kor alattiak egyáltalán ne töltsenek időt a képernyő előtt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a szülők ne ültessék a képernyők elé a legkisebbeket, mivel számos negatív hatás mellett mozgásszegény életmódot is eredményez. A kétéves kor alattiak egyáltalán ne töltsenek időt a képernyő előtt, míg a két- és négyéves kor közötti gyerekek legfeljebb napi egy órát.

A képernyőkön keresztül érkező túl sok, hangos, színes és mozgó inger nincs jó hatással a gyermekek idegrendszerének fejlődésére. Érdemes a passzívan képernyő előtt töltött időt értékessé változtatni. A gyerekeknek mozgásra van szükségük képernyőnézés helyett.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában