Majdnem kétszeres egy édesanya depressziós tüneteinek kockázata, ha kisbabája gyakran nyűgös – egy kutatás eredményei

Ezt olvasta már?

A leendő anyukák képzeletében az álombaba így néz ki: olyan csecsemő, aki egész éjjel alszik, csendesen gügyög, amikor ringatjuk őket és a karjaidban elalszik egy altatódalt hallgatva. De a rutinos édesanyák, akiknek már gyermekeik vannak, megmondhatják, hogy ez egyáltalán nem így van. A babák igenis sírnak és gyakran az első négy hónapban sírnak a legjobban és a legtöbbet.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy könnyű is az ilyen helyzetet kezelni. Az Akadémiai Gyermekgyógyászatban megjelent új tanulmány 8200 gyermek és édesanyjuk adatait használta fel a szülés után kilenc hónappal annak meghatározása érdekében, hogy a nyűgös baba milyen hatással van az anya mentális egészségére. Azoknak a nyűgös csecsemőknek az édesanyja – akik normál időre születtek – körülbelül kétszer olyan nagy valószínűséggel mondta, hogy mérsékelt vagy súlyos depressziós tüneteket tapasztalt, mint azok az anyák, akiknek a csecsemője nyugodtabb volt.

“Ennek az egyik oka talán az lehet, hogy nagyok az elvárások, elképzelések azzal kapcsolatban, hogy milyen érzés is lehet egy újszülött kisbaba édesanyjának lenni” – mondja Prachi Edlagan Shah, (MD, az Ann Arbor-i Michigani Egyetem CS Mott Gyermekkórházának fejlesztési és viselkedési gyermekorvosa), a tanulmány vezető szerzője. Hozzáteszi, lehet, hogy gyakran az édesanyáknak nem hívják fel arra a figyelmüket, hogy egyes babákkal nehezebb, ezért, ha nyűgös csecsemőjük lesz, megdöbbennek és nem tudnak mit kezdeni a helyzettel. Ha ilyen kisbabád van, akkor nagyon keményen kell dolgoznod, és bizony, sok pozitív visszajelzés nélkül – teszi hozzá Rebecca Parlakian (a Zero To Three program vezető igazgatója).

Ez komoly nehézséget okoz egy édesanyában, mert kompetenciáját és bizalmát kérdőjelezi meg önmagában, hogy mennyire tud megfelelni az anyaszerepben – így ez is hozzájárulhat a kialakuló depresszió tüneteihez – magyarázza Dr. Shah.

Érdekes módon a tanulmány azt is megállapította, hogy a korszülött csecsemők anyukáinak enyhébbek voltak a depressziós tünetei. Ennek egyik oka lehet, hogy ezek az édesanyák több időt töltöttek a kórházban, több támogatást, tanácsadást, tájékoztatást és szakorvosi ellátást kaptak a korai fejlesztésekhez és csecsemőik mentális egészségéhez – magyarázza Dr. Shah. Mindezek fontos segítséget nyújthatnak a nők anyává válásában.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a tanulmány nem tudott választ adni arra, hogy a nők depressziója megelőzte-e a nyűgösséget vagy nem. Viszont mindenképpen azt sugallja, hogy azok az anyák, akik a nyűgös gyermekről számolnak be, részesülhetnek a szülési depresszió további vizsgálataiban.

Miért nyűgös a babád?

Függetlenül attól, hogy kisbabád nyűgös-e vagy sem, valószínűleg elgondolkodtál már azon (mit is tegyek?), hogy mi lehet az oka ennek. Kezdjük is ezzel.

Sokféle oka lehet ennek. Néha a nyűg genetikai hátterű, mondja Dr. Shah, máskor ez a csecsemő temperamentumának köszönhető. A reflux és a bélproblémák egyaránt szerepet játszhatnak ebben, valamint a csecsemő környezete is.

A nyűgösség egyszerűen azt is jelezheti, hogy a baba próbál alkalmazkodni az anyaméhen kívüli élethez – magyarázza Parlakian.

Hogyan tudod megnyugtatni síró kisbabádat?

Bár minden anya és minden csecsemő más, azért néhány szakérői tanáccsal megpróbáljuk segíteni az édesanyákat.

Ne aggódj, ezek a tippek segítenek, hogyan helyezd magad előtérbe – ami rendkívül fontos a jobb közérzethez és ahhoz is, hogy csecsemőd is jobb érezze magát.

Fontos, hogy biztonságban érezze magát kisbabád

Ha egy csecsemő nyűgös, Dr. Shah szerint az első dolog, hogy ellenőrizzük biztonságban van-e. Értem ezalatt például, hogy alapvető megvizsgálni, hogy a kicsinek vannak-e fizikai fájdalmai: beteg, éhes vagy fázik-e. Ezek mind sírásra késztethetik a babát, ezért ezeket feltétlen ellenőrizd le, mielőtt más lehetséges megoldásokra gondolnál.

Szánj magadra is időt

“Magad megnyugtatása is alapvető” – mondja Parlakian. Mivel az újszülöttek nem képesek érzelmeiket szabályozni, ezért kulcsfontosságú az ún. társszabályozás (az édesanyák feladata önmaguk megnyugtatása, saját magunk segítségével). Amikor stresszes, ideges vagy csalódott vagy, a hangod is megváltozhat, a karjaid szorosabban ölelhetik a babát és kevésbé ritmikusan mozoghatsz.”

Ezek a jelek megszakíthatják a társszabályozást (köztetek az összhangot), magyarázza, megnehezítve ezzel a baba megnyugtatását. A mélylégzés, a tudatosság, egy rövid séta, a saját szívdobbanásunkra való figyelmes ráhangolódás mind segíthetnek abban, hogy elérj egy sokkal nyugodtabb állapotot, ami kulcsfontosságú a te mentális egészséged és a baba nyugalma szempontjából.

Használd a szenzoros stimuláció különböző formáit

A csecsemők az érzékeiken keresztül tapasztalják meg a világot: puhán be vannak pólyálva, beszélünk hozzájuk különböző hangokon, testkontaktust létesítünk velük, érintjük őket (bőr a bőrt), ritmikus járásunkkal együtt mozognak és az erős vagy gyenge fények is más és más érzékszervi ingerlést váltanak ki belőlük, mindezek képesek megnyugtatni a babát – mondja Dr. Shah.

De ne feledd: nemcsak minden csecsemő, hanem minden nyűgös csecsemő is más és más, ezért előfordulhat, hogy ami az egyiknél működik, a másiknál nem illetve fordítva.

“A szülőség olyan, mint egy közös tánc: figyelünk egymásra, a szülő megtanulja, hogy mire van szüksége a másiknak, adott esetben egy kisbabának, mindenekelőtt annak az egynek, aki a sajátja” – mondja Dr. Shah. “Úgy gondolom, hogy a szülőség legnagyobb része ebből áll: annak a kis jövevénynek a megismerése a cél, aki a tiéd.”

Sose feledd: teljesen normális segítséget kérni

Az Akadémia Gyermekgyógyászati ​​vizsgálatában részt vevő nők több mint 60 százaléka arról számolt be, hogy babájuk bizonyos időközönként nyűgös volt. “Az egyik első üzenete ennek a vizsgálatnak az, hogy teljesen általános tapasztalat a kicsiknél, hogy nyűgösek” – mondja Dr. Shah.

Ha depresszió tüneteit vagy szomorúságot tapasztalsz és úgy érzed, ennek oka nyűgös kisbabád, rengeteg lehetőség létezik, amelyek megkönnyíthetik ezt a szituációt – folytatja a doktor.

Érdemes kapcsolatba lépned gyermekorvosoddal, aki segíthet a következő lépések kiválasztásában. Ezek lehetnek az életmódváltástól kezdve terápiás vagy gyógyszeres kezeléseken át bármilyen megoldás.

– VIA –

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában