Amióta óvodás lett, így segít be a takarításban

Ezt olvasta már?

Gyerek segít, háztartási munka, takarít,

Ezt persze semmiképp nem sorolnám az énidős tevékenységek közé, hiszen mi abban a pihentető, vagy magadra fordított idő, hogy száll körülötted a por, oda-vissza húzogatod a törlőrongyot, és közben különféle kemikáliákat lélegzel be. Vagy valami ecet alapú lötty szagát, amit magad kevertél ki a környezettudatosság jegyében: az is tud épp olyan kellemetlen lenni. Dehát mit tehet az ember lánya, ha több korábbi kísérlete is kudarcba fulladt a takarító felfogadását illetően? Bizony, egy időben, még a gyerekünk érkezése előtt azzal is megpróbálkoztam, hogy másra bízom az otthonunk kitakarítását, de minden bizonnyal olyan irritáló lehettem e téren, mint Monica a Jóbarátokból: röviden, sajnos nekem is kizárólag a saját elképzeléseim szerinti takarítás a tökéletes. Jelenleg három porszívónk van itthon, ebből egy robot, amivel egész jól kijövünk az előzményekhez képest. Habár volt már néhány „öngyilkossági kísérlete”, csak hogy megszabadulhasson tőlem: többször is fönn akadt a hálószobánk egyik szegélylécén. Ezek után képzelhetitek milyen esélyekkel indul szegény gyerekem a takarításhoz való hozzáállás terén… Persze viccelek! Én is, mint a legtöbb szülő igyekszem életkorának megfelelően bevonni a takarításba. Tudom, hogy az óvodás kor még az az időszak, amikor lelkiismeretesen beáll nekem segíteni, így azt vizionálva, hogy kiskamasz korában majd úgy kell nógatni, inkább most mozgósítom a kis „takarító személyzetet”.

Íme néhány pakolós-takarítós tevékenység, amibe szerintem te is bátran bevonhatod a kis ovisodat:

# Portörlés száraz porfogó kendővel, törlővel

Nekünk egy kis teleszkópos nyéllel ellátott portörlőnk van, aminek a hosszát állítgatva a gyerkőc is könnyen be tud nyúlni a számára elérhető polc részekre. A por rátapad az anyagra, így nem lesz olyan a kis keze, vagy ruhája. Egy nagyobb felület letörlése után a szabad levegőn kirázom és folytatódhat is a portörlés.

# Fogantyúk, kilincsek áttörlése vizes ruhával

Azokat a bútorgombokat, kilincseket, amiket a kicsi is elér, ő is könnyedén le tudja törölni egy benedvesített ronggyal.

# Papír és műanyag hulladék szétválogatása

Nálunk a fürdőszobákban és a dolgozó szobában is van egy-egy kisebb szemeteskuka a kisebb hulladékoknak. Ezekbe leginkább csak a fürdőszobai cikkek csomagolását, papírgurigát, papírhulladékot gyűjtjük, így amikor megtelnek, közösen elvisszük őket a konyhában található szelektív gyűjtőhöz és egyesével kiválogatjuk. Így a kisfiunk is könnyen megtanulja, hogy miként szelektáljuk a szemetet.

# Textil felületek tisztántartása

Rengeteg díszpárnánk van. No meg persze plédünk, textil anyagú lámpabúránk és csomó olyan lakásdekorációs holmink, amire időnként ráfér egy alapos portalanítás. Én ezeknek a tisztítására leginkább a ragadós felületű „rollnit” használom, ami nyilván rendkívül gyorsan megtetszett a kisfiamnak is. Hiszen forog, ahogy görgeti az agyagon és mondhatni kész varázslat, ahogy ráragadnak az apró kis szöszök. Ezt akkor is ajánlom mindenkinek, ha ő maga gyorsabban be akarja fejezni a takarítást, mert a gyerek elég sokéig el tud babrálni vele, így könnyebb mellette haladni a munkával.

# Közös porszívózás

Nem tudom miért, de az én kisfiam picit tart a zúgó-búgó kütyüktől. Épp ezért is tartom fontosnak, hogy közösen próbáljuk ki a porszívót, így talán gyorsabban rájön majd, hogy nincs félnivalója, ha berreg a kezünkben a szívófej. Persze nem erőltetem, alkalmanként pár perc is elég, ha van kedve segíteni. A robotporszívó irányítását is mutogatom már neki, ez nyilván jóval izgalmasabb számára, hiszen a telefonomról lehet bekalibrálni és figyelni merre jár a szorgos segítőnk.

# Sepregetés

Beltéren nem használok seprűt, vagy partvist, a teraszunkon viszont annál inkább. Egész nyáron és persze ősszel-télen is szükség van az összegyűlt falevelek elseprésére, amiből a gyerkőc is mindig lelkesen kiveszi a részét. Vettem már neki saját kis seprűt is az ő méretében, de megsúgom, hogy 10-ből 9-szer az kell neki, amivel én sepregetek. És ez így is van rendjén.

# Mosás és teregetés

A mosógép beprogramozását illetően szerintem a 3 évesem már komolyabb szinteket ért el, mint én magam, ő ugyanis már minden létező programra eltekerte, bepötyögte a készüléket. Mondhatnátok, hogy ennek elkerülésére van a gyerekzár a mai gépeken, de azt hiszem ki kéne, hogy nevesselek titeket. Körülbelül másfél perc kellett neki, hogy rájöjjön melyik két gombot kell egyszerre lenyomva tartani a feloldáshoz. Persze nem engedem egyedül garázdálkodni a mosógépnél, és nyomkodni is csak akkor szabad neki, ha amúgy üres a dob és nyitva van az ajtó. A szennyes ruhákat azonban már ügyesen betömködi az elől töltős gépbe, és egy nagy kosárba szépen ki is tudja szedegetni, amikor lejárt a mosás. A teregetéssel is próbálkozunk, ebben nagyon érdekes kellék a csipesz, de a fellógatáshoz még kell egy kis segítség. Szerintem ezzel is érdemes szép fokozatosan próbálkozni!

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában