13 jel, hogy a kisbabád nagyon szeret téged

Ezt olvasta már?

Gondolkodj józanul! A csecsemők még nem képesek olyan jeleket, visszajelzéseket adni, amikre mi, édesanyák vágyunk viszonzásul a kimerítő vajúdás, szülés és az álmatlan éjszakák után. De ahogy telik az idő és gyermekeddel jobban és jobban megismeritek egymást, egyre több apró jelet fogsz észlelni, amik a kötödés erősödését jelzik köztetek. És ez mindennél többet ér.

„A ragaszkodás kialakulása egy folyamat” mondja egy pszichológus professzor. Ha gondoskodsz gyermekedről, ő minden egyes nappal jobban szerelembe esik irántad, és köszönetet is fog mondani az ő kis „babanyelvén”.

1. Tudja, hogy te vagy az édesanyja

“A kisbabák néhány héten belül felismerik azt, aki gondoskodik róluk, és előnyben részesítik mindenkivel szemben” mondja Alison Gopnik pszichológus. Részben a szaglását követi a kicsi: egy tanulmány szerint a kutatók az újszülöttek orra alá tettek több melltartóbetétet, amelyek közül egyre édesanyjuk anyatejét folyatták. Az anyatej elég volt a kicsiknek, hogy felismerjék és ahhoz forduljanak, amelyik az édesanyjuktól származott. 

Légy az első szakértője saját kisbabádnak és figyeld meg, melyik sírás mit jelent. A vígasztalan és kétségbeesett sírás éhséget jelez, a váratlan sírás fájdalmat, a panaszos pedig valamilyen diszkomfort érzetet. Ki fogod találni, természetesen próbálkozások és sikertelenségek során, tulajdonképpen apróságokba kapaszkodva. Ne hagy magad külső személyek által befolyásolni! Minél jobban ismered babád jelzéseit, annál jobban fogod tudni szükségleteit.

„Ha egy kicsi baba szomorú és a szülei erre reagálnak, megtanulja, hogy számíthat rájuk és neki ez a fontos” meséli egy szakértő. „De ne aggódj, ha nem minden esetben érted a baba jelzéseit: „nem kell tökéletesnek lenned”. Érdekes tény a kutatás szerint, hogy a gondozó és a csecsemő közötti teljes szinkron csupán 40%. Ami sokkal fontosabb ennél, hogy felismerd és reagálj gyermekedre, amikor szüksége van rád. Így kisbabád megtanulja, hogy „megbízhatok a mamámban, mert ha csak kicsit sírok, akkor is felvesz engem, amint tud, így nem esem kétségbe” magyarázza a szakértő.

2. Állandóan kacérkodik veled

„Nagyjából egy hónapon belül a kisbabák elkezdenek az édesanyjuk arckifejezéseire reagálni, anélkül, hogy gondolkodnának rajta, az anyák pedig visszareagálnak nekik” folytatja a szakértő. Itt elsősorban a mosolyokról, a sokatmondó nézésekről, a szemérmes el- és visszapillantásokról beszélünk. Ezeknek a mókás játékoknak a megjelenése ugyanúgy lényeges a babák érzelmi kötődésének kialakulásában, mint a fizikai szükségleteikre való reakciók.

4 hónapos kor körül képtelen lesz majd levenni rólad a szemét, de ki okolhatja őt ezért? Akkorra megszokja majd, hogy van külvilág, tud szopizni, nyelni és sokkal szabályozottabb az élete (nem csak alvásból és evésből állnak napjai), így képes lesz már jobban figyelni a körülötte lévő dolgokra is, nem csak testi szükségleteire.

Flörtölj vele te is – és ne félj használni túlzó kifejezéseket sem. A szemtől szemben való kommunikáció fontos része annak, hogy a kisbabák megtanulják a pozitív „adok-kapokat”. A kicsi elkezdi felfogni, megérteni, hogy egyetlen nézéssel ki tudja fejezni neked, mennyire örül, hogy veled lehet – és hogy ezt az érzést érdemes megosztania veled, mert te azt visszasugárzod felé.

3. Mosolyog, ha csak a másodperc tört részéig is

Tudod, vannak azok az emberek, akik azt mondják, hogy a kicsik korai mosolya csak légbuborék vagy önkéntelen reflex. Ne higgy nekik. A mostani kutatások ugyanis azt igazolják, hogy a babák grimasza sokkal többet jelent. A furcsa kis mosoly az arcukon ugyanis a te mosolyodra való reakció lehet. Egyszerűen ösztönösen keresi és építi a kötödést veled.

Az első igazi szociális mosoly, ami bearanyozza az édesanyák napjait, nagyjából 6-8 hetes korban jelentkezik. A baba mosolyoghat, mert a te arcodat, apáét vagy valamelyik rokonét látja. Elkezdi összekötni az arcodat a jó érzésével, ami a kötelék mélyülését jelzi köztetek.

4. Kötödés a kabalához  

A kicsik egyéves kor körül gyakran valamilyen tárgyat, kabalát kezdenek magukkal hurcolni, ami lehet plüssállatka, kis takaró vagy egy rongy. Ezek tárgyak szimbolizálják ugyanis az anyát és a kötődést, és ami magyarázza a színjátékot, ha például elveszed tőle és beteszed azt a mosógépbe egy órára. „Ez szimbolizálja az anyai szeretet és amit – ilyen formán – a gyermeked kontrollálni tud.”

Hagyd, hogy kisgyermeked azokban a helyzetekben magánál tarthassa kis kedvencét, amikor fél vagy bizonytalan. Ne aggódj, ha néha egyszerűen képtelenség meggyőzni, hogy letegye, még könyörgés árán sem. Az esélye annak, hogy az esküvője napján is ezt szorongatja majd, elég csekély. És légy őszinte, mindannyiunknak vannak ilyen-olyan kis kedvencei elrejtve itt-ott a lakásban.  

5. Olyan erősen bámul, hogy az már zavarba ejtő

A születésétől kezdve a kisbabák felismerik az édesanyjuk arcát, hangját és illatát. A következő lépés ezekhez a hangokhoz és illatokhoz kapcsolódik, amikor is a kicsi elkezd bízni, hinni annak, amit lát. Ezért vizsgálgatja az arcodat valamint azért, mert próbálja azt az emlékezetébe vésni. Megbizonyosodni róla, hogy tudja, mi az, ami a biztonságot és a szeretetet jelenti számára. Ha legközelebb tehát azon kapod magad, hogy a babád téged vizslat, engedd meg és adj időt számára, hogy „magába szívhasson”.

6. Csókókat ad

Olyan egyéves kor körül a babák elkezdenek puszit adni – és ezek valószínűleg nem a szemérmes fajtából valók lesznek. Számíts rá, hogy ezek nyálas, nedves puszik lesznek és oda kapod őket (néha erősen is), ahol épp elér téged. „Amikor megkérem a kislányomat, hogy adjon egy puszit, hátra dönti fejecskéjét, megragadja az arcomat és a száját az enyémre nyomja. Elolvad tőle a szívem!” meséli egy édesanya.

A kislány lelkesedése mutatja, hogy mennyire figyeli édesanyja szeretetének megnyilvánulását, ahogy reagál rá, ezért újra és újra meg akarja ismételni azt – mondja a szakember. A kicsik lelkesen tanulnak, amikor érzékelik a szeretetet, pláne, ha az édesanyjukról vagy az édesapjukról van szó.

7. Feléd nyújtja kezecskéit, hogy emeld fel

Egy háromgyerekes anyuka meséli, hogy hathónapos kisfia az eddigiektől eltérő módon is kifejezi, hogy ő az, akit legjobban szeret. „Amikor valaki más kézben tartja őt és én arra sétálok, kisfiam felém fordul és kinyújtja kezeit.”

Sok baba imád kézben lenni már a kezdetektől, de körülbelül hathónapos korra alakul ki az a fizikai és kognitív képesség, hogy meg is kérjék, vedd fel őket. A testükkel kommunikálják, mennyire megbíznak szüleikben és szeretik őket. És ez sokszor elég, különösen a nehéz napokon, mert ezzel csordultig tud telni az anyai szív.

8. Eltol magától, majd visszaszalad hozzád

Ezt a jelet azonnal észreveszed, mert már akkor megmutatkozik, amikor kisbabád kúszni-mászni kezd. „Te nyújtasz gyermekednek biztonságot, kényelmet, melegséget, viszont a kicsi felismeri: Várjatok! Tudok mászni! Meg akarom nézni, tapasztalni, mi van a világban körülöttem!” magyarázza a szakértő. A baba tehát így tesz mindaddig, amíg biztonságban érzi magát, majd következik a: „Hadd menjek vissza mamihoz, hogy lássam, ott van-e, minden rendben van-e.”

Kell neki a szabadság, hogy felfedezze a világot, aztán mint a gumikötél, visszapattan a biztonságos helyre, édesanyjához – erről szól a kisbaba kalandozása. Hagyd tehát, hogy csinálja. Persze, sok édesanyának ez könnyebbnek hangzik, mint utána hagyni a gyermeket a maga útját járni. De ahelyett, hogy minden lépését vigyáznád és aggodalmaskodnál, tedd az energiádat abba, hogy a valós veszélyektől óvod.

9. Tapsikol, ugrál, ráncigál téged

Igen, így reagál egy kisbaba, amikor meglát téged néhány óra után – vagy néhány perc után? Bocsájtsd meg neki, hogy úgy rajong körbe téged, akár egy rocksztárt. Ez az örvendezés, ujjongás nemcsak édes, hanem a jele is a köztetek mélyülő kötődésnek.

Persze az is igaz, hogy a kicsiknél könnyen eltörik a mécses, amikor édesanyjuk elmegy valahová. Fontos tudni, hogy ez is a fejlődésük része, ugyanis ebből tanulják meg, hogy mindig vissza is térünk hozzájuk. Már azt is értik, hogy mi a tárgyállandóság (hogy létezel te is és a tárgyak is attól, mert éppen nem látják őket), hogy tudják, édesanyjuk sincs mindig elérhető közelségben, hogy megöleljék.

A kisbabák érzelmei eltúlzók, teátrálisak, akár összetörik a szívük, amikor elmész, akár izgatottak, örülnek, amikor visszajössz: egy dolog bizonyos: szeretnek téged. Még apró, kicsi élőlének, mégis őszinte szeretettel csüggenek rajtunk.

10. Ugyanazt akarja csinálni, amit te

Bárki azt állítja, hogy az utánzás a hízelgés legkifinomultabb formája, nézze meg egy kisgyermek viselkedését. Akár egy pénztárcát hurcol a lépcsőn, akár egy játékbabának gügyög, mindig arra gondol, mennyire fantasztikus, hogy vagy neki. Mint minden ember – a felnőtteket is beleértve – a kicsik is utánozzák azokat a tevékenységeket és viselkedéseket, amiket azok az emberek csinálnak, akiket igazán szeretnek – mondja a szakértő.

11. Gyorsan hozzád fut, amikor megsérül

Amikor egy kisgyerek megsérül vagy náthás, semmi sem teszi boldogabbá, mint az édesanyja megnyugtató ölében ringatózni. A tény, hogy gyermeked hozzád szalad, ha bármilyen búbánata van – vígaszt nyújtasz, majd továbbáll – azt jelenti, hogy szeret téged és szüksége van rád.

Természetesen azt is érezheted, láthatod, és jelezheted, ha kicsinyed sérülése nem olyan komoly, hogy zokogva jöjjön panaszkodni. De még egy kis balesetet is drámának tűntethet fel, ha a mami látja.

„Kislányom lebiggyeszti az ajkát, drámaian szipog, majd rezzenéstelen arccal odavágja: „Szegény én!” meséli az édesanya. Igen, ezzel jelzi, hogy figyelmet kér, illetve igazából annak megerősítésére vár, hogy te éppen úgy szereted őt, ahogy ő téged.

12. Csak neked viselkedik rosszul

Megdöbbenve állsz, amikor a bébiszitter úgy adja át gyermekedet, hogy „egy angyal”, a következő pillanatban meg „égedelem” módjára viselkedik. A kicsik így tesztelik határaidat – és azokkal teszik mindezt, akiben a legjobban bíznak, és akiket igazán szeretnek. Ez nem éppen a legszívmelengetőbb módja a szeretet kinyilvánításának, mégis ezt teszik.

„Ne aggódj, ha gyermeked így viselkedik, mert akkor jó, ha a külvilág felé jól viselkedik és a dührohamokat neked tartogatja” mondja a gyermekpszichológus. „Tudja, hogy bármit is tesz vagy rosszul viselkedik, szeretni fogod.” Mert sosem szűnsz meg szeretni őt, legfeljebb megfékezed, megregulázod a te csapkodó, kiabáló gyermekedet. De mégis folytatja, mert ez az egyik módja szeretete kimutatásának.

13. Kiborul és őrjöng, amikor elmész

Nagyjából egyéves kor körül kezdődik és gyakran 3 éves korig is elhúzódik, amikor a gyerekek nagyon elkeserednek, amikor édesanyjuk elmegy, és kitörő örömmel veszik tudomásul, amikor hazaérnek. A szeparációs szorongás annak a jele, hogy a gyerekek számra (általában) az édesanya, akit szeretnek, minden más személytől különbözik, valamint elkezdik megérteni a tárgyállandóság fogalmát, ami azt jelenti, hogy a tárgyak, emberek nem tűnnek el csak azért, mert a látóterükből kikerülnek” magyarázza a pszichológus.

Ez az a viselkedés, amit nem akarunk megerősíteni gyermekünkben, ugyanis meglehetősen fájdalmas és szívszorító hallgatni, amikor zokogás közepette hagyod ott a bölcsődében vagy az óvodában. Ilyenkor nyugtasd meg: „Tudom, hogy hiányozni fogok, de a dadus/óvónéni vigyázni fog rád, amíg én távol leszek, és nagyon sietek vissza hozzád.”  A megnyugtatás segít, hogy megértse, minden rendben lesz, valamint ezzel megtanítod arra is, hogy bízzon benned, mert később valóban visszajössz érte.

A kép forrása: freepik.com

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában