Babafogmosás, az első lépések

Ezt olvasta már?


A kicsi első foga 4-12 hónapos korban bújik ki

A baba ínyének tisztítását érdemes korán elkezdeni. Ehhez szükség lesz egy nedves és steril gézlapra vagy textilpelenkára. Naponta minimum két alkalommal óvatosan át kell törölni a baba ínyét. A legjobb, ha erre etetések után és lefekvés előtt kerül sor. A baba ínyének megtisztításával eltávolíthatóak a baktériumok, továbbá hozzászoktatható a kicsi a szájápoláshoz.

A kicsi első foga 4-12 hónapos korban bújik ki, ezt követően még 19 tejfog tör a felszínre, szóval a gyerkőcnek összesen 20 tejfogát kell ápolni. Ha megjelentek az első fogak, akkor naponta legalább két alkalommal 2-3 percen át kell tartania a fogmosásnak. Az utolsó étkezés után, valamint a lefekvés előtt mindenképpen sort kell keríteni erre, hogy éjszaka ne maradjon ételmaradék a gyermek szájában. 

A feladathoz puha sörtéjű babafogkefét kell használni. Minden esetben olyan fogkefét és fogkrémet kell alkalmazni, amely megfelel a baba életkorának. A puha sörte azért fontos, hogy a kicsi még véletlenül se tudja felsérteni az ínyét.

Érdemes bevetni néhány praktikát

Amennyiben a gyermek nem túl lelkes, érdemes bevetni néhány praktikát. Például egy homokórával elterelhető a kicsi figyelme, miközben figyelhető, hogy a fogmosás valóban tartson 2-3 percen keresztül. Továbbá érdemes beszerezni olyan puha sörtéjű babafogkefét, amely állatfigurás, így szórakoztatóvá válik a kicsi számára a fogmosás. Kitalálható egy fogmosódal vagy -mondóka, ami eltereli a kicsi figyelmét az unalmas rutin során.

Meddig a szülő feladata a gyerek fogainak tisztítása? Addig, amíg a gyerkőc nem tudja magának tökéletesen megcsinálni, ami a legtöbb esetben a 6 éves kort jelenti. Természetesen minden gyermek esetében más, hiszen nem egyforma tempóban fejlődnek, így előfordulhat, hogy a gyerkőc még tovább igényli a segítséget. A lényeg, hogy a gyermek számára szokássá váljon, és rendszeresen mosson fogat.

Nem csak a fogmosást kell megtanítani a gyerkőcnek

Törekedni kell arra, hogy a gyermek megkedvelje a fogmosást. Nem baj, ha kezdetben még nem pontosak a mozdulatai. Természetesen nemcsak a fogmosást kell megtanítani a gyerkőcnek, hanem az öblítést is. Az elején nehezen tudja majd kiköpni a vizet, sok esetben le fogja nyelni, de emiatt nem kell aggódni. Idővel és elegendő gyakorlással ezt is megtanulja majd.

A gyermeknek, a fogak egészségének megőrzése érdekében, nem szabad adni szénsavas üdítőitalokat, cukros gyümölcsleveket és édességeket. Amennyiben mégis kap ilyeneket a gyerek, fontos, hogy azok elfogyasztása után mindig mosson fogat. Ha savas ételt fogyaszt a gyerkőc, akkor legalább fél órát mindenképpen várni kell a fogmosás előtt, hogy ne károsodjon a fogzománc.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában