AZ APÁK UGYANOLYAN JÓL GONDOSKODNAK A GYEREKRŐL, CSAK NEM HISSZÜK EL NEKIK

Ezt olvasta már?

Léder László pszichológus, az Apa Akadémia nonprofit szervezet alapítója, maga is két kislány édesapja, több mint húsz éve foglalkozik az apaság kérdéseivel. Még akkor kezdte kutatni ezt a területet, amikor hazánkban teljes értetlenség övezte a modern, gondoskodó apa gondolatát. A megrögzött mintát követtük: az apa dolgozik, eltartja a családját és csak minimálisan vesz részt a gyereke életében, az anya pedig otthon marad a gyes idejére, majd visszatér a munka világába. Nem volt szokás az apás szülés, sőt a férfiakat sokszor az újszülött közelébe sem engedték. Az óvodás- és iskoláskorban az apa volt a nemtörődöm rossz zsaru, aki az újságja mögül odamorogta: kérdezd meg anyádat, utóbbi pedig az önfeláldozó, gondoskodó, teljes időhiányban és fáradtságban úszó, szinte egyedülálló szülő.

Aztán a dolgok elkezdtek változni, begyűrűzött a nyugaton elkezdődött apaforradalom. A férfiak egyre több részt vállalhattak a család életében, amire egyébként nekik éppúgy szükségük van, mint az anyáknak. Az apák külön újságokat, online felületeket böngésznek, s miközben a Playboy megszűnt létezni, az apasággal foglalkozó magazinok egyre népszerűbbé váltak. Mi pedig itt ülünk a változás elsöprő szelében, és László segítségével válaszokat keresünk a miértekre.

Nyugat-Európában, az angolszász és a skandináv országokban a hetvenes években indult el ez a lassú folyamat. Ekkor már beengedték az apákat a szülészetekre, és megszületett a felismerés, hogy ez nagyban segíti a szülést és az anyákat. Elkezdődött egy újfajta gondolkodás, egyfajta apaemancipáció, ahol a férfi nem másodrangú szülő. Nem véletlenül van két szülője az embernek, mindkettőre nagy szükség van az egészséges fejlődéshez – fejti ki a szakértő. Ez a gondolatvilág és mozgalom az elmúlt 15-20 évben szivárgott be Magyarországra, és körülbelül öt éve robbant is, azaz mára megkerülhetetlenné vált a téma. Változott a pszichológia, a kórházak hozzáállása, még a hollywoodi filmekben is megjelent a gondoskodó, szerető apa képe.

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 

2021. február 15.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában