Hogyan változik meg a nők hüvelye szülés után? Ennyi idő alatt regenerálódik

Ezt olvasta már?

Vagina, hüvely
Nyitókép: GettyImages.com
A terhesség során számos hormonális és fizikai változás megy végbe a női testben, amelyek a baba egészséges fejlődését hivatottak elősegíteni. A magzat fejlődése miatt a belső szervek átrendeződnek, a pocak folyamatosan növekszik, az erek kitágulnak, a pulzusszám megnő, de a csontrendszer is változik a kilenc hónap alatt, a medencecsont és a hüvelyben részben elhelyezkedő méhnyak úgy készül fel a szülésre, hogy tágul, az ínszalagok pedig lazulnak. – olvashatjuk a Femina.hu oldalán. 

A változások azonban a szüléssel nem érnek véget. A baba kitolása után a kismedencei izmok sokkal lazábbak lesznek, veszíthetnek rugalmasságukból, emiatt a hüvely is tágabb lehet. Az, hogy ez a folyamat mikor rendeződik, több tényezőtől is függ.

Hogyan változik meg a nők hüvelye szülés után?

A gyermek megszületése alatt a hüvely biztosítja azt az útvonalat, melyen keresztül a baba a méhből az édesanyja testén keresztül a külvilágba érkezik. A hüvely fala rendkívül gazdag izomrostokban, amely szülés esetén a normális méretének többszörösére is képes kitágulni, így tudja biztosítani, hogy egy három-, négykilós gyermek is kiférjen. Természetes, hogy szülés után sokkal lazábbak lesznek az izmok, ami miatt akár hónapokig tágabbnak érezhető a hüvely. 

A cikk teljes egészében a femina.hu oldalán olvasható. 

2021. november 13.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img