Lézeres szemműtét szülés előtt vagy után?

Ezt olvasta már?

Egy újdonsült anyukának különösen fontos a jó látás, hiszen nem csak magára, de a világ felfedezésére éhes csöppségre is figyelnie kell. A szemüveg és a kontaktlencse viselése azonban nem a legkényelmesebb megoldás. A kisgyermekes szülők pontosan tudják, hogy az éjszakai ébredések közepette ritkán van idő arra, hogy a szemüvegek után kutakodjanak, vagy a lencsék felhelyezésével bajlódjanak. Mivel az időhiány gyakori jelenség az újszülöttet gondozó családokban, a látásjavító eszközök napközben is rengeteg gondot okozhatnak. Kiesnek, eltűnnek, illetve különféle, bosszantó balesetek áldozataivá válhatnak.  A csecsemők erős fogóreflexe potenciális „kockázat”, hiszen az apró ujjacskák szinte mindenre ráfognak, legyen az haj, ruha vagy az anyuka és apuka szemüvege. Ha a szülők nem elég óvatosak, a lencsék gyorsan a padlón végezhetik.

Jó hír viszont, hogy a kellemetlenségeknek elejét lehet venni. A lézeres szemműtét akár már gyermekválallás előtt egy jó lehetőséget teremt a leendő anyukáknak a látásjavításra. Annak ellenére, hogy manapság a lézeres szemműtét rutin beavatkozásnak számít, még mindig több tévhit kering a látásjavító kezeléssel kapcsolatban. A következőkben a kismamák és a leendő kismamák lézeres szemműtéttel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseit járjuk körbe, dr. Árvay Anita, a Sasszemklinika főorvosának szakértői véleményére támaszkodva. 

Lézeres szemműtét szülés előtt vagy után?

Mindkét megoldás jó, a lézeres szemműtét terhesség előtt és szülés után is lehetséges, azonban érdemes figyelembe venni a szemész szakorvosok alábbi ajánlásait.

Lézeres szemműtét terhesség ellőtt

Amennyiben a lézeres szemműtétet gyermekvállalás előtt szeretnénk, javasolt várni a fogantatással 2-6 hónapot, amíg a kezelést követő gyógyulási folyamat lezárul és kezelést követően javasolt szteroid tartalmú szemcseppek teljesen elhagyhatók. Felszíni kezelések esetén (PRK, No-Touch kezelés) ez 6 hónapot, míg a FEMTO típusú kezelések esetén 2 hónapot jelent.  Azonban ha a lézerkezelés utáni gyógyulási szakaszban derül ki a terhesség, a magzat védelme érdekében célszerű abbahagyni a csepegtetést, de ez befolyásolhatja a tervezett végeredményt.

Lézeres szemműtét terhesség után

Amennyiben egy kismama szülést követően szeretne élni a beavatkozás lehetőségével, a szakemberek a szoptatás befejezését követően három hónapot javasolnak a hormonszint és a szervezet folyadékháztartásának helyreállásához. A rövid türelmi idő után már lehet alkalmassági vizsgálatra jelentkezni.

Lézeres szemműtét után lehetséges a természetes szülés?

Igen, lehetséges. Több évtizedes tapasztalat alapján a szülés módját nem befolyásolja a lézeres látásjavítás, tehát a természetes szülésnek a kezelés szempontjából nincs akadálya.

Vannak olyan ritkán előforduló szemfenéki elváltozások, amelyek kizárják a természetes szülés lehetőségét, de ezek a szemműtéttől teljesen függetlenek. Ezeket a problémákat a 34-36. terhességi hét környékén érdemes szűrni olyan kismamák esetében is, akik nem estek át látásjavító kezelésen.

Befolyásolja a kezelés eredményét a szülés?

A szülés miatt nem változik a dioptria, nem romlik el a szem, így arra sincs szükség, hogy a szülést követően esetleg meg kelljen ismételni a kezelést.

Ugyanakkor a terhesség alatt a szervezetben olyan hormonális változások indulnak, amelyek a test folyadék háztartására is hatással lehetnek. Mivel az állapot a kötőszöveteken túl a szemlencsét is érintheti, átmeneti látás romlás a várandósság és a szoptatás hónapjaiban előfordulhat, ez azonban a szoptatás után, a hormonok helyreállásával magától rendeződni szokott.

Ilyen módon a terhesség nem veszélyezteti a korábban elvégzett lézeres szemműtét eredményét.

Veszélyes lehet a beavatkozás?

A lézeres szemműtét kockázatai a XXI. században szinte teljesen elhanyagolhatók. A műtétet megelőző alapos vizsgálatok a kizáró okok feltárására szolgálnak. Ha valakinél nem garantált a látásjavulás – melyre garanciát is vállalnak-, a szakemberek nem végzik el a beavatkozást.  

[embedded content]

Mit nyerhetünk egy lézeres szemműtéttel és milyen áron?

Hosszú távon a lézeres szemműtét egy megtérülő befektetésnek tekinthető. Nem kell többé a szemüvegek és a kontaktlencsék költségeivel számolni, és az élet is kényelmesebbé válik. A megspórolt összeget egyéb, gyermekvállalással kapcsolatos hasznosabb dolgokra is lehet költeni. 

A lézeres szemműtét árak  az alkalmazott technológiák függvényében változnak. A Sasszemklinika 7 fajta kezelést kínál, az eljárások közötti legfontosabb különbség a felépülési idő, a kényelem és az , hogy az adott eljárás mennyire kíméletes a szemhez. Azonban mind a hét kezelésre igaz, hogy maga a kezelés fájdalommentes, maximálisan biztonságos és kiváló éles látás érhető el a kezelés után. 

A belépő árkategóriájú, Sasszem PRK, Sasszem No-Touch (felszíni kezelések) ára 149-189 000 forint /szem. Ez a legrégebbi, legnagyobb tapasztalattal végzett kezeléstípus. Legfontosabb előnye, hogy nagy biztonság mellett kiváló látásélesség érhető el, kedvező áron. A kezelést követő első napokban minimális idegentest érzés, kellemetlenség előfordulhat, kb. 4-5 nap után vissza lehet térni a munkába, lehet autót vezetni, azonban a végleges látásélesség eléréséhez hetekre van szükség.

A ma legkedveltebb FEMTO típusú lebenyes kezelések (pl. Sasszem FEMTO, Sasszem FEMTO Smart) ára kb. 259-279 000Ft/szem. Legfontosabb előnyük, hogy már kezelést követően azonnal megtapasztalható a látásjavulás és a másnapi kontroll vizsgálaton gyakori a 100% feletti látásélesség. A kezelést követő 3-4 órában könnyezés, kellemetlenség fordulhat elő, olyan, mintha több óráig néztünk volna monitort. A FEMTO kezelést követő 1 napos pihenés után visszatérhetünk a munkába és vezethetünk autót, 3 nap után pedig kardio edzést is végezhetünk.

A ma elérhető leginnovatívabb eljárás a Sasszem Visumax Relex Smile, mely a lebenyképzés nélküli eljárások közül a lehető legrövidebb gyógyulási időt ígéri és a legkíméletesebb a szemhez. Elsősorban a labdajátékokat és extrém sportot űzők számára kiváló megoldás, hiszen a kezelést követően a legrövidebb időn belül térhetünk vissza a labdajátékokhoz és extrém sportokhoz. A kezelés ára 399 000Ft/szem.

A lézeres szemműtétet minden esetben megelőzi egy alapos alkalmassági vizsgálat, melynek során kiderül van-e bármi ellenjavallata a kezelésnek.    

2021. március 31.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img