Mely fogászati kezelések biztonságosak a várandósság során?

Ezt olvasta már?


Sajnos manapság is elterjedt tévhit, hogy a fogorvosi vizsgálatok és beavatkozások veszélyt jelenthetnek a várandós anyukákra vagy gyermekeikre. Azonban a fogak és a száj egészségének elhanyagolása súlyos problémákat okozhat, és ebben a fogorvosok elkerülése is szerepet játszik.

Az alábbiakban néhány gyakran feltett kérdést válaszolunk meg a várandósság és a fogorvosi kezelések kapcsolatáról.

Elmehetek-e a fogorvoshoz, ha babát várok?

Várandós állapotban fogorvoshoz járna nem csak biztonságos, hanem nagyon is fontos. A kezeletlen fogszuvasodás, fogínybetegség és más szájegészségügyi problémák súlyos következményekkel járhatnak. Az ember szájának egészsége közvetlen kapcsolatban áll a szervezet többi részével, beleértve a még meg nem született babák szervezetét is.

Még ha nem is vár babát, akkor is ajánlott rendszeresen ellátogatnia fogorvosához ez általános, alapos vizsgálatra. A legtöbb ember számára ezt elég fél évente megejteni, kivéve, ha fogorvosa gyakoribb vizsgálatokat javasol. A sűrű látogatások különösen fontosak a várandósság során, hiszen a szervezet hormonváltozásai és a szokatlan étvágy mind veszélybe sodorhatják a nők szájának egészségét.

Fogorvosa általában gyakoribb vizsgálatokat javasol majd a várandós hónapokra, illetve esetleg az étkezési szokások megváltoztatásáról is szó eshet.

Amennyiben babát tervez vállalni, érdemes már előtte ellátogatnia fogorvosához, és megoldani a fennálló problémákat, hogy a későbbiekben ezek ne okozhassanak komplikációkat a várandósság során.

A Móricz Dental Fogászatán a legbiztonságosabb körülmények között várják Önt kismamaként is! Kérjen fogászatukba időpontot most az alábbi linkre kattintva: magán fogászat Budapest!

Biztonságosak a fogászati röntgenek?

A várandós anyukák egyik leggyakoribb aggálya a fogászati röntgenfelvételekkel járó sugárzás.

Szerencsére ezek a vizsgálatok csak nagyon kis mennyiségű sugárzást alkalmaznak, ráadásul a felvétel során a páciens speciális védőruhát kap, ami még tovább enyhíti az egyébként is alacsony kockázatot.

Habár a röntgenfelvételek biztonságosak, meglehet, hogy fogorvosa nem javasolja majd őket az első harmad alatt, ha csak általános vizsgálatra jelentkezik be. Amennyiben azonban valamilyen fogászati vészhelyzet áll fenn, vagy ismeretlen eredetű fájdalmat tapasztal, akkor szükség lehet röntgenfelvételre, hogy fogorvosa megállapíthassa a probléma forrását és a legmegfelelőbb kezelési módot.

Kaphat érzéstelenítést egy várandós anyuka?

Minden esetben tájékoztassa fogorvosát a vizsgálat és kezelések előtt, hogy babát vár, hogy orvosa a megfelelő anyagot használhassa az érzéstelenítéshez. Összességében azonban igen, a várandós anyukák is kaphatnak érzéstelenítést a fogászati beavatkozásokhoz.

A felipresszint tartalmazó érzéstelenítőket kerülni kell a várandósság során, ez a vegyület ugyanis összehúzza az ereket. Nyugodtan kérdezzen rá fogorvosánál, hogy milyen érzéstelenítőt használ.

Biztonságos a foghúzás egy várandós anyuka számára?

A fogak eltávolítása az utolsó megoldás a fogorvosok számára, akik először mindig megpróbálják majd megmenteni a fogat, ha ez lehetséges. Azonban, ha nincs más lehetőség, és a fog nem hozható helyre, akkor a legbiztonságosabb megoldás az eltávolítása.

A fogak bármikor eltávolíthatók a várandósság során, azonban fogorvosa javaslatára talán érdemes lesz várnia ezzel a második harmadik. Ez segít elkerülni a röntgenfelvételeket abban az időszakban, amikor a baba fejlődni kezd, illetve a kényelmetlen háton fekvést a harmadik harmad során.

Lehet gyökérkezelést végezni a várandósság során?

Gyökérkezelésre akkor van szükség, amikor a fogszuvasodás eléri a foggyökeret, ami súlyos fájdalommal jár. A kezelés során a fogorvos eltávolítja a sérült foggyökeret, majd egy természetes hatású koronát helyez a fogra, így azt nem kell eltávolítani.

Amennyiben gyökérkezelésre van szüksége, ezt a várandósság bármely szakaszában biztonságosan el lehet végezni, habár érdemes észben tartani, hogy a kezelés előtt röntgenfelvételre lesz szükség.

Biztonságos a fogfehérítés a várandósság során?

A fogfehérítés a várandósság során is biztonságosan elvégezhető, habár fogorvosa valószínűleg azt javasolja majd, hogy az efféle kevésbé kritikus kezelésekkel várja meg a baba születését.

A fogfehérítést és egyéb esztétikai kezeléseket főleg a harmadik harmadban érdemes kerülni, hiszen ilyenkor a legkényelmetlenebb hosszú ideig egy helyben feküdni.

Amennyiben az otthoni fehérítés mellett dönt, ügyeljen rá, hogy a hidrogén-peroxid sűrűsége ne legyen 6%-nál magasabb, különben kárt tehetnek a fogínyben (ha nem szakember végzi a kezelést).

Biztonságos a fogszabályozás a várandósság során?

Amennyiben a várandósság egy épp zajló fogszabályozási kezelés során kezdődik, nem ajánlott csak ezért abbahagyni a kezelést. Még akár új fogszabályozókat is kaphat a várandósság alatt, habár fogorvosa javaslatára ezzel talán jobb lesz a szülés utánig várni az esetleges komplikációk elkerülése végett.

A fogszabályozáshoz röntgenfelvételek elkészítése szükséges, amit – mint fentebb olvashatta – érdemes lehet elkerülni az első harmadban.

Amennyiben a várandósság során fellépő súlyváltozás miatt megváltozik az arc vagy száj formája, akkor emiatt meglehet, hogy módosítani kell majd a fogszabályozót, vagy új lenyomatokat kell majd készíteni a fogakról. Mindez további költségekkel járhat.

Egyes nők fogínye és más arcszövetjei feldagadhatnak a várandósság során, ami különösen kellemetlen lehet fogszabályzó viselése közben. Ilyen esetben szintén fogorvosa kínálhat megoldásokat.

Hogyan lehet elkerülni a fogorvosi kezeléseket a várandósság során?

Amennyiben mindig is odafigyelt fogai egészségére, akkor nagyon valószínű, hogy a várandósság során sem lesz szüksége fogorvosi beavatkozásokra. A rendszeres fogmosás és fogselyemhasználat mellett mindenképpen ügyeljen oda étrendjére, és ne felejtsen el rendszeresen járni fogorvosához az általános vizsgálatokra. Még ha fogorvosa talál is valamilyen problémát, ennek kezelése sokkal egyszerűbb lesz, ha időben észreveszi azt.

Képek forrása: Shutterstock

2022. május 26.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában