Amit a kenguru módszerről tudni érdemes

Ezt olvasta már?


Bármelyik szülésfelkészítő tanterembe belépve biztosan hallani fogod a “kenguru módszer” vagy a “bőr-bőr kontaktus” kifejezéseket. Ezeket a kifejezéseket gyakran felváltva használják, mivel mindkettő azt jelenti, hogy az újszülöttet közvetlenül a szülő vagy a gondozó csupasz mellkasára helyezik.

Amellett, hogy a kenguru módszer nagyszerű kötődési technika a születést követő első napokban, számos egészségügyi előnnyel jár az újszülöttek számára – különösen, ha a csecsemő koraszülött.

Mi az a kenguru módszer?

A kenguru módszer az a tevékenység, amikor a meztelen újszülöttet a felnőtt gondozó csupasz mellkasára helyezzük, ezzel biztosítva a bőr-bőrrel való érintkezését. A bőr-bőr kapcsolat biztosítható napi egy órán keresztül vagy akár napi 24 órán keresztül is, a körülményektől, az intézménytől, a gondozók elérhetőségétől és az újszülött egészségügyi stabilitásától függően.

Miért fontos a kenguru módszer?

Kiderült, hogy a kenguru módszer javítja a koraszülött és kis súlyú csecsemők egészségi állapotát, elősegíti a kötődést, és javítja a gondozók közérzetét.

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a kenguru gondozás…

  • javítja a túlélési arányt,
  • javítja a szoptatás sikerességét és időtartamát,
  • felgyorsítja a súlygyarapodást az alacsony születési súlyú csecsemőknél,
  • segít a csecsemők testhőmérsékletének fenntartásában,
  • javítja a szív- és légzésszámot,
  • javítja az oxigénellátást,
  • csökkenti a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) arányát,
  • csökkenti a stresszhormont.

Ezek a lehetséges előnyök a csecsemőkorban jelentkeznek, de hosszú távú tanulmányok szerint a kenguru módszer előnyei a csecsemőkor után is érvényesülhetnek. A kenguru módszer nem csak a csecsemőnek szól. Kiderült, hogy a kenguru módszer segít az anyáknak érzelmileg felépülni a koraszülés okozta traumából, és segíthet a gondozóknak kötődni a babához.

“Számos tanulmány kimutatta, hogy mind a baba, mind a szülő számára előnyös, ha a bőr-bőr kontaktus vagy a kenguru módszer rendszeresen történik” – magyarázza Dr. Melinda Elliott, klinikai neonatológus és a marylandi Prolacta Bioscience vezető orvosigazgatója. 

Hogy alkalmazzuk a kenguru módszert?

A legegyszerűbben fogalmazva, a kenguru módszer azt jelenti, hogy a babát közvetlenül a csupasz mellkasra, bőr-bőr kontaktusba helyezzük. Ülhetsz egy nyugágyban, hátradőlve, vagy akár egy ágyon fekve is, miközben a baba rajtad fekszik. A baba általában hason fekszik, vagy hassal lefelé, arccal oldalra fordítva. A baba viselhet pelenkát vagy lehet teljesen meztelen, és lehet rajta egy kis sapka, hogy melegen tartsa a fejét. 

Teríts a babára egy takarót, ami mindkettőtöket betakar. A te testhőd, amelyet a takaró csapdába ejt, segít a csecsemő testhőmérsékletének fenntartásában. A te tested lényegében a baba inkubátorává válik!

A mellkasodon fekve a baba hallhatja és érezheti a szívverésed, a mellkasodnak minden egyes lélegzetvétellel történő emelkedését és süllyedését, valamint a hangját. Ezek az anyaméhből ismerős hangok megnyugvást és kényelmet nyújthatnak az újszülött számára.

Lehetséges kihívások

Lehet, hogy kenguru módszert szeretnél biztosítani csecsemődnek, de néha akadályokba ütközöl. Íme néhány gyakori probléma:

Lehet, hogy nem tudsz annyi időt tölteni a babával, amennyit szeretnél. Egy ideális világban csodálatos lenne, ha minden nap órákon át bőr-bőr kontaktusban lennél a babával. De lehet, hogy nem tudod biztosítani ezt az időt. Lehet, hogy más gyermekeid is vannak otthon. Lehet, hogy van munkád, és elfogyott a szülési vagy apasági szabadságod.

Ne feledd, hogy minden idő, amit a gyermekedre tudsz szánni, hasznos. Ha csak napi fél órát tudsz is biztosítani, ez az idő értékes, és mindkettőtök hasznára válik. Ne feledd azt sem, hogy bármelyik gondozó képes kenguru módszert nyújtani a babának. Megoszthatod a felelősséget valaki mással.

Lehet, hogy szégyent érzel vagy zavarban érzed magad a koraszülés miatt. Egyes anyák magukat hibáztatják az alacsony születési súlyú vagy koraszülött gyermekükért. Bár vannak olyan életmódbeli döntések, amelyek növelhetik a koraszülés kockázatát, ha hagyod, hogy a szégyen távol tartson téged a babádtól, azzal csak tovább ártasz magadnak és újszülöttednek.

Beszélj orvosoddal vagy egy terapeutával az aggodalmaidról és érzéseidről. Próbálj meg mindent megtenni azért, hogy a babád mellett legyél, függetlenül attól, hogy mi történt a múltban.

Előfordulhat, hogy a baba orvosilag nem elég stabil ahhoz, hogy a mellkasodra helyezzék. Nem minden koraszülött vagy kis súlyú csecsemő elég erős ahhoz, hogy a gondozó mellkasán legyen. Előfordulhat, hogy lélegeztetőgépen vannak, vagy olyan széles körű orvosi támogatást igényelnek, amelyet a kenguru módszer során nem lehet fenntartani. 

Még ha nem is tudod közvetlenül a mellkasodra helyezni a babát bőr-bőr kontaktusban, más módon is támogathatod és kötődhetsz a babádhoz, például ha a kezedet az inkubátorban a testére helyezed.

Koraszülött vagy kis súlyú baba születése szülőként ijesztő lehet. Aggódhatsz a gyermeked miatt, vagy úgy érezheted, hogy elszakadsz tőle, amikor közvetlenül a születés után orvosi segítségre viszik. A kenguru módszer egy módja annak, hogy kötődj a babádhoz, ha már elég stabil a helyzet, javítsd a gyermeked túlélési esélyeit, és talán még a későbbi életedben is növelheted a jobb egészségi állapot esélyeit.

Forrás: verywellfamily.com

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában