Aromaterápia vajúdás és szülés alatt – Valóban működik?

Ezt olvasta már?

​Sok várandós kismama fejében felmerül a kérdés: Az aromaterápia valóban segít a fájdalomcsillapításban?

aromaterápia, relax, illóolajok, nyugtató fürdő

Beszéljünk róla!

Mit jelent az aromaterápia?

Az aromaterápia nem más, mint az erőteljes illatok, általában illóolajok használata az egészség és a jó közérzet elősegítése érdekében. Úgy tartják, hogy bizonyos illatok hormon- és enzimreakciókat válthatnak ki a szervezetben, és különféle jótékony hatásokat eredményezhetnek.

Az aromaterápia alapgondolata ésszerű: ha valami kellemes illatot érzünk, akkor jól érezzük magunkat. A napi rutin valószínűleg számos példát tartalmaz ennek az elméletnek a megvalósulására, kezdve attól, hogy egy parfümöt fújunk magunkra, mielőtt elmegyünk szórakozni, egészen addig, hogy lefekvés előtt megiszunk egy bögre gyógyteát.

Segíthet-e az illóolajos aromaterápia a vajúdási és szülési fájdalom enyhítésében?

A rövid válasz: lehet. Bár korlátozott mértékben, de több tanulmány eredményei arra utalnak, hogy az illóolajok számos módon pozitívan befolyásolhatják a szülés élményét. Néhány példa:

  • A borsmenta segíthet csökkenteni a hányingert és a hányást.

  • A levendulát széles körben használják nyugtató tulajdonságai miatt, akár önmagában, akár összetevőként.

  • A rózsa és a keserű narancs változatait egyes esetekben összefüggésbe hozták a vajúdás alatti szorongás csökkentésével.

A szülési fájdalmak csökkentésében több olyan illat is segíthet, amelyek elősegítik a relaxációt vagy csökkentik a szorongást. Ennek oka lehet, hogy a szorongás és a fájdalom gyakran összefügg. A fájdalom és a szorongás összehúzhatja az izmokat és az idegeket, ami feszültséget vagy még nagyobb fizikai fájdalmat okozhat.  Ez az oka annak, hogy a nővér azt mondja, hogy lazíts, amikor oltást kapsz. Ezért olyan kulcsfontosságú a mély, tudatos légzés a terhelés minimalizálásában és a jóga során.

Amikor tehát egy olyan gyönyörű, de stresszes esemény során, mint a szülés, a fájdalom kezelésének segítéséről van szó, akkor érthető, hogy az ellazultság valódi segítséget jelenthet. Ez is része annak a logikának, amely a vajúdás során alkalmazott egyéb természetes fájdalomcsillapítási módszerek mögött van, mint például a légzéstechnika, a hidroterápia vagy a vízben szülés.

Mit kell figyelembe venned, mielőtt az aromaterápiát választanád a vajúdás és a szülés során?

Mivel a kutatások nem meggyőzőek, beszélj az orvosoddal vagy szülésznőddel, akihez a terhesgondozás miatt jársz. Ők tudnak segíteni annak eldöntésében, hogy a vajúdás és a szülés alatti fájdalomcsillapítási lehetőségek közül melyik lehet a megfelelő számodra.

Néhány egyéb dolog, amit érdemes szem előtt tartani:

Bár az illóolajok általában biztonságosnak számítanak, még mindig van rá esély, hogy allergiás leszel valamelyikre. A helytelen használat esetén irritációt tapasztalhatsz erős koncentráltságuk miatt.

Mivel az illat szorosan kapcsolódik az emlékezethez, érdemes ellenőrizni bizonyos olajokat, hogy megbizonyosodj arról, hogy nincsenek-e rossz asszociációid velük kapcsolatban. 

Nagyon valószínűtlen, hogy az aromaterápia önmagában varázslatosan elűzi a fájdalmat a vajúdás és a születés alatt. De mivel könnyen kombinálható más technikákkal és eszközökkel, üdvözlendő kiegészítője lehet a fájdalomcsillapítási tervednek, és biztosíthatja azt az utolsó kis relaxációt, amire szükséged van ahhoz, hogy a szülés olyan élményt nyújtson, amilyet szeretnél. 

A te szülésed, a te utad

Noha még több kutatást kell végezni az aromaterápia vajúdás és szülés közbeni előnyeiről, sokan arról számolnak be, hogy ez segített nekik ellazulni és kezelni a szülés során fellépő fájdalmakat.

Amíg magabiztosnak és biztonságban érzed magad, nincs helyes vagy helytelen módja a szülés alatti fájdalom kezelésének. Csak győződj meg róla, hogy olyan kórházat választasz, amely biztosítja az általad tervezett fájdalomcsillapítási lehetőségeket és a szükséges rugalmasságot.

Forrás: Helathpartners.com 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában