Amikor álarcot húzni kötelező

Ezt olvasta már?


Jelmez készítés, mint közös program

Amikor a kreativitás valóban testet ölt, az a jelmezek kitalálásától egészen a megvalósításig érvényes. Ilyenkor a lányok egy napig egy hercegnő bőrébe bújhatnak anélkül, hogy toronyba zárnák őket, a fiúk pedig egy szuper hősnek állva azt érezhetik, megmenthetik a világot. A tökéletes jelmez megtalálása feszültséget generálhat, és kapkodáshoz vezethet, azonban egy jó lehetőségként is felfogható, ahol szülő és gyermek akár közösen kreálhat egy teljesen személyreszabott jelmezt. Így öltözhet a gyermek a kedvenc lego figurájának vagy akár robotnak, amit szürkére festett kartondobozokból könnyen kivitelezhető.

Ha fejtörést okoz a farsangi jelmezkészítés, íme néhány ötlet.

Mindenhol egy kicsit más

A változás az, ami állandó. Bár ünnepeink többsége fix dátumhoz köthető, a farsang ez alól kivétel. Vízkereszttől egészen hamvazószerdáig bezárólag tombol a farsangi időszak, a táncos mulatságokon, a batyus bálokon át a carneválokig roskadásig van pakolva az országok „esemény polca”.  Ennek az ünnepnek az eredete egészen a pogánykori eseményeknél gyökerezik és onnantól kezdve, hogy beitta magát a különböző nemzetek kultúrájába, mindenhol formálódott kicsit. Ha az összes ország kulturális enciklopédiájával nincs is tisztában az ember, a riói karnevál az a szenzáció, ahova egyszer mindenki elvágyódik és amiről egyszer legalább mindenki olvas.

A jéghegy csúcsa

A farsangi tradíciók koronázatlan királya és egyben bölcsője a korábban említett Rió, ahol kocsi felvonulással egybekötött táncos mulatsággal évről-évre búcsúztatják a telet és várják a tavaszt. A szezonális eseménynek olyan nagy farvize van, hogy világszerte megülik a hullámait az emberek. Helyfoglalós program tervezettel és főattrakcióval készülnek visszaigazolni a látogatók megalapozott bizalmát. Azonban nem szükséges elkalauzolnunk magukat egészen Rióig, amikor szinte a „szomszédban”, Ausztriában is komoly lenyomatai vannak a farsangi mulatozásnak.

Marvel meg a farsang?

Bécsi fánkkal kezdődik és a féktelen örömmel folytatódik az a beszélgetés, ahol az ausztriai farsang a téma. Különlegessége ebben az országban, hogy nem kötődik különösen egy vallási ünnephez sem, hanem a néphagyományokból eredeztethető. Ha a bécsi fánk még nem is győzött meg, viszont erősen Marvel rajongó vagy, akkor a „jó és a rossz közötti küzdelem” már erősen felkelthette az érdeklődésed. Itt ugyanis a maskara viselet és annak is a téma megkötése a jóhoz (Schönperchten) és a gonoszhoz (Schiachperchten) kötődik és erős jellemvonásává vált az országnak.

Bolondos ünnepek

Az Eiffel-torony, a croissant és a szerelem városában, Párizsban a bouef gras-t, azaz a kövér ökröt álarcosok vezetik keresztül-kasul a városban, amit ők a farsangi ünnepek lezárásaként könyvelnek el. Mindaddig, amíg Párizsban kulturális színfoltja a bouef gras, addig Németországban szintén maradunk a maskaráknál, viszont hangsúlyt a farsangi időszak utolsó keddjére, a Narrenfest-re, azaz a bolondok keddjére helyezik. 

Íme néhány ötlet: kattints a Fejtörést okoz a farsangi készülődés? Íme néhány jelmez tipp c cikkünkre

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában