Fiús apuka vagy? Ezek a tanácsok neked szólnak!

Ezt olvasta már?


A tettekkel minden helyzetben példát kell mutatni a gyermek számára

Apaként tudnod kell, hogy te vagy a kisfiad példaképe. Emiatt nem elegendő csupán szavakkal tanítani, a tettekkel példát kell mutatni számára. Hidd el, hogy idővel a kisfiad azt fogja tenni, amit tőled látott. Továbbá fontos, hogy az elvárások érthetőek és egyértelműek legyenek, illetve elengedhetetlen a következetesség.

Mutasd ki az érzelmeidet, hiszen a kisfiad így tanulja meg azt, hogy felnőtt korában hogyan mutassa ki ő is. Mindemellett fontos a figyelem, a számodra jelentéktelen problémákra is kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ez sokat jelent a gyermeked számára. Továbbá sose utasítsd vissza, hogyha segítséget kér. Ez azért fontos, mert ha egyszer-kétszer visszautasítod, akkor többé már nem kéri a segítséged. Úgy érzi majd, hogy nem számíthat rád, ha bajba kerül.

Az elmulasztott pillanatokat nem fogod tudni visszahozni, a munka viszont megvár

Tudatosítsd magadban, hogy apának lenni felelősséggel jár, óvnod és védelmezned kell a gyermeked, minden helyzetben mellette kell állnod. Akkor is támogatnod kell, ha hibázik. További jó tanács, hogy legyél eleget otthon, és ne hagyd ki a gyermeked számára fontos eseményeket, például az óvodai és iskolai ünnepségeket. Ezeket az elmulasztott pillanatokat nem fogod tudni visszahozni, a munka viszont megvár.

Mindemellett mindenképpen becsüld meg azt az időt, amit a gyermekeddel tölthetsz. Némítsd le a telefonodat és rakj el minden olyan kütyüt, amely megzavarhatja a közös időtöltést. Telefonra, tévére és tabletre nincs szükség a közös időtöltéshez. Tedd félre ezeket, amikor otthon vagy, és tölts időt a gyermekeddel. Fontosak a kettesben töltött pillanatok, érdemes ritkábban sort keríteni olyan közös programokra, amelyek során csendben kell maradni. Sokkal jobb választás a sport, a kirándulás és a meseolvasás. 

Így érheted el, hogy ő is őszinte legyen veled és bízzon benned

Mindemellett feltétlenül tanítsd meg a kisfiad számára, hogy hogyan álljon ki magáért. Hangsúlyozd, hogy nem a verekedés a megoldás, szavakkal is meg tudja magát védeni. Továbbá azt is érdemes megtanítani a számára, hogy időben vegye észre a túlerőt, és azt is, hogy nem kell minden esetben harcolni.

Fontos, hogy őszinte legyél a gyermekeddel, hiszen így érheted el, hogy ő is őszinte legyen veled és bízzon benned. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden gondodat meg kell osztani vele. Az említettek mellett az apáknak a becsületre is meg kell tanítaniuk a gyermeküket. Továbbá érdemes megértetni a picivel, hogy te sem vagy hibátlan. Kérj bocsánatot, hogyha hibázol, hiszen akkor még jobban fog becsülni. Ennek köszönhetően megtanulja azt is, hogy bárki hibázhat, és vállalni kell a következményeket.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában