12 mérföldkő a kisgyermekek életében, amelyekről nem szabad megfeledkeznünk

Ezt olvasta már?

Mindannyian izgatottan várjuk a legfontosabb mérföldköveket gyermekeink életében: azt a napot, amikor a kicsi megteszi az első ingatag lépését, amikor világosan kimondja a „mama” szót, vagy először megy óvodába. De a „nagygyerekké” válás során rengeteg más olyan meghatározó esemény történik, amelyek jelentősebbek, mint azt gondolnánk, pedig…

Arra kértük a szakértőket, hogy gyűjtsék össze ezeket a leggyakoribb (és mindemellett szórakoztató) eseményeket, várható bekövetkezésük idejét, és hogy mit jeleznek a kicsi fejlődése szempontjából. (Ne feledd, hogy minden gyerek más és más, így különböző időpontokban érhetik el ezeket a mérföldköveket.)

Kacagunk, mosolygunk: körülbelül 3 hónapos kor

Az első néhány hónapban a baba alapvetően eszik, alszik, pisil és kakil, de 3-6 hónapos kor között elkezdi kifejleszteni humorérzékét, és nevetve reagál arra, amit viccesnek talál. “A csecsemő agya a fejlődés ezen szakaszában gyorsabban kezeli az információkat” – mondja Jacqueline Kirby Wilkins, Ph.D. (az Ohio State University Extension északkeleti regionális igazgatója). Általánosságban elmondható, hogy szuperaktív ingerekre van szükség – apa például buta arcot vág, vagy anya azt mondja: „Elkaplak, és megpuszilja a kicsi csupasz pocakját – mindezeket azért, hogy gyermeke kacagjon. Féléves kor után a humorérzék kifinomultabbá válik. “9 vagy 10 hónapos kor körül váratlan dolgok fogják nevetésre bírni a babát – például egy idősebb testvér úgy jár, mint a kacsa” – teszi hozzá Dr. Kirby Wilkins. Imádnivaló ez az időszak, de ne várj el semmit a kicsitől. Játszd el, mintha valamilyen háziállat lennél, tedd a fejedre a macit, vagy énekelj egy vicces dalt. Ha vele nevetsz, akkor máris elkezdted építeni szociális készségeit.

Válasz a hangokra: 4-5 hónapos kor

A baba már a méhben felismeri édesanyja hangját, de körülbelül 4 hónapos korában kezd aktívan mocorogni, és megpróbálni közeledni feléd, amikor beszélsz hozzá – mondja David L. Hill (az Észak-Karolinai Egyetem gyermekgyógyászati ​​adjunktusa). “Ebben a korban az agy hallásközpontja már lehetővé teszik a csecsemő számára, hogy meghatározza, honnan jön a hang, és elkezd az ismerős hang felé fordulni.” Általánosságban elmondható, hogy a csecsemők eleinte a magas hangokat részesítik előnyben (többnyire ilyen az anyáé). A kommunikáció könnyítése érdekében használd a régimódi bababeszédet. “Az éneklő, eltúlzó hang segít a csecsemőknek könnyebben megérteni a szavakat és kifejezéseket” – magyarázza Dr. Hill. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nem figyel rád, az agya pontosan megérti és feldolgozza, amit mondasz neki.

Utánzás: 6-8 hónapos kor

A mosoly általában az első „grimasz”, amely megjelenik egy csecsemő arcocskáján, körülbelül 6 hetes korában, de 8 hónapos koráig nagyjából megtanulja utánozni, ahogy bugyborékot fújsz, vagy egy kis „O” -t formálsz a száddal. “Ez idő tájt a csecsemők akár elkezdhetik felfedezni és megérteni szüleik arcán a félelem, a meglepetés vagy a szomorúság kifejeződését” – mondja Dr. Hill. Tehát, ha vidámnak mutatkozunk, nagy eséllyel gyermekünk is mosolyogni és nevetni fog. A tanulmányok azt állapították meg, hogy a depressziós vagy visszahúzódó szülők csecsemői kevésbé kommunikálnak és lépnek interakcióba. Tessék tehát mosolyogni!

Beszélni – beszéltetni: 6-10 hónapos kor

A baba hangadásának alakulása kulcsfontosságú a beszéd elsajátításának folyamatában. “A bugyborékolás és a gagyogás is a nyelv építőköveit jelenti” – mondja Rahil D. Briggs, Psy.D., (a New York-i Montefiore-i Gyermekkórház szakembere). “Ezek azt mutatják meg, hogy egy csecsemő hogyan fejlődik a hangok kiadásának tekintetében és a kommunikációban.” Az első év előrehaladtával a gagyogás kifinomultabbá válik (ah ah ah-tól ba ba ba-ig), és elkezd hasonlítani a valódi beszédre, kis szünetekkel és inflexiókkal. Ösztönözd a kicsit sok beszélgetéssel, még akkor is, ha az ő kifejező eszközei sokkal kezdetlegesebbek, egyszerűbbek, mit a tiéd. Kérdezgesd, türelmesen várd meg válaszát, majd fűzz hozzá megjegyzést, magyarázatot. A sok beszélgetés fekteti le a nyelvfejlődés alapjajt ebben a korban.

A melléknevek használata: 18–24 hónapos kor

Amikor a gyerekek beszélni kezdenek, nagyjából az első születésnapjuk körül, ez kezdetben egyszerre csak egy-egy szót jelent: „mama”, “kutya”, “kamion”. Ahogy szókincsük bővül, egyre jobban képesek leírni, jellemezi az őket körülvevő dolgokat, és már azt mondják, hogy „nagy vörös teherautó” vagy „szőrös fehér kutya”. “Nem csak magát a tárgyat látják, hanem elkezdik felismerni, mi különbözteti meg a hasonló tárgyakat egymástól” – mondja Michelle Maidenberg, Ph.D. (a New York-i Harrison pszichoterapeutája). Használj minél több melléknevet, kifejezést, amikor gyermekeddel beszélgetsz, hogy folyamatosan bővítsd szókincsét.

A pelus elhagyása: 18-24 hónapos kor

A pelenka elhagyása nem biztos, hogy a legvarázslatosabb pillanat, amelyet fel szeretnénk jegyezni a babanaplóba, mégis, fontos mérföldkő, hiszen a legtöbb kicsi imád kommandóst játszani. „Először is szórakoztató számukra. Egy kisgyermeknél ezt elég egyszerű elérni, mert élvezik a végeredményt, hogy szabadok és meztelenek.” mondja Dr. Kirby Wilkins. Kognitív értelemben a gyerek megtanulja az ok-okozati összefüggéseket (ha leveszi a pelenkát, meztelen lesz, majd elszalad, te pedig utána sprintelsz – mit nem lehet ezen szeretni?) Ennek az olykor bosszantó mérföldkőnek a másik hasznos hozadéka: kisgyermekedet annyira elkezdik zavarni a nedves vagy kakis pelenkák, hogy magától fogja igényelni a bilire szoktatást.

Másokra figyelni: 2-3 éves kor

Ez a gyermekkor egyik legtüneményesebb időszaka: a gyermeked odamegy és megvigasztalja zokogó társát, megveregeti a hátát, és megnyugtatja, hogy minden rendben van. A kicsik ilyenkor teljesen önzetlen érzésekre képesek – mondja Michele Saysana, MD (az Indianapolis-i Indianai Egyetem Egészségügyi Riley Gyermekkórházának minőségi és biztonsági egészségügyi igazgatója). Dr. Saysana szerint fontos, hogy ápoljuk ezt az érzékenységet bennük: mutassunk empátiát gyermekünk iránt, amikor szomorú, bánatos („Tudom, hogy fájdalmas elesni.”), és beszélj más gyermekek érzelmeiről is („Az a kisfiú szomorúnak látszik – próbáljuk meg felvidítani.”). A segítség másik módja, ha felolvasunk hangosan olyan mesét, történetet nekik, amelyek a könyörületről és az együttérzésről szólnak.

Egyszerre csak egyet lépjünk: 2½-3 éves kor

Hirtelen feltűnik, hogy kisgyermeked többé-kevésbé úgy lépked fel a lépcsőn, ahogyan te: jobb, bal, jobb, bal. Ez fontos mérföldkő – magyarázza Dr. Kirby Wilkins, – mert azt mutatja, hogy a kicsi motoros képességei óriásit fejlődtek. “Az egyensúlyozó képessége is jelentősen javul ebben az időszakban, a felső és az alsó test közötti koordináció egyre hatékonyabbá, gördülékenyebbé válik” – mondja. Könnyebben jöhetsz-mehetsz vele a lépcsőkön, de dolgozhatsz egyensúlyérzékén úgy is, hogy egy lábon próbál megállni vagy szökdécselni, egy földre festett vonalat követni lábacskáival. esetleg az alacsony járdaszegélyen egyensúlyozva haladni.

A múltbeli események felidézése: 3-4 éves kor

A gyerekek emlékei többnyire erős érzelmekkel társulnak, akár jók, akár rosszak (karácsony a nagymama házában, egy kutya harapása). “A múltról való beszéd képessége azt jelenti, hogy a gyerek megtanulta az események időrendi sorrendjét, képest az emlékek tárolására, amelyek nagyon fontosak lesznek később, az aktív tanulás szempontjából” – mondja Michelle Hintz, Psy.D. (a Cadenza Pszichoterápiás és Művészeti Központ pszichológusa). Igen, a gyerekek ilyenkor gyakran bizonytalanok a részletek tekintetében, beleértve azt is, hogy valójában mikor történt egy adott esemény. “Kezdetben minden múltbeli történés a “tegnap” kategóriába tartozik” – meséli Dr. Hintz. Segítsd rendszerezni az emlékeit megjegyzésekkel és további részletek kiegészítésével („Így van, édesem, karácsonykor a nagymamához mentünk. Emlékszel, hogyan segítettél hóembert készíteni tavaly télen?”). Az emléktárgyak (fotók, rajzok, kézműves dolgok) együttes megtekintése és a róluk való beszélgetése szintén segíthetnek megszilárdítani emlékeit.

Kis hazugságok: 3-5 éves kor

Természetesen nem akarjuk ösztönözni a hazugságot, de az a képesség, hogy füllent, azt mutatja, hogy gyermeked ismét elért a fejlődés egy magasabb szintjére – mutat rá Dr. Hintz: „Felismeri, hogy az események kimenetelét potenciálisan megváltoztathatja.” A legtöbb ilyen hazugság az célozza, hogy elkerülje a bajt, kellemetlen helyzetet: „Nem ettem meg a sütit” vagy „Először engem ütött meg!” Ne reagáld túl ezeket, és ne tarts róluk kiselőadást. “Az óvodások sokkal inkább reagálnak a cselekedetekre, mint az érvelésre” – mondja Dr. Hill. “Magyarázd el, hogy a hazugság nem elfogadható, és állíts fel következményeket, például időkorlátokat, vagy kiváltságok, játékok elvételét.”

Ritmus tapsolása: Körülbelül 4 éves kor

Ha gyermeked automatikusan tapsolni kezdi kedvenc Alma vagy Kaláka dalát, és teljesen jó ritmusban, az nagy teljesítmény, mondja Dr. Saysana. “Az ritmus pontos visszatapsolása azt jelenti, hogy képes koncentrálni a feladatra és egyfajta mintát követni, megtanulni” – mondja. Valamint azt is mutatja, hogy jó a koordinációs készsége. Hallgassatok óvodásoddal mindenféle zenét, ritmust, próbáljatok ki hangszereket, mert ezek mind a matematika és a nyelv fontos építőkövei lesznek. (Próbáljatok ki mindenféle ütőhangszert.)

Ruházkodás: 3-5 éves kor

A gyerekek szeretik önállónak érezni magukat azáltal, hogy segítség nélkül felöltöznek. “A ruhák felvételéhez a kicsiknek fejlett motorikus képességekre és jó egyensúlyérzékre van szükségük” – magyarázza Dr. Saysana. 3 évesen a legtöbb gyerek el tudja kezdeni felhúzni a nadrágot és a felsőt, de teljesen nem tudnak még önállóan felöltözni. “A gombok, patentok és a cipzárak olyan finoman motoros képességeket igényelnek, amelyek általában 4 éves korig nem fejlődnek ki” – magyarázza Dr. Saysana. Érdemes egyszerűen felhúzható ruhákat választani, és legyél türelmes, amikor gyermeked ragaszkodik ahhoz, hogy: „Egyedül akarom megcsinálni!”

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában