Így nem fogja az anyatejjel magába szívni

Ezt olvasta már?

Amikor a fiammal voltam terhes, bájos illúziókba ringattam magam; már, ami a terhesség utáni időszakot illeti. Tudjátok, szoptatás, altatás, örömmel átvirrasztott éjszakák. Persze minden elképzelésem dugába dőlt, leginkább abban a pillanatban, amikor megindult a szülés. Mondták, hogy fájni fog, na, de, hogy ennyire?  Újdonsült kismamák, leendő anyukák, akik még csak fontolóra veszik a kisbabát – az eggyel fentebbi sort tekintsétek semmisnek, mert senkit sem szeretnék elriasztani az anyaságtól. Úgyhogy pont ezért, korrigálom magam – a baba minden erőfeszítést megér.


Hol a happy end?

Ha pedig már a valóságról és az anyák fantáziájában élő összeférhetetlen illúziókról beszélünk, ide tartozik az első számú célpont (nálam), az pedig nem más, mint a szoptatás. Ugyanis nem volt elég tejem, ami nyilván csak egy fokkal jobb, mintha egyáltalán nem lett volna. A szoptatás egy kritikus pont az édesanyák életében, mind fizikálisan, mind mentálisan egyaránt. Legfőképp azért, mert egy kardinális élmény, az első komolyabb kötődés magzaton kívül, egy légtérben, ahol anya és gyermek találkozik. Más az élmény, más elvárásokat támasztunk magunk elé – mert támasztunk -, képzelgünk, él bennünk egy kép, aminek szeretnénk, ha megfelelne a valóság. 

Természetes úton akartam

Amikor tudatosult bennem, hogy bár van tejem, de nem elég, ergo nem tudom teljes mértékben ellátni a gyermekem, kétségbeestem, bepánikoltam, magamat okoltam. Ebben a sorrendben és váltakozva. Számtalan lehetőséget, „gyógymódot” kerestem arra, hogy kevésbé érezzem magam pocsék anyának és meginduljon a tejtermelés, vagyis fokozódjon. Nyilván egyeztettem az orvosommal, aki javasolt vény nélküli és vényköteles gyógyszereket is, de első körben szerettem volna természetes úton megtámogatni a szervezetemet, így lyukadtam ki a teáknál, tinktúráknál, gyógynövényeknél és táplálékkiegészítőknél.

“Hol volt, hol nem” helyett “Hol van, hol nincs”

Az első találkozásom a táplálékkiegészítőkkel ekkor történt. Előtte, ahány fórumon olvastam róluk, annyi fele ágazódott a velük kapcsolatos vélemény. Az a módszer pedig, hogy „Ha működik, nagyszerű. Ha negatív tüneteket tapasztal, hagyja abba” – nálam nem volt járható út.

Utat a moringának

Több anyuka nyilatkozot pozitívan a moringával kapcsolatban, főleg az elmúlt 5 évre visszamenőleg. A Moringa Oleifera növényt állatokon tanulmányozták, és egy 2017-es felülvizsgálat szerint nagyon erős a tápanyagtartalma, valamint antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai vannak és ezek alapján a szoptatós anyákra nézve sincs káros mellékhatása. Fogyasztható tea, kapszula vagy por formájában, amit akár hozzá lehet adni a reggeli turmixhoz is.

Halljuk a lecitint!

Akár szója-, akár napraforgó-alapú, a lecitin-kiegészítők segíthetik a tejfolyást, és mind a terhesség alatt, mind szoptatás alatt biztonságos. A lecitin is emulgeálószerként működik, akár csak az élelmiszerekben betöltött szerepéhez hasonlóan, így akadályozva meg, hogy a tej megalvadjon a csatornában. Leginkább azoknak javasolják, akiknek krónikusan eltömődött csatornáik vagy emlőgyulladásuk van.

A fentiek mellett még javasolják a bő folyadékfogyasztást, és a megfelelő mennyisgű pihenést, ami végső soron egy friss újszülött mellett nem is lehetne nagyobb kihívás!

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában