Így lehet ellenállóvá tenni a gyermek immunrendszerét

Ezt olvasta már?

A vitaminok és a nyomelemek szerepe

Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet többek között a vírusoktól és a baktériumoktól. A szervezet védekező rendszerének erősítése érdekében fontos a vitaminok pótlása, a legjobb, ha természetes úton kerülnek a szervezetbe, például gyümölcs és zöldség fogyasztásával. Azonban a D-vitamin napfény hatására képződik, szóval az őszi és téli időszakban feltétlenül pótolni kell mesterséges formában. 

A szervezet védekező rendszerének megfelelő működéséhez természetesen a vitaminok mellett a nyomelemek is hozzájárulnak. Továbbá a megfelelő vasbevitelről is gondoskodni kell. Szóval nem csodaszerekben kell gondolkodni, inkább a gyermek étrendjére kell kiemelt figyelmet fordítani. A fejlődő szervezet számára fontos a vitaminban, fehérjében és rostban gazdag étkezés.

Kevesebb cukor és rendszeres testmozgás

Az immunrendszer erősítése érdekében érdemes kevesebb cukrot fogyasztani. Ez azért fontos, mert a cukor fogyasztása leterheli a szervezetet, amelynek következtében kiszolgáltatottá válik a bakteriális és vírusos megbetegedésekkel szemben. A cukorka és a chips helyett érdemes egészséges ételeket adni a gyermeknek, például olajos magvakat, aszalványokat és zöldségchipset. A lényeg a mértékletesség és a változatosság. 

Természetesen a rendszeres testmozgással is erősíthető az immunrendszer. Ugyanis a sport által segíthető a szervezet méregtelenítése, erősíthető a tüdő, valamint jó hatással van a szervek oxigénellátására. Minden testmozgás számít, legyen szó sétáról, kerékpározásról, úszásról, balettozásról vagy éppen futásról. Ráadásul a rendszeres testmozgás az állóképességet és az erőnlétet is növeli. Azonban a szabadtéri programok során a réteges öltözködésre mindenképpen figyelni kell az őszi és a téli hónapokban.

Higiénia, megfelelő folyadékbevitel és elegendő alvás

Az említettek mellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelnek, a stresszmentes légkörnek és az elegendő alvásnak is fontos szerepe van a szervezet védekező rendszerének erősítésében. Szóval az egészséges életmód elengedhetetlen az erős immunrendszer kialakításához. 

A higiéniának is fontos szerepe van abban, hogy a gyermek ne kapja el a különféle fertőzéseket. Érdemes megtanítani a pici számára a helyes kézmosási technikát, és hangsúlyozni, hogy erre az étkezések előtt, valamint az illemhely használata után mindenképpen kerüljön sor. Továbbá az őszi és téli időszakban érdemes fertőtleníteni a környezetet és a levegőt teafa illóolaj párologtatásával, valamint rendszeresen szellőztetni.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában