Így erősítheted meg az édesanyáddal való kapcsolatodat 7 lépésben!

Ezt olvasta már?

Az ilyen kapcsolatokon dolgozni kell. Úgy a gyereknek, mint az édesanyának tudatosan oda kellene figyeljen, hogy a kisebb súrlódások, nézeteltérések ne okozzanak maradandó sérüléseket a viszonyukon, ugyanis, ahol az anya és a gyerek között nincs egyetértés, ott már egy igen jelentéktelennek tűnő probléma is messze sodorhatja egymástól őket.

Persze azt is fontos kiemelnünk, hogy a szülő-gyerek viszony rendkívül időszakfüggő. Gondoljunk csak arra a periódusra, amikor a gyerek nagyban éli a serdülőéveit és az anya próbálja a jó útra terelni a csemetét, de az mindent támadásnak érzékel. De nem csak a tinédzser évek teszik próbára az anya-gyerek viszont, felnőtt korunkban is adódhatnak olyan problémák, amelyek miatt összezördülhetünk az édesanyánkkal.

De mit tehetünk, ha javítani szeretnénk az édesanyánkkal való viszonyunkon? Hol kezdjük? Min változtassunk?

1. Ne vegyél mindent a szívedre

Néha fel sem tűnik, hogy egy-egy megjegyzésen mennyi időt képesek vagyunk rágódni… Ha tudod, hogy az édesanyád néha szokott olyan dolgokat mondani, amelyeket nem mindig gondol meg, akkor próbáld ne szívre venni. Biztosan nincs semmilyen rossz szándék az ilyen megjegyzések mögött, ezért engedd el a füled mellett.

2. Próbálj meg minél több pillanatot megélni vele

Az élet igencsak hektikussá tud válni, főleg ha téged is beszippant a dolgos mindennapok monotonitása. Az ilyen időszakokban is fontos, hogy szánjatok egymásra elég minőségi időt. És itt most nem feltétlen kell hosszú órákra gondolni, amikor közösen csináltok valamit, mert tudjuk jól, hogy sokszor még magunkra sincs időnk, hanem inkább osszatok meg minél több apró, de annál jelentősebb dolgokat egymással.

3. Néha igenis merd kinyilvánítani az ellenvéleményedet

Sose felejtsétek el, hogy két különböző ember vagytok, ezért nem kell mindenben egyetértenetek ahhoz, hogy megmaradjon a jó viszonyotok. Fogadjátok el kölcsönösen, hogy vannak olyan dolgok, amiben sosem fog egyezni a véleményetek.

4. Változtassatok a reakcióitokon

Az élet minden nap próbára tesz, ezért ha lehet, ne csináljatok a bolhából is elefántot. Inkább próbáljátok megérteni egymást és elfogadni egymás véleményét.

5. Merjetek beszélni az érzéseitekről

Ahogy egyre közelebb kerülünk a felnőtt korhoz, úgy zárkózunk el a külvilág elől érzelmileg. Emlékszel, amikor még minden problémádat édesanyáddal osztottad meg gyermekként? Most is ennyit kellene tenned. Ő is örül, ha megnyílsz előtte és neked is könnyebb lesz, ha végre kiöntheted a szíved.

6. Dolgozzatok a köztetek lévő kommunikáción

Mint minden kapcsolatban, úgy az anya-gyerek viszonyban is a kommunikáció bír a legfontosabb jelentőséggel. Ha valóban azt szeretnéd, hogy jó legyen a kapcsolatotok, akkor beszéljetek őszintén egymással.

7. Engedjétek el a múltbéli sérelmeket

A múlton nem lehet változtatni, azért viszont mindketten tehettek, hogy ezek a sérelmek ne tartsanak vissza attól, megéljétek egymás társaságát. Ha kell bocsássatok meg egymásnak és lépjetek túl problémákon.

A cikk forrása: filantropikum.com

2020. december 26.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában