7 dolog, amit ne tegyél, amikor járni kezd a babád

Ezt olvasta már?


Annyi csodás első alkalom van, amikor a babákról van szó. Ha a baba először fordul meg, az olyan érzés lehet, mintha az olimpián a tripla axel-t sikerült volna megcsinálnod. Mégis, amikor a baba még nem ért el egy bizonyos fontos mérföldkövet, például a járást, indokolt-e a kiborulás? Ha a baba nem totyog, amikor technikailag már “kisgyermeknek” kellene lennie, mit tegyünk? Ami talán még fontosabb, mit ne tegyél soha, hogy a baba járni tudjon?

A járás egyike azoknak a jelenségeknek, amelyek hajlamosak lassan, lassan, majd hirtelen egyszerre kialakulni. Emlékszem, ahogy a lányom a bútorok körül kúszott, fokozatosan erősödött és egyensúlyozott, aztán egy nap elindult. Igaz, hogy csak néhány métert tett meg, mielőtt a padlóra zuhant, mint egy részeg matróz, de ez a szűzies utazás önbizalmat adott neki, hogy tovább guruljon. Egyértelmű volt, hogy készen állt. Ez az első számú dolog, amire figyelnünk kell a gyermekünknél, amikor a járásra ösztönözzük, magyarázza Dr. Richard A. Honaker, MD a Rompernek adott interjújában.

De mi van akkor, ha a baba nem mutatja a készenlét jeleit, vagy ha teljesen késznek tűnik, de csak egy kicsit elakadt? Dr. Honaker, a yourdoctors.online vezető orvosi tanácsadója és Dr. Jarret Patton gyermekorvos és gyermekegészségügyi szószóló mérlegeli, mit kell és mit nem szabad tenned, hogy gyermeked járni tudjon. Íme a hét legfontosabb tiltás.

1. Ne erőltesd!

Dr. Honaker szerint a babának el kell érnie bizonyos más fejlődési mérföldköveket is, mielőtt készen áll a járásra, például, hogy képes legyen egyedül felhúzni magát, és képes legyen önállóan megállni. “Várjunk, amíg eljön az ideje. Ne erőltesd! Ha nem állnak készen, akkor nem állnak készen. Ha elérik a 15-18 hónapos kort, akkor kell elkezdeni egy kicsit aggódni, de előtte nem kell aggódni emiatt” – mondja.

2. Ne használj járókát!

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a csecsemőknek két fő okból nem szabad járókát használniuk. Az egyik, hogy nem segítik a gyermekeket a járás megtanulásában, sőt, késleltethetik a járást. Másodszor, növelhetik annak a kockázatát, hogy a baba leguruljon a lépcsőn, megégjen vagy akár megfulladjon.

Dr. Jarret szerint a járóka helyet válasszunk egy helyhez kötött aktivitási központot (például Jumperoo), amely valóban elősegíti az izmok fejlődését. “A járókák nem segítik a babák járását, és határozottan veszélyesebbek. A babák mozgékonyabbá válnak, mint amilyenek egyébként lennének. A Jumperoos fejlesztheti az izomzatot. Ha mértékkel használják, akkor rendben van az ilyen típusú eszközök használata” – teszi hozzá Dr. Jarret.

3. Ne felejtsd el az egyensúlygyakorlatokat!

A csecsemők ülni, állni és járni tanulásában mindenféle izmok vesznek részt. Hogy segítsd ezeknek az izmoknak a fejlődését, csinálj kisbabás edzőtáborokat!

“Ugráltathatod őket az öledben, a lábukat a combod elülső részén tartva, így hozzászoknak a térdhajlításhoz, hogy valamilyen módon használják ezeket az izmokat” – ajánlja Dr. Honaker.

Ne félj leülni a földre a babáddal ezekhez a gyakorlatokhoz, és légy a személyi edzőjük.

“Fogd meg a kezüket, majd engedd el, és kapd el őket, amikor elesnek” – magyarázza Dr. Honaker.

4. Ne félj átrendezni a bútorokat!

A cirkálás a gyaloglás természetes előfutára. A csecsemők szeretnek a szobában körbejárni, és a bútorokba kapaszkodva támaszkodni. De ha te a bútorokat 90 fokos szögben szereted, akkor itt az ideje, hogy elfogadd a rendetlenséget.

“Sorakoztasd fel a bútorokat, hogy cirkálni tudjanak! Nem jó, ha megpróbálnak cirkálni, és a következő bútordarab 2 méterre van tőlük. Ideiglenesen tegyél oda egy széket, így mind ott sorakozik, hogy a kicsi cirkálhasson körülötte” – tanácsolja Dr. Honaker.

5. Ne mondj nemet a járást segítő játékokra!

A  járást segítő játékok felesleges rendetlenségnek tűnhetnek a nappaliban, de Kendra Ped, gyermekgyógyászatra szakosodott gyógytornász szerint valójában igen hasznosak a gyermek fejlődése szempontjából.

“Az első lépések megtanulásához a járást segítő játék lehetővé teszi a baba számára, hogy lássa a lábait, és sokkal természetesebb módon gyakorolja az állást és a lépést” – mondja Ped.

6. Ne spórolj a dicsérettel!

A minap azon kaptam magam, hogy azt mondom: “Hozd ide a maminak a labdát, jó kislány, jó kislány!”, és rájöttem, hogy akár egy kutyához is beszélhettem volna.

Dr. Honaker egyetért azzal, hogy a csecsemők és a kiskutyák között van valami közös: nagyon jól reagálnak a pozitív megerősítésre.

“A dicséret fontos. Legyünk következetesek! Ne jutalmazd a babát egyik alkalommal étellel, a következő alkalommal hátba veregetéssel, a következő alkalommal pedig egy játékkal. Záporozzon rájuk a dicséret, de minden alkalommal ugyanaz a fajta dicséret. Pont úgy, mintha egy kutyát idomítanál” – mondja.

7. Ne feledkezz meg a biztonságról!

Az igazság az, hogy amikor járni tanul, a baba el fog esni. Sokat. De biztos akarsz lenni abban, hogy mindig felügyeled őket, és gondoskodsz arról, hogy a környezetük biztonságos legyen.

Dr. Jarret figyelmeztet: “Nem szabad a babát egy asztallapon vagy egy magasan lévő komódon sétáltatni, mert még nem fejlődött ki eléggé a járáskészségük. Könnyen eleshetnek. Ha a babád a földön sétál, az teljesen elfogadható”.

Forrás:romper.com 

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában