Jó ötlet várandósan vagy szoptatás alatt kávézni?

Ezt olvasta már?

Az utóbbi években egyre több olyan kutatás látott napvilágot, ami a kávé áldásos hatásait bizonyítja. Például számos jótékony hatású antioxidáns található benne, amelyek egy része a pörkölés és főzés után is megmarad, emellett B-vitaminokból is többfélét tartalmaz. Bizonyos mennyiség felett azonban a fogyasztása negatívan hathat az egészségre. A kávé hatása a szervezetünkre tehát nagyrészt attól függ, mennyit fogyasztunk belőle. Azaz kérdés a mennyiség – ez pedig még inkább igaz a várandós és szoptató kismamák esetében. 

Jó hír: terhesen sem kell búcsút intened a koffeinnek

Jöjjön először a fekete leves – vagyis a kávéfogyasztás veszélyei a kismamák és a magzatok esetében. A jelentős mennyiségű kávé bevitele ugyanis gátolhatja a kalcium felszívódását, ami mind a mamára, mind a babára nézve veszélyes lehet. További problémát jelent, hogy a kávé koffeintartalmának egy része átkerül a magzat szervezetébe – itt azonban sokkal lassabban bomlik le, mint a mama testében. A túl sok koffein megzavarhatja az anyuka – és a baba – alvását is. A túlzásba vitt kávéivás a koraszülés, illetve egyes kutatások szerint a vetélés és esélyét is növelheti. Szerencsére mindez csak akkor igaz, ha egy kismama extrém mennyiségű kávét dönt magába. 

A szakmai konszenzus szerint ugyanis napi 150-200 mg koffein az a határ, amely alatt sem a te, sem a magzatod egészsége nem kerül veszélybe. Ezt több, sok ezer várandós nő adatait feldolgozó kutatás is megerősítette. Az egyik tanulmány elkészítése során például a kutatók Dr. Eric Hedges vezetésével 740 darab, 2001 és 2015 között készült kutatás adatait összegezték a várandós nők kávéfogyasztásával kapcsolatban. A tudósok azt állapították meg, hogy napi 300 mg koffein beviteléig sem a kismamák, sem a magzatok egészségét nem károsítja a kávéfogyasztás. Az Amerikai Szülész- és Nőgyógyász-Kollégium (ACOG) ugyanakkor ennél óvatosabb. Az ő orvosaik 200 mg-nál húzták meg meg azt a határt, amely alatt semmilyen veszélyt nem jelent a kávézás a babákra és a mamákra nézve.

Hány csésze kávét ihatsz várandósan?

Sajnos nehéz meghatározni, ez pontosan mennyi kávét jelent. Az espresso, vagyis a presszókávé koffeintartalmát általában 80-100 mg körül adják meg. De ez akár 75-150 mg is lehet, a felhasznált őrlemény fajtájától, a főzés módjától, a felhasznált víz mennyiségétől stb. függően. 

Az sem mindegy, hogy a kismama hány kiló, milyen gyors az anyagcseréje, mit evett stb. Mindenesetre napi 1-2 csésze espresso fogyasztása még nyugodtan megengedhető. Ugyanakkor arról sem feledkezz meg, hogy néhány élelmiszer, például a tea, az étcsokoládé, vagy egyes fájdalomcsillapítók is viszonylag sok koffeint tartalmaznak. Természetesen nem történik tragédia, ha néha-néha egy tábla csoki is elfogy a kávé mellé – a lényeg, hogy rendszeresen ne vidd túlzásba a koffeinbevitelt. 

Kávézás szoptatás alatt 

De mi a helyzet a kávézással a szoptatás során? Az első, amit tekintetbe kell venned, hogy a csecsemők szervezete jóval lassabban bontja le a koffeint, mint a felnőtteké. Egy felnőtt szervezetéből 3-6 óra alatt kiürül a koffein legnagyobb része, 8 óra elteltével pedig kb. a 75%-a már biztosan eltávozik az elfogyasztott mennyiségnek. Egy pár napos csecsemőnél azonban 80-90 óra is szükséges lehet ehhez, és csak 9 hónapos koruk környékén “érik utol” ezen a téren a felnőtteket.  

Ugyan az elfogyasztott koffeinnek mindössze 1%-a kerül be az anyatejbe (egészen pontosan 0,06-1,5% között ingadozhat ez az érték), a pici szervezetében mégis felhalmozódhat a koffein. Ennek oka, hogy a szervezete sokkal lassabban bontja le ezt az anyagot. Egy pár napos csecsemőnél akár 80-90 órára is szükség lehet ahhoz, hogy teljesen kiürüljön belőle a koffein. 

Ez nem jelenti azt, hogy a szoptatás alatt teljesen el kell hagynod a kávét – bár a legjobb, ha három hónapos koráig mégis ezt teszed. Persze nem muszáj minden áron feladnod a kávéivást, elvégre az is fontos, hogy napközben legyen erőd a mindennapi feladatokhoz. 

Szóval ha nem megy, hogy koffeinmentes kávéra válts, akkor próbáld a kávéfogyasztást mindig közvetlenül a szoptatás utánra beütemezni. Így a következő szoptatáskor már viszonylag alacsony lesz a testedben található koffein mennyisége. Emellett pedig igyekezz minél kevesebb kávét inni. A szakértők szerint szoptatás alatt sem javasolt túllépni a napi 2-300 mg koffein bevitelét jelentő határt. De érdemes lehet áttérni az instant kávéra is, aminek jóval alacsonyabb a koffeintartalma. Így az élmény nem marad el, és bizonyos mértékben a kávé élénkítő hatását is élvezheted.

2021. április 28.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img