A legjobb alvópozíciók nagy pocakkal

Ezt olvasta már?


A terhespárna alkalmazása is jó módszernek bizonyulhat

Háton, oldalt vagy hason? Érdemes a bal oldalon feküdni ebben az időszakban, ugyanis ebben a helyzetben megfelelő lesz az oxigén- és a tápanyagáramlás a pici számára. További előnye a bal oldalon való fekvésnek, hogy így kevesebb nyomás éri a májat. Természetesen bizonyos esetekben a jobb oldalon való alvás is ideális lehet. Azonban ebben a helyzetben romlik a vérkeringés, és könnyen kialakulhat gyomorégés. 

Gyomorégés esetén érdemes több párnát tenni a fej alá, hiszen a félig ülő helyzetben történő fekvés segíthet a problémán. Az oldalt fekvés során a vesék is könnyebben választják ki a bomlástermékeket. A terhespárna alkalmazása is jó módszernek bizonyulhat, hiszen ez a különleges párna kifejezetten arra a célra lett kifejlesztve, hogy megkönnyítse a kismamák számára a kényelmes alvópozíció megtalálását. A segítségével megemelhető a has, a hát és a láb, így sokkal kényelmesebben lehet feküdni. Érdemes már a terhesség elején beszerezni ezt a különleges párnát.

Hosszú távon különféle szövődményeket is eredményezhet

Egyénenként eltér, hogy melyik a legideálisabb alvópóz, azonban van egy, amelyet mindenképpen érdemes elkerülni. Ez pedig nem más, mint a hosszú időn át tartó háton fekvés. Miért kell ezt az alvópózt kerülni? Azért, mert a háton fut lefelé az egyik fő véna, és a háton alvással komoly nyomást lehet erre gyakorolni. 

Ez pedig szédülést, émelygést, izzadást, keringési zavart és fejfájást eredményezhet, ráadásul a pici számára csökkenhet az oxigén- és tápanyagáramlás. Ráadásul a háton alvás hosszú távon különféle szövődményeket is eredményezhet, például nehézlégzést, hátfájást és aranyeret. Szóval a háton alvást érdemes a várandósság teljes ideje alatt hanyagolni, főleg akkor, ha ikerterhességről van szó.

Ki kell alakítani a pihentető alváshoz szükséges körülményeket

Nem kell megijedni, ha véletlenül álmában hasra fordul a kismama, ugyanis rendkívül csekély az esélye annak, hogy ez bármilyen kárt okozzon a babának. Azért nincs miért aggódni, mert a méh elég vastag ahhoz, hogy megvédje a babát. Bár a hasra fordulásnak rendkívül csekély az esélye a növekvő hastérfogat miatt. 

Mindenképpen ki kell alakítani a pihentető alváshoz szükséges körülményeket, mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy melyik a legideálisabb alvópóz. Ez azért fontos, mert az anyának és a babának egyaránt szüksége van arra, hogy az alvás megfelelő mennyiségű és minőségű legyen. A pihentető alvás hozzájárul a kicsi optimális fejlődéséhez. Ha alvási problémák jelentkeznek, és a megfelelő alvópozíció megtalálása sem segít, akkor érdemes jelezni a szülészorvosnak. Neked sikerült megtalálnod a megfelelő pozíciót a pihentető alváshoz?

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában