Érzelmi felépülés halvaszülés után

Ezt olvasta már?


Egy baba elvesztése halvaszületés miatt hihetetlenül fájdalmas. A kezdeti érzelmi sokk feldolgozása után ellentmondásos és intenzív érzéseket élhetsz át, miközben alkalmazkodsz a váratlan valósághoz, a baba nélküli élethez. Nemcsak a testednek van szüksége időre a fizikai gyógyuláshoz, hanem neked is időre és törődésre van szükséged az érzelmi gyógyuláshoz. 

Válaszok keresése

Mi történt a babámmal? Csináltam valamit, ami miatt ez történt? Meg fog történni újra? Bár a halvaszületés egyes esetei megmagyarázhatatlanok, számos olyan dolog van, amelyet orvosod megtehet, hogy segítsen megállapítani a valószínű okot.

Nehéz lehet a személyes és családi kórtörténetedre vonatkozó kérdésekre válaszolni, miközben a babád elvesztésével küzdesz, de a történtek ismerete pszichológiai szempontból hasznos lehet, mivel lehetővé teszi a lezárást.

Mielőtt hazamész a kórházból, orvosod elrendelhet számos vizsgálatot (vér-, vizelet- vagy pajzsmirigy-vizsgálat, köldökzsinór-vizsgálat), annak érdekében, hogy megtalálja a babád halvaszületésének okát. 

Bűntudat kezelése

Néhányan bűntudatot éreznek egy halvaszületés után, mert úgy érzik, hogy ha valamit másképp csináltak volna, akkor jobb lett volna a kimenetel. A vetéléshez hasonlóan azonban a legtöbbször a halvaszületésről senki sem tehet. A halvaszületések jelentős százalékát az anyánál és/vagy a csecsemőnél fellépő születési rendellenességek és fertőzések okozzák; ezek az okok elkerülhetetlenek, és váratlanul is bekövetkezhetnek. 

Elbúcsúzás

A kórház elhagyása előtt annyi időt kapsz, amennyit csak szeretnél a babáddal tölteni. Ha kényelmetlenül érzed magad a gondolattól, hogy időt tölts vele, az sem baj – tedd azt, ami neked a legjobbnak tűnik, és ne feledd, hogy mindenki másképp dolgozza fel a baba elvesztését. Ne érezd magad kényszerítve, hogy olyasmit tegyél, amitől kényelmetlenül érzed magad.

Partnered gyászának elismerése

Amikor a saját érzelmeid annyira intenzívek, nehéz lehet nem elfelejteni, hogy a partnered is ugyanolyan veszteséggel küzd, mint te. Az emberek nagyon különböző módon mutathatják ki a gyászukat, ezért nehéz lehet tudni, hogyan támogassátok egymást. A türelem, a meghallgatás és egymás személyes gyászstílusának tiszteletben tartása a kulcsa annak, hogy együtt találjátok meg az utat a veszteségen keresztül.

Hazatérés

Amikor fizikailag készen állsz arra, hogy elhagyd a kórházat, hazaengednek. Érthető, hogy nagyon fájdalmas lehet hazatérni a kórházból egy halvaszülés után. Úgy érezheted, hogy elvesztetted az utolsó kapcsolatot a kisbabáddal. Az is előfordulhat, hogy nem szívesen nézel szembe az otthon előkészített babaholmikkal – ebben az esetben megkérheted családodat, barátaidat, hogy pakoljanak el, mire hazamész.

A gyászfolyamat

A gyászfolyamatnak öt azonosítható szakasza van – tagadás, harag, alkudozás, szomorúság/depresszió és elfogadás –, amelyeken az emberek a saját tempójuk szerint haladnak keresztül. Ezek a szakaszok nem mindig kiszámíthatóak, és valószínűleg más érzelmek sokaságát is megtapasztalod majd. 

A gyász személyes, egyedi, és többféleképpen nyilvánul meg – fizikailag, érzelmileg, mentálisan és/vagy spirituálisan. Az, hogy hogyan éled meg a gyászt, és hogy mennyi ideig gyászolsz, a te saját utad lesz a gyógyulás felé.

Önmagad kifejezése

A gyász nyomasztó és mindent felemésztő lehet. Eleinte nehéz lehet beszélni arról, hogy mit érzel, mert annyi érzelem árasztja el az elmédet. Másrészt lehet, hogy belül zsibbadtnak érzed magad, és nem tudod, miről beszélj. Add meg magadnak a szükséges időt és teret, hogy feldolgozd az érzéseidet, akár egyedül, akár egy szeretteddel vagy egy tanácsadóval.

Bár a valakivel való beszélgetés segíthet tisztázni az érzelmeidet, az is lehet, hogy egy magányosabb tevékenységben találsz vigaszt. Fontold meg, hogy kipróbálod a következők valamelyikét:

  • emlékkert létrehozása,
  • naplóírás,
  • fényképalbum készítése,
  • festés.

Ezek a tevékenységek mindegyike segíthet abban, hogy kapcsolatba kerülj az érzéseiddel, miközben különleges emléket állíthatsz gyermekednek.

Hagyd, hogy mások segítsenek!

Családtagjaid segíteni akarnak majd neked, és bár eleinte csábító lehet, hogy mindenkitől elzárkózol, szeretteid támogatása felbecsülhetetlen értékű. Még ha nem is állsz készen a beszélgetésre, hagyd, hogy segítsenek neked a ház körüli apróbb feladatokban.

Ne feledd, hogy ők is a saját gyászfolyamatukon mennek keresztül, még ha az nem is olyan heves, mint a tiéd! Nem baj, ha segítséget kérsz, ha szükséged van rá.

A fizikai szükségletekről való gondoskodás

Még akkor is fontos, hogy gondoskodj a fizikai szükségleteidről, ha a világod zavarosnak tűnik, és a szomorúság megnehezíti az olyan hétköznapi feladatokat, mint az evés és az alvás. A tested sebezhető, mivel a terhesség hormonális és fizikai változásaiból lábadozol, ráadásul gyászolod a gyermeked elvesztését.

Jövőbeli terhességek

Végül el fogod dönteni, hogy szeretnél-e még több gyermeket. A döntés mélyen személyes, és csakis a tiéd. Ha újra megpróbálod, tudni fogod, mikor van itt az ideje. Ez nem jelenti azt, hogy elfelejtetted a halva született babádat, csak azt, hogy az élet folytatódik – függetlenül attól, hogy mennyire értékes az élet, amelyet elvesztettél.

Beszélj orvosoddal, amikor készen állsz rá, különösen, ha az első halvaszülésed oka olyan volt, ami egy későbbi terhesség során megismétlődhet. Vigyázz továbbra is magadra, és ismerd fel, hogy egy újabb terhesség is hozhat olyan meglepő pillanatokat, amelyek egy időre újra erősebbé teszik a gyászt. A környezeteddel való kommunikáció segít.

A halva született gyermek elvesztése megrázó, és először úgy érezheted, hogy a fájdalmat nem lehet legyőzni. Tudd azonban, hogy meg fogsz gyógyulni, és vannak körülötted olyan emberek, akik szeretnek téged, és segíteni szeretnének a gyógyulásodban.

Túl fogsz jutni ezen, és képes leszel továbblépni a szebb napok felé, miközben mindig közel tartod magadhoz a gyermeked emlékét.

Forrás: verywellfamily.com

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában