AMIT EDDIG NEM TUDTÁL AZ ANYATEJRŐL

Ezt olvasta már?

A legfontosabb és legtökéletesebb tápanyagforrás egy csecsemő számára az anyatej. Ezzel persze nem mondunk újat, hiszen nem véletlen, hogy annyian előre aggódunk azon, vajon sikeresek leszünk-e a szoptatásban. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a szoptatás több mint a gyerek egyszerű fiziológiás táplálása. Az anyatej szolgáltatja az ételt, az orvosságot és a „híradót”, a szoptatás által pedig a testi kontaktus pozitív hatásai érvényesülnek. De mit is tudunk valójában erről a szuperfoodról? Az amerikai Országos Orvosi Könyvtárban közel egymillió tudományos cikk olvasható a várandóssággal kapcsolatban, míg az anyatejről mindössze alig 10 ezer. Ahogy azt Katie Hinde biológus, kutató egyik előadásába meg is fogalmazta: „Tudományos írások tekintetében többet tudunk a kávéról, a borról és a paradicsomról, mint az anyatejről.” Elgondolkodtató. Lehet, hogy információ hiányában alábecsüljük ennek az elsődleges tápláléknak az erejét?

Sokáig hittük, hogy az anyatej összetétele (a környezeti, életviteli különbségeket figyelembe véve) nagyjából azonos, egységes minden népcsoportnál a világ minden pontján. Hinde az utóbbi években azonban több oldalról vizsgálta meg a témát. Először majmokat kezdett tanulmányozni, tekintettel a hozzánk hasonló tejösszetételükre, később pedig már embereken is végzett kutatásokat. A munkája során – amelyet a Babies című dokumentumfilm-sorozat fel is dolgozott – meglepően sok érdekességre derült fény. Eredményei hiánypótlók, miközben felhívják a figyelmet arra is, hogy mennyi minden kíván még további kutatómunkát. Az anyatejről való információink, adataink és tudásunk ugyanis nem csupán az ismeretterjesztés és a szoptatás ösztönzése szempontjából lényegesek. Bár Magyarországon a legfrissebb adatok szerint a kórházakban az édesanyák 90 százaléka kezd el szoptatni – ami az EU 60 százalékos átlagánál jóval magasabb arány –, még nálunk is sok anya kényszerül tápszeres táplálásra. Ahhoz pedig, hogy a lehető legjobb alternatív megoldást tudjuk nekik biztosítani, igenis fontos, hogy kellő ismeretünk legyen a természetes forrásról.

A cikk teljes terjedelmében a divany.hu oldalán olvasható. 

2020. augusztus 14.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában