5 pont, amit mindenképpen tarts észben, ha olyannal randizol, akinek gyereke van

Ezt olvasta már?


Hol vannak már azok a gondtalan kamaszévek, amikor legfeljebb a szülői szigor korlátozhatta a szerelmi életedet! Egy felnőtt ember kezét már megköti a munkája, egyre megrögzöttebbek a szokásai – és bizony, ahogy telnek az évek, egyre valószínűbb, hogy gyerekei is vannak. Ez nem jelenti azt, hogy egy gyerekes férfival, nővel lehetetlen lenne kapcsolatot kialakítani, de vannak bizonyos szempontok, amelyeket mindenképpen észben kell tartanod:

Mindig a gyerek lesz az első

Egy gyerekes szülőnek bármi közbejöhet. Vigyázót kell szerveznie, lebetegedhet a kicsi, a nagyi lemondja, a másik szülő nem vállalja… Neked pedig ez ellen nem lehet egy szavad sem. Ha egy szülő sokat dolgozik, elképzelhető, hogy a fennmaradó kevés idejéből minél többet szeretne a gyerekével tölteni.

Persze minden élethelyzet változó. Van, aki váltott elhelyezéssel neveli a gyerekeit, és havi két hete teljesen szabad, és olyan is, aki nem is tartja a kapcsolatot a másik szülővel, neki értelemszerűen nehezebb lesz elszabadulnia egy-egy estére.

És ez így van rendjén. Ha azt látod, hogy egy szülőnek a gyereke érdekei az elsők, hogy bárki más csak utána következhet a fontossági sorrendben, tudhatod, hogy helyén van a szíve és az értékrendje. Menekülj az olyantól, aki nem foglalkozik a gyerekével!

Készülj fel: a párod nem tökéletes szülő

Gyereket nevelni alapesetben is nagyon nehéz, egyedülálló szülőként viszont embert próbáló – ha teljesen magára maradt, azért, ha aktív a szülőtárs, akivel azonban ő már talán nincs túl jóban, azért. Szinte biztos, hogy fog olyan döntéseket hozni, úgy reagálni, olyasmit megengedni – vagy épp megtiltani -, amivel te nem értesz egyet. Próbáld megállni, és ne nyilváníts kéretlenül véleményt! Kívülről nézve minden sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint amikor benne vagy a helyzetben.

Kívülállónak fogod érezni magad

Minden jól működő családban vannak belsős poénok, amiket egy idegen nem ért, olyan szokások, amelyeket nem osztanak meg szívesen kívülállókkal. Idő kell ahhoz, hogy ezek között te is megtaláld a helyed. Minél kisebb a gyerek, annál könnyebben fog menni, mert az ő szívüket még viszonylag egyszerű megnyerni. Nagyobbakkal, kamaszokkal viszont ebből a szempontból biztos, hogy nagyon nehéz lesz, és talán soha nem fognak elfogadni teljes értékű családtagként.

Nem leszel automatikusan a gyerek szülője

Ha komolyra fordul a kapcsolat, és összeköltöztök, újabb nehézségekkel kell szembenézned. Együtt fogsz élni ugyanis olyan gyerekekkel, akiknek nem te vagy a szülője. 

Még mielőtt konkrétan megtörténne az összeköltözés, beszéld meg a pároddal, milyen viszonyt szeretnétek a gyerekekkel. Fegyelmezheted-e őket, hozhatsz-e a magad elvei szerint szabályokat, mennyire szólhatsz bele a nevelésükbe? Ez minden párnál, minden családnál máshogy működik. Van, ahol az új partner egy idő után teljes jogú szülővé válik, anyának, apának szólítja, és annak is tekinti a gyerek, de egy tízévesnél idősebb már valószínűleg rosszul kezeli, ha megjelenik egy kvázi idegen, aki azonnal dirigálni próbál. Inkább visszafogottan, kis lépésekben közelíts a gyerekekhez, és legyél képes észrevenni, hogy mi az, amit már nem fogadnak el tőled.

Más lesz az elképzelésetek a gyereknevelésről

Ha lassan úgy is alakulnak a dolgok, hogy a család teljes jogú tagjává válsz, biztos, hogy lesznek olyan pontok, amit másképp gondolsz, mint a gyerekek vér szerinti anyja vagy apja. Ezek kezeléséhez intelligencia kell. Senki sem szereti, ha kritizálják a gyereknevelési szokásait, változtatni pedig akkor is nehéz, ha egyébként elfogadja a másik fél igazságát. 

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában