Amit a kéretlen tanácsokról tanultam

Ezt olvasta már?


Elmondani vagy nem elmondani? 

Ez volt az egyik első kérdés, ami mindkét terhességem alatt eszembe jutott. Az első alkalommal alig vártam meg, hogy megszáradjon a tesztpálca, és már kiabáltam is a hírt a szüleimnek meg a legközelebbi barátaimnak – és a legközelebbi alatt azokat értem, akik túl sokat hallottak a menstruációs ciklusomról, miközben próbáltam teherbe esni. Mindenki másnak azonban várnia kellett.

Ahogy a társadalmi nyomás is emlékeztet minket: a nagy felfedezés után 12 hetet érdemes várni az örömhír terjesztésével mivel a legtöbb vetélés ebben az időszakban következik be. És igazuk van! Szörnyű lehet utána azt is elhíresztelni mindenkinek, hogy mégsem sikerült. A kockázat a második trimeszterben csökken, szóval az ösztöneim nekem is azt súgták, hogy várjak a 12. hét utánig, s csak azután tájékoztassam a közösségi média világát.

Ennek ellenére a várakozás gyötrelmes volt. Így, amikor megtudtam, hogy másodszor is várandósak vagyunk, úgy döntöttem, nem hagyom, hogy a 12 hetes várakozás felemésszen. A férjemmel úgy döntöttünk, hogy a barátoknak és a családnak elmondjuk, és ez nagy megkönnyebbülés volt. Az internetre természetesen nem raktuk ki még, de ha valakinek személyesen akartuk elmondani, akkor megtettük! A vetélés kockázata még mindig fennállt, de tudtam, hogy bármi is történjen, az ő töretlen támogatásuk megmarad.

Már anya vagyok, hahó!

Amikor arra került a sor, hogy a 2 éves kislányunkkal is megosszuk a hírt, finoman közelítettük meg a dolgot. Rákerestem a kedvenc műsoraira, és találtam egy különösen édes epizódot az új testvér érkezéséről. Vettem neki könyveket arról, hogyan lesz nagy testvér, és megtanítottam, hogyan vigyázzon a babára. Megtanulta, hogyan ringassa álomba a picit, adjon neki cumisüveget, és etesse meg az etetőszékben. Megmutattam neki, hogyan legyen csendben, amíg a kistesó szundikál, ami – hogy őszinte legyek -, talán az egyik legjobb húzásom volt. Elmagyaráztam neki, hogy ahogy nő a baba, úgy nő a mama pocakja is.

A második terhességem első 12 hetét könnyedén vészeltük át, egészen a 13. héten tett nagy bejelentésünkig a közösségi médiában. Amint ez megtörtént, a terhesség egy olyan dimenziójába csöppentem, amiről már elfeledkeztem: a kéretlen tanácsok világa.

Bár általában jó szándékúak, a nem kért terhességi és szülői tanácsok nyomasztóak és frusztrálóak lehetnek. Amikor a lányom végre átaludta az éjszakát, a „Majd meglátod, hogy milyen lesz, amikor nem tud elaludni nélküled!” szavakkal ütöttek agyon. Amikor 2 éves lett, azt hallottam, hogy „Csak várj, amíg 3 éves lesz!”. Ha egy kismamás képet posztoltam, azt kellett hallanom: „Olyan kicsinek tűnsz!”. Nem értettem, miért kell minden egyes alkalommal különösen haszontalan tanácsokat adni. Miért volt ekkora vágy arra, hogy elrontsák az anyasági parádémat?

Valakinek mindig lesz egy tőled eltérő véleménye

A második terhességem alatt rájöttem, hogy nem számít, hány gyereked van, vagy milyen tapasztalt szülő vagy – valakinek mindig lesz véleménye. A „tanácsok” véget nem érőek voltak, akár a terhesség alatt fogyasztott ételekről volt szó, akár arról, hogy mennyi időt töltsek képernyőn a lányom előtt. Valaki mindig másképp fog gondolkodni, mint én, ami végtelen lehetőséget teremt arra, hogy ezt megossza bármilyen gyerekkel kapcsolatos beszélgetés során.

Akkor döntöttem úgy, hogy ideje volt elengedni az egészet. Csökkentettem a közösségi médián közzétett posztjaimat bármiről, ami a terhességgel vagy a szülői szereppel kapcsolatos, különösen, amikor az első lányom neveléséről volt szó. Nem lehetett elkerülni a felesleges kommenteket, és belefáradtam abba, hogy azt halljam: „Várj, amíg két gyereked lesz!” vagy „Készülj fel a még nagyobb alváshiányra!”. Ha nem volt kedvem a kommentekhez, nem írtam semmit. Ilyen egyszerű volt.

Ami a legfontosabb, hogy proaktívabban kerestem azokat a tanácsokat, amelyekre szükségem volt. Elolvastam minden olyan könyvet, amelyek azokkal a témákkal foglalkoztak, amely engem is érdekeltek. Ahelyett, hogy a közösségi médiában tettem volna fel egy terhességi kérdést, közeli, megbízható barátokhoz fordultam. Olyan tippeket adtak, amelyekre valóban szükségem volt, például hogyan kezeljem a testvéri rivalizálást, mikor költöztessem őket egy szobába, és hogyan hangoljam le két apró velociraptor hangját egyszerre.

A nap végén az egyetlen értékes tanácsot két embertől kaptam: a szülész-nőgyógyászomtól és a lányom gyermekorvosától. Nem számított, ha Jane a középiskolából újra felbukkant a neten, hogy kijelentse, soha nem hagyja, hogy a babája sírjon éjszaka; a gyermekorvosunknak és nekem volt egy tervünk. Nem érdekelt, ha egy távoli unokatestvér küldött nekem linkeket egy „jobb” pólyáról; tudtam, hogy az orvosom jóváhagyta azokat, amiket én használtam.

Bármennyire is készen éreztem magam a második babára, még mindig nem voltam teljesen felkészülve a terhességemről és a szülői döntéseimről szóló kényszerű beszélgetésekre. Nem számított, hogy már korábban is voltam terhes. A többiek szemében még mindig sokat kellett tanulnom, és bevallom, egy dolgot megtanítottak nekem – hogy engedelmeskedjek.

Csak segíteni akarnak…

A tolakodó tanácsadók türelemre tanítottak. Arra bátorítottak, hogy keressem a jó szándékot azok mögött a vélemények mögött, amelyeket nem kértem. Segítettek felismerni, hogy vannak körülöttem olyan emberek, akik csak segíteni akarnak (még akkor is, ha ez volt az utolsó dolog, amit akartam), és ezért hálás vagyok.

Amikor megtanultam, hogyan kerüljem el a negatív megjegyzéseket az interneten, és személyesen finoman utasítsam el őket, éreztem, hogy a helyzet okozta stressz csökkenni kezd. Olyan lett, mint a fehér zaj vagy a tompa háttérzene, amelyet könnyen elnyomott a második baba miatti izgalom. Én voltam a felelős a gyermekeim boldogságáért és jólétéért, amit teljes mértékben képes voltam biztosítani – függetlenül attól, hogy mások mit szóltak hozzá.

Forrás: verywellfamily.com

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában