4 mérföldkő, amely fontos állomás a gyerekek életében, hogy együttérző és fegyelmes felnőttekké váljanak

Ezt olvasta már?

A babák 4 százalékát érinti valamilyen újszülöttkori rendellenesség

„A koponya, a has, és a csípő területére kiterjedő ultrahangvizsgálat ideális időpontja a 6-8. hét, mivel akkor már a csípőérési folyamatok előrehaladottak, a kutacs...

Óvatosan a D-vitamin készítményekkel – a többségük allergén anyagokat tartalmaz!

Mostanra nagyon jól tudjuk, hogy a D-vitamin pótlása milyen fontos. Tudjuk, hogy az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen, ami a pandémia idején fontos információ. Azt is tudjuk,...

Azt hitte a nő, hogy veseköve van, amíg meg nem szülte a gyerekét a vécén

A Massachusetts államban élő 38 éves Melissa Surgecoff azt mondja, utólag már teljesen világosan látja a terhességre utaló jeleket, de amikor vajúdni kezdett, fogalma...

Indul a Babanet és a Philips Avent közös nyereményjátéka

Szeretnéd megnyeri a képen látható Philips AVENT Gyermekápoló készlet egyikét? Nincs más dolgod, mint válaszolni a posztban feltett kérdésre! A játék részletei:  A Játék időtartama:...

Ha szelíd, simulékony gyermeket szeretnél nevelni, aggodalommal tölthet el, ha visszautasítja, amikor kéred, hogy osszon meg valamit, ha hisztiben tör ki, amikor megkéred, hogy ne a függönyön hintázzon, vagy amikor azt visítja, hogy utál téged.

De egy valamit fontos leszögeznünk az együttérzésről: ez nem az a tulajdonság, ami az éj leple alatt fejlődik ki bennünk. „Az együttérzés, figyelmesség feltételeznek egy sor gondolatot és viselkedést” meséli egy szakértő „szükséges ugyanis beazonosítani a másik személy érzelmeit, érzéseit, megtalálni a kapcsolódást hozzá, és csak ezután jöhet a cselekvés.”   

Minden kicsi végigmegy ezen a folyamaton, fejlődési úton. Alább felsoroljuk ennek az útnak a leglényegesebb mérföldköveit – és néhány tippet adunk, hogyan segítsük őket, hogy rajta is maradjanak.

A gyerekekben megjelenik a „miért” érzése, kérdése

Az újszülöttek 6 hónapos korukig képesek mások érzelmeit észlelni, de ez még nem működik olyan tökéletesen, egészen a totyogós korig, amikoris a gyereknél az együttérzés, mint viselkedés, megjelenik. Miért most? Mert még csak ekkor kezdik megtanulni az ok-okozati összefüggéseket. „3 éves korra kezd kialakulni, hogy bizonyos cselekedetek, történések milyen érzéseket okoznak, váltanak ki valakiből és válik is ez lassan a cselekvő számára tudatossá, természetessé” mondja a szakértő ”, mert megtapasztalják, hogyha valakitől nem kapják meg például a sütit, amit szeretnének, szomorúnak vagy mérgesnek lesznek, ha pedig megkapják, amire vágynak, boldogságot, elégedettséget éreznek.”

Segítsünk gyermekünknek, hogy az érzéseik, kapcsolataik megszilárduljanak azáltal, hogy nevén nevezzük, amit megtapasztalnak, valamint magyarázzuk el nekik azt is, hogy miért érzik azt, amit: „Boldog vagy, mert ki akartál menni a szabadba játszani és most itt vagyunk, kint a játszótéren.”

A tudatos, szándékos kedvesség megerősödik bennük

Ezalatt az idő alatt a gyerekekben megerősödik az, amit tudatosságnak nevezünk, vagy képességnek arra, hogy felfogják a saját és mások mentális, érzelmi állapotát. Ezen kívül izgalmas kapcsolatok alakulnak ki az elme különböző területei között, melyek a szociális érzékenységért felelősek. A gyermekek elkezdenek következetesen kedvesen, figyelmesen viselkedni.

Egy amerikai egyetem kutatása azt vizsgálta, hogy a hároméveseknek adott csomag matricát a kicsik nem akarták másokkal megosztani, amíg a négyévesek már szívesen megtették ugyanezt. „Négyéves kor körül a gyerekeknél megtörténik egy úgynevezett mentális előrelépés, váltás, ami miatt sokkal jelentősebb elköteleződést mutatnak, valamint észrevehetően szívesebben osztanak meg dolgokat, fogják meg a kezünket és ölelkeznek.” Amikor ezeket a kedves, figyelmességre utaló jeleket tapasztalod csemetédnél, fontos, hogy megdicsérd, szóban jelezd is ezt felé.

A gyerekek ebben a korban értik meg a közösség fogalmát

A könyörületesség csak úgy, magától nem fejlődik ki az emberek között: ehhez fontos feltétel a közösséghez való tartozás. Ebben a korban a gyerekek nagyon tudnak lelkesedni olyan feladatokért, mint például az asztal leszedése – így a család nyugodtan lehuppanhat a kanapéra egy esti mozizásra. „Egy csoport fontos tagjának lenni segít a kicsiknek, hogy értékesnek érezzék magukat, ami arra ösztönzi őket, hogy figyelmesek, együttérzők legyenek” meséli egy szakértő. Segítsd őt ezen az úton azzal, hogy kisebb feladatokkal bízod meg már kétéves korától kezdve; egy-egy játék helyre pakolása is tökéletes kezdésnek. Ebben a korban észrevehető a gyerekeknél, hogy „elkezdenek kedvesebben beszélni másokkal, következetesebben használják a „kérem” és „köszönöm” szavakat” folytatja.

Fontos, mint mindig, hogy megerősítsd a „helyes” viselkedést, hogy tudja a kisgyermek, hogy jó úton jár.

A gyerekek ekkor tanulják meg, hogy ne magukat tegyék első helyre

Ahogy a gyerekek idősebbé válnak, a figyelmesség is egyre kifinomultabb formákban jelenik meg náluk. 7-8 éves kor az utolsó mérföldkő ebben a fejlődési folyamatban, de egyben a legbonyolultabb is. Mert egy dolog figyelmesnek, kedvesnek lenni, ha ez semmibe sem kerül, de sokkal nehezebb ugyanez, ha mindeközben ez a helyzet neked bánatot vagy csalódottságot jelent. Épp ezért nem következik be ez a fejlődési lépcsőfok korábban, mint amikor a gyerekek 7-8 évesek (köszönet az agy frontális lebenyének).

Egy klasszikus példa: gratulálni egy olyan gyereknek, aki legyőzött valamilyen versenyen. Ahogy megannyi esetben, itt is a szülői példa ereje a leghatásosabb, „A gyerekek figyelnek” mondja a szakértő „és ha azt látják, hogy még akkor is nagyvonalú a szülője, amikor nagyon-nagyon nehéz, akkor valószínűleg a gyerek is le fogja utánozni ezt a viselkedést.”

Ha legközelebb a gyermeked bármilyen társasjátékban legyőz, mutasd meg neki, hogyan kell viselkedni ilyen helyzetben. Mert így, hosszú távon, mind nyerni fogtok.

– Via –

Fotó: Gettyimages.com

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Hogyan mondjuk úgy nemet a gyereknek, hogy megértse? Néhány egyszerű mondat sokat segíthet

“Nem” – ez nem egy kitűnő szó. Ha ezt a szót egy szülő túl sokszor használja akkor a gyerek egy adott pillanatban már...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -