A baba öt érzéke

Ezt olvasta már?


Csodálatos élmény lehet látni, ahogyan a baba az első hetekben, hónapokban érzékelni kezdi az őt körülvevő világot. Miközben ezt a folyamatot figyeled, valószínűleg rengeteg kérdésed van azzal kapcsolatban, hogyan működik és fejlődik a baba öt érzékszerve.

Szaglás

A baba szaglása már az anyaméhben kifejlődik. A szaglóreceptorok a terhesség 8. hetében kezdenek fejlődni, és körülbelül a 24. héten válnak teljesen működőképessé. Ez azt jelenti, hogy a baba teljesen fejlett szaglással születik!

A születés után a baba szaglása segít neki megtalálni a táplálékát, például az anyatejet vagy a tápszert – mondja Samantha N. Goldman, foglalkozás-terapeuta. “Sok anyuka emlékezhet arra, hogy a baba közvetlenül a megszületése után már képes megtalálni a mellet, hogy táplálkozzon” – írja le Dr. Goldman. “A csecsemők képesek felismerni és megnyugodni az édesanyjuk illatától, mivel már a méhen belül is érezték azt”.

A csecsemők még a korai életszakasz után is használják a szaglás erejét a kapcsolatok és a biztonság érdekében – mondja Dr. Daniel Ganjian, a kaliforniai Santa Monica-i Providence Saint John’s Egészségügyi Központ gyermekorvosa. A baba hozzászokik a szülő illatához, így azonnal képes lesz megkülönböztetni a szülőt egy idegentől, mondja Dr. Ganjian.

Tapintás

A tapintás, mint érzékelés szintén a terhesség korai szakaszában, már a 8. héten elkezd fejlődni. – A csecsemő érintésérzéke segít neki kapcsolatot teremteni a gondozóival, és a melegség és biztonság érzését nyújtja, mondja Fadiyla Dopwell, a dallasi Pediatrix Developmental Medicine fejlesztési-viselkedési gyermekorvosa. Éppen ezért az újszülöttek szüleit arra ösztönzik, hogy sűrűn gyakorolják a bőr-bőr kapcsolatot csecsemőjükkel, ez különösen fontos a koraszülöttek esetében, mondja Dr. Dopwell.

Bár a baba érintésérzéke a születéskor teljesen kifejlődik, a baba növekedésével tovább fejlődik, teszi hozzá Dr. Goldman. “A csecsemők kezdetben nem tudják, hogy milyen érzés minden textúra és tárgy – ezt a tapasztalatok során tanulják meg” – jegyzi meg Dr. Goldman. “Az érintés elsődleges célja, hogy megvédjen minket; azonban a csecsemők arra is használják ezt az érzéket, hogy kötődjenek a szüleikhez, megtanuljanak játszani, mozogni és enni”.

Ízlelés

A szagláshoz hasonlóan a baba ízérzékelése is az egyik legprimitívebb és legfontosabb érzékszerv. “Az ízlelőbimbók a terhesség 8. hetében kifejlődnek, ami azt jelenti, hogy az ízérzékelés már az első trimeszterben kialakul”– mondja Dr. Dopwell.  A baba ízlelőbimbói körülbelül a terhesség 17. hetében válnak teljesen működőképessé.

A baba már az anyaméhben is használja az ízérzékelését, amikor elkezdi nyelni és megízlelni a magzatvizet. A születés után a baba az édes és a sós ízeket részesíti előnyben, majd megismeri az anyatej ízét. A baba ízérzékelését finomítják azok az ízek, amelyeket az anyatej vagy a tápszer révén kóstol.

Ahogy a csöppségek idősebbek lesznek, ízlelőbimbóik tovább érnek és fejlődnek, és egyre több íz válik ízlelhetővé. Ha a baba már szilárd ételeket eszik, Dr. Ganjian azt javasolja, hogy korán tegyük ki őket a különböző ízeknek, hogy széles ízvilágot fejlesszenek ki, és ne válogassanak az ízek között.

Látás

A látás az egyik utolsó érzékszerv, amelyik kifejlődik, és születéskor még nem teljesen érett. A baba látása az első trimeszterben, körülbelül a 7-9. terhességi héten kezd fejlődni. “Körülbelül a 27. terhességi hétre gyermeked ki tudja nyitni a szemét” – mondja Dr. Dopwell. “A 31-32. terhességi hétre a magzat már reagál az erős fényre.” De a baba látása születéskor még homályos, és a csecsemők csak körülbelül egy vonalzónyira látnak maguk előtt – teszi hozzá.

Bár a baba látása születéskor még nem teljesen tiszta, az idő előrehaladtával gyorsan finomodni kezd, mondja Dr. Ganjian. A csecsemők eleinte csak akkor látják az embereket, ha nagyon közel vannak, és nem látják a színeket. A hónapok előrehaladtával azonban a csecsemők már távolabbi tárgyakat is látnak, és elkezdenek színeket látni – magyarázza Dr. Ganjian.

Hallás

A hallás a terhesség 16. hetében kezd fejlődni – a terhesség és a csecsemőkor során pedig sokat finomodik. “A többi rendszerhez hasonlóan a hallórendszer is tovább fejlődik a születés után, és segít a csecsemőnek felfedezni a világot” – mondja Dr. Dopwell.

A baba már az anyaméhben elkezdi hallani a hangod, majd a születés után képes felismerni téged hang alapján – mondja Dr. Dopwell. Ez segíti őket abban, hogy biztonságos kötődést tudjanak kialakítani elsődleges gondozóikkal. Ahogy telnek a hónapok, a hallásérzékük segíti a nyelvi fejlődést – magyarázza Dr. Dopwell.

Szülőként az egyik legizgalmasabb és legteljesebb élmény, ha látod, hogy a babád az érzékszerveiden keresztül “életre kel”. Gyakran szó szerint látod, ahogyan a babád valós időben fedezi fel az őt körülvevő környezetet.

Minden csecsemő a saját tempójában fejlődik, és nem minden csecsemő használja vagy tapasztalja meg ugyanúgy az öt érzékszervét. Ha bármilyen kérdésed van a baba érzékszerveivel vagy általános fejlődésével kapcsolatban, ne habozz további kérdéseiddel gyermekorvosodhoz fordulni.

Forrás: Verywellfamily.com

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában