Így vezesd be a gyereket a főzés világába

Ezt olvasta már?

Sok-sok türelmet igényel a szülő részéről

A legtöbb gyereket érdekli a konyha világa, így könnyű őket rávenni a közös főzésre. Fontos, hogy tekintettel kell lenni a gyerkőc életkorára a feladat meghatározásakor. Például a legkisebbek adogathatják a gyümölcsöket és a zöldségeket, a nagyobbak már meg is moshatják azokat, a nagyok pedig akár fel is darabolhatják a hozzávalókat. Ahogy nőnek a gyerkőcök, egyre hatékonyabban tudnak majd segíteni a konyhai feladatokban.

Arra számítani kell, hogy sok-sok türelmet igényel a szülő részéről a gyerekkel való közös főzés. Továbbá ez egy időigényes program, szóval nem érdemes a hétköznapi rohanás során kipróbálni, inkább hétvégére kell időzíteni. Arra is fel kell készülni, hogy jóval többet kell majd takarítani a közös főzés után, hiszen a gyerkőcök szeretnek öntögetni és borogatni. 

Nem szabad spórolni a dicsérettel

Mindemellett érdemes a biztonságra is odafigyelni. Célszerű gyerekzárral ellátni a szekrény alsó részeit, és tűzhelyvédő peremet tenni a tűzhelyre, hogy a pici ne tudja megérinteni. A kések pedig mindig legyenek kartávolságon kívül. A nagyobb gyerkőcök számára pedig érdemes egy stabil sámlit tenni a konyhapult mellé, hogy kényelmesen tudjanak dolgozni rajta.

Fontos a sikerélmény a kis szakácsok számára, szóval nem szabad spórolni a dicsérettel. Hangsúlyozni kell, hogy nagy segítséget jelentenek a főzés során. Ez a program nemcsak élmény a gyerkőcök számára, hanem kiváló tanulási lehetőség is. Például megismerkedhetnek az alapanyagokkal, a különböző állatokkal, a fűszerekkel és a mérési módokkal. 

Nem lesz számukra tiltott hely a konyha, hanem ismerős és barátságos közeggé válik. Továbbá megismerkednek a konyhai szabályokkal, megtanulják használni az eszközöket, és sokkal szívesebben fogyasztják el azokat az ételeket, amelyek megalkotásában ők is részt vettek. A közös főzést megelőző vásárlásban is részt vehetnek a gyerkőcök, hiszen a hozzávalók megtalálása és a közös elpakolás is igazán nagy élmény számukra. 

Milyen ételek elkészítésébe lehet bevonni a gyerkőcöt?

A közös főzéshez érdemes olyan ételeket választani, amelyek elkészítése egyszerű. Például tökéletes választás lehet a rakott krumpli, hiszen a tojást és a főtt krumplit általában nagy lelkesedéssel pucolják a gyerekek. Továbbá a hozzávalók tepsibe pakolása is kiváló feladat számukra. 

A nagyobb gyerekek a rántott hús panírozásában is részt vehetnek, illetve a pizza, a cukkinifasírt és a töltött gomba elkészítése során is találnak maguknak izgalmas feladatokat a gyerkőcök. Érdemes felvenni a közös programok listájára a főzést, hiszen nagy öröm utána megenni a közös művet. Azonban nem szabad erőltetni semmit, hiszen a rossz élmények hamar elvehetik a kedvét. Fontos, hogy a gyerkőc szórakozásként élje meg a közös főzést.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában