Érzi a babám, ha megsimogatom a hasamat?

Ezt olvasta már?


Amikor anyukáról készül a kép, akár spontán, akár beállított, a kéz a hason és az arcra kiülő szentimentális mosoly, amit legtöbbször látunk. nem igaz? Bár, ha a has fogdosásáról van szó, elég kritikus vagyok, mert nem engedem meg akárkinek és akárhányszor. Így a vége felé járva olyan leszek, mint egy múzeum – hangoztatom egyre gyakrabban a férjemnek-, mindet a szemnek, semmit a kéznek.

Bocs, ha jól esik

Mint kiderült, az emberek azon tűnődnek, hogy a nők vajon a figyelemfelkeltés miatt teszik-e ezt, vagy azért, mert a növekvő baba egyáltalán érzi belülről, ha simogatja anyu a pocakját. Ha eddig más nem tette volna meg, majd én most mondom, sokféle okból dörzsölhetjük a pocakunkat: védelmezésből, kommunikációból, vagy csak azért, hogy kitolhassuk azt a kis lábat a bordáink közül. Persze nem mondom, megfogalmazódott bennem a kérdés, vajon megérezheti-e a babám, ha megérintem a hasamat?

Hipp-hopp történik

A terhesség egy bizonyos pontja után a babák határozottan érzik, sőt élvezik az édesanyjuk érintését. Az első trimeszterben a baba mélyen a hasunkban van, és sok magzatvíz veszi körül. A teste apró és még mindig fejlődik, így nem valószínű, hogy még érzékeli a külvilágot. A második trimeszterben azonban nagy változások történnek, ami lehetővé teszi, hogy a kicsi érezze az érintést, és reagáljon rá. Sőt a kutatók felfedezték, hogy a babák már a 21. terhességi héten reagálnak az érintésünkre kívülről. Ebben a tanulmányban a kutatók ultrahangot használtak, és megfigyelték a magzat mozgását és szívritmusának növekedését, amikor megdörzsölték a hasát.

Sokkal korábban kezdődik

Tovább megyek, ez a tanulmány azt is kimutatta, hogy amikor az anyák megérintették a pocakjukat, az egy sor reakciót váltott ki a benne lévő magzatból. Ez a kapcsolat anya és baba között talán az oka annak a szentimentális mosolynak. Az anya végig tudja, hogy a baba érzi az érintését. Persze izgalmas, hogy a tudomány bebizonyítja azokat a dolgokat, amelyeket a szülők már eddig is igaznak hittek, nem? És ez csak megerősíti, hogy a kötődés és a kapcsolat már az anyaméhben elkezdődik. Tehát, nem a szoptatás a mérföldkő, átvitt értelemben már évezredekkel előtte megkezdődik.

Békés babák!

Egy másik tanulmány szerint ez a méhen belüli érintés és kötődés tartós hatással lehet a baba temperamentumára. A rendszeres gyengéd érintés nyugodtabb babát jelent. Ha ez nem egy újabb nyomós ok arra, hogy a terhesség alatt megmasszírozzam a hasamat, akkor nem tudom, mi az!

 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában