Játékok 1-2-3 éves gyerekeknek

Ezt olvasta már?


Játékok 1 éves gyerekeknek

Az első bizonytalan lépések megtételét támogatja a járássegítő játék, ami biztos kapaszkodót jelent a kicsiknek, szívesen közlekednek vele a lakásban. Amikor már magabiztosabb a járásuk, a húzható és a tolható játékokkal is szívesen sétálnak, különösen, ha az valamilyen érdekes hangot is kiad. Ebben az életkorban minden mozgásfejlesztő játék jó választás: forgó, egyensúlyfejlesztő, ugráló vagy épp gyerekjárgány.

Hogy néha azért egy helyben is lefoglaljuk, jó választás 1 éves gyerekeknek a formabedobó játék, a gyűrűpiramis, az egymásba illeszthető, poharas játékok, bébi pötyi játék, kemény lapos mesekönyv és a fogantyús kirakó. Ebben az életkorban jellemző még, hogy a gyerekek előszeretettel pakolásznak ki a szekrényekből, bíbelődnek kulcscsomókkal – amik aztán sokszor igen váratlan helyekről kerülnek elő – játszanának a távirányítóval vagy bármivel, aminek gombjai, apró darabjai, tekerhető alkatrészei vannak. Jó hír, hogy nem kell beáldoznunk a hétköznapokban használt tárgyainkat, erre ma már külön játék is kapható, a matatófal. Érdemes közelebbről is megismerkednünk ezekkel a remek játékokkal!

Játékok 2 éves gyerekeknek

A gyerekek továbbra is állandóan mozgásban vannak, ezért itt az idő nagyobb gyerekjárgányra váltani, tanulóbiciklit vagy kismotort kipróbálni. A kétéves kor igazi mérföldkő a beszédfejlődésben, szókincsük ezt követően látványosan gazdagodik. Érdemes ezért minél több mesekönyvet lapozgatni, mesét olvasni. Ebben az életkorban jelenik meg az utánzás is, a felnőttek szokásainak, cselekedeteinek másolása. Jó választás minden olyan játék, amit ezekbe a tevékenységekbe be tud vonni a gyerkőc, például babkonyha, játékbaba, játékautó. Nagyobb darabokból álló, életkornak megfelelő építőjátékokkal is szívesen játszanak, de a kreatív foglalkozásokhoz is választhatunk játékokat, például ujjfestéket vagy gyurmát.

Játékok 3 éves gyerekeknek

A 2 éves korban kedvelt játékokból választhatunk nagyobbaknak valót, ami lehet bonyolultabb vagy kisebb elemekből álló, például építőjáték vagy puzzle. Ebben a korban már megkezdhetjük a társasjátékokkal való ismerkedést, de a memóriajáték is jó választás. Már hosszabb, 10-15 perces meséket is végig hallgatnak a gyerekek, válasszunk tehát új mesekönyvet az esti meseolvasáshoz! A szerepjáték során nemcsak hétköznapi történetek, az utánzás jelenik meg a játékban, kitalált történetek is megelevenednek. Ehhez változatos kiegészítőket érdemes beszerezni, mint például a szerelőasztal vagy pénztárgép, fából készült vágható gyümölcsök, vagy a különböző mesehős, vagy összeépíthető figurák. 

A kreatív foglalkozások során is ügyesebbek, a kézügyességük is fejlődik, szívesen játszanak fűzős játékokkal, de az ecsetet is az ollót is egyre magabiztosabban kezelik.

mozgásfejlődést támogató játékok terén tovább bővül a paletta, hinta, homokozó játékok terén is választhatunk nagyobbaknak való játékot, de a labdával is egyre ügyesebben bánnak. 

A cikk forrása: Játékliget.hu

2021. december 08.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában