12 dolog az újszülöttekről, amire senki sem készít fel

Ezt olvasta már?

„Nem félsz, hogy örökre így marad?” Ezért nem gond, ha cicin alszik el a babád

Végre alszik, mindegy, hogyan Első gyermekem születésekor elég hamar szembesülnöm kellett vele, hogy sem a szoptatás, sem az altatás nem megy feltétlenül úgy,...

A progeszteronhiány miatti meddőség? Tehetünk ellene!

Progeszteronhiány?  A progeszteron egyike azoknak a női nemi hormonoknak, melyeknek jelentős szerepe van a nemi ciklusban, és persze a termékenységben is. A hormon...

Hagyjuk-e sírni a babát?

  A környezetük ugyanis eltérően vélekedhet a kérdésről, így a jószándékú rokonok, ismerősök ellentmondó tanácsokkal láthatják el őket. Az egyik tábor a baba minden...

Ennek a 23 éves anyukának 11 gyereke van már, dúsgazdag férjével legalább 100-at szeretnének

A 23 éves moszkvai származású Christina Ozturk grúziai nyaralása alatt ismerkedett meg jövendőbeli férjével, Galip Ozturkkal, az 56 éves török üzletemberrel – írja a Daily Mail....

Hazaviszed újszülöttedet és ránézel arcocskájára, majd elkezdesz felfedezni rajta apró furcsaságokat, amikre senki sem figyelmeztetett. A kicsik feje szülés után csúcsformára emlékeztet, a bőrük száraz, és az étvágyuk csillapíthatatlan. De ne aggódj ezeken! Alább összegyűjtöttünk, mik azok a jellegzetességek és szokások egy kisbabánál, amiket esetleg nem tudsz, mégis fontosak lehetnek.

 1. A kisbabám feje furcsán néz ki

Elképzeltél egy tökéletes csecsemőt, tökéletes fejformával, pirospozsgás arccal, egy kicsi angyalt. Ha az újszülött babád feje furcsának, csúcsosnak tűnik első látásra, ez azért van, mert bizonyára hosszú időt töltött a medencédbe ékelődve. A kutacsok teszik lehetővé, hogy a koponya rugalmasan tudjon idomulni, amikor a szülőcsatornán keresztül világra jön a baba. „Ez védi meg a kicsi fejét a törésektől vagy az agyat a sérülésétől, amikor természetes úton jön a világra.” meséli egy orvosprofesszor.

Még néhány tökéletlenség, amikkel számolhatunk: a baba troll-szerű kinézete, az orrcimpák összenyomódása, a szem duzzadtsága a bőr alatti összegyűlt folyadék miatt, kis horzsolás-szerű sebek az arcán és a csipesz vagy vákuum használata miatt (szülés segítése) keletkezett sebek a fejen.

A kisbabád szép lassan visszanyeri tökéletességét, akár egy angyal, csak légy türelmes.

 1. A kicsi olyan ideges

Az anyaméh vizében összegömbölyödve, kényelemben, melegségben eltöltött hónapok után a kisbabának határtalan mozgástér áll rendelkezésre, hogy végtagjait megtornáztassa. Még nincs meg az a testtudata, hogyan kontrollálja mozgását, így kis karjainak rángása, rángatózása mókásnak hathat. A babák az ún. Moro reflex-szel születnek: ez akkor indul be, amikor a babát valamilyen hang, hirtelen mozdulat vagy zuhanásérzés éri, ilyenkor karjait szétveti, teste megfeszül, térdeit felhúzza, majd karjai visszatérnek a test közelébe. Ez nagyjából háromhónapos kor körül tűnik el. A még fejlődő idegrendszer is több elektromos impulzust küld az izmokba, ami a baba arcának és lábainak rázkódásait, rángásait okozza. Néhány hét után azonban ezek egyre csökkennek. A legtöbb ilyen rángás normális, nem kell miattuk aggódni, de nézesd meg egy gyermekorvossal, ha ezek a rángások nem szűnnek meg amikor megérinted a kicsit.

 1. A fiamnak olyan nagy ott lent!

Mielőtt a férjed túlértékelné kisfia heréinek méretét, felhívjuk a figyelmeteket, hogy sem genetikailag, sem hormonálisan nem számít a méret. A megnagyobbodott here tulajdonképpen a születés közben fellépő nyomás következménye csakúgy, mint a zsebkendőbe fújt folyadék. Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy a kisbabák testében még az édesanya hormonjai is ott keringenek. A fiúkban ezek a hormonok növelik a here méretét, a lányoknál a szeméremajkak duzzanatát. A nemi szervek szépen leapadnak majd az első néhány nap során.

 1. A kisbabám állandóan éhes

Az első néhány hétben úgy érezheted, mintha állandóan szoptatnád a kisbabádat. A gyakori kereslet természetes velejárója a növekvő tejkínálatnak (tejtermelés), ami a kicsi növekvő étvágyához alkalmazkodik. A szoptatós babák általában gyakrabban esznek, mert az anyatej gyorsabban megemésztődik, jobban felszívódik, mint a tápszer. Az evési „őrület” természetesen a kicsi fejlődéséhez szükséges. Hat hónap alatt ugyanis megduplázza születési súlyát, amihez nagy kalóriabevitel szükséges. Várhatóan az első időszak, amikor a kisbaba igazán falánk, nagyjából 4-6 hetes korban jellemző. Fontos, hogy nehogy félreértelmezzük a jeleket és etessük akkor is, ha épp csak a közelségünkre vágyik. Ha az elmúlt 2-3 órában már evett, inkább tartsuk kézben vagy pólyában, ami melegséget nyújt számára.

 1. A kicsi kezei és lábai hidegek

Mielőtt felkapcsolnád a termosztátot vagy még egy takarót terítenél a kisbabára, érintsd meg a törzsét. Ha meleg és rózsaszínű, gyermeked nem fázik. A kicsi keringési rendszere még fejlődésben van és a vér sokkal inkább a fő szervekbe, valamint arra a helyre áramlik, ahol a legnagyobb szükség van rá. A kezek és a lábak végtagok, így oda áramlik a vér utoljára. Nagyjából három hónap kell a kisbaba keringési rendszerének, hogy adaptálódjon a külvilághoz. Ezzel együtt az teljesen normális, hogy a baba ujjai és lábujjai hidegek és fakó színűek. Ahogy a kicsi egyre többet mozog, a keringési rendszere is egyre jobban kifejlődik.

 1. Vér van a kisbabám pelusában

Az az anyai hormon, amelyik a here és a szeméremajkak duzzanatát okozza, ugyanaz a felelős a hüvelyi vérzésért, ami az újszülött lányoknál előfordulhat. Ne aggódjunk, ha egy kis vérfoltot találunk a kicsi pelusában a születése utáni első héten. Ez a mini periódus általában néhány nap alatt elmúlik. A gyerekorvos azt mondja, hogy vérnek tűnhet a koncentrált vizelet is, mert meglehetősen sötét színűnek hathat a pelenkában. Ha halvány piros vért észlelünk, az viszont orvosi vizsgálatot igényel.

 1. A csecsemő száján pattanás, hólyag van

Sok újszülött száján bőrhiba, hólyag vagy pattanás keletkezhet az erőteljes szopizástól. Egyes esetekben a hólyag már születésnél is jelen van, mert a kicsi a mama pocakjában a hüvelykujját szopizta. Ezek semmilyen problémát nem jelentenek a kicsi számára. A

Tény, hogy a bőrkeményedés lenövése megkönnyíti a mellbimbó bekapását. A tyúkszem meg magától lenő néhány hónap alatt, de jöhet-mehet is nap nap után.

 1. A kicsinek olyan, mintha hasmenése lenne

A szoptatós babák széklete mustársárga, folyékony, formátlan, amíg a tápszeresekre barnás színű, lágy, jégkrém-szerű, és renyhébb bélmozgás jellemzi őket. Egyes babák tucatszor is pukilnak, amíg mások csak néhányszor naponta. Addig, amig gyermeked súlya szépen növekedik, és amíg nincs fájdalma és nem puffad, ez mind normális.

Nem könnyű megkülönböztetni a normál bélmozgást a hasmenéstől, különösen, ha szoptatsz. Az anyatejes babák kakilnak minden etetés után (székletürítési reflex: ha tej kerül a kicsi pocakjába, azonnal jön a széklet a másik végen). Ez a széklet természetesen lágyabb. A legjobb tanács, hogy ami általános, az jó. Ha bármi drasztikus változás történne (állag, gyakoriság) érdemes orvoshoz fordulni.

 1. Állandóan tüsszög a kisbabám

Az újszülöttek gyakran tüsszögnek, de nem azért, mert fáznak vagy betegek. Egyszerűen csak tisztul az orruk és a légutak a szennyeződésektől. A tüsszögés segít megnyitni az átmenetileg bezáródott orrnyílást is. „Ha egy édesanya szoptat, a kicsi orra bezáródhat vagy lelapulhat” mondja a gyerekorvos. Etetés után a baba levegőt vesz vagy tüsszent, hogy megnyissa az orrlyukát.

 1. A babám bőre pihés

Amíg a kisbaba anionos folyadékban úszkál a mamája pocakjában, a bőrét egy fehér, ragacsos réteg fedi, ami megvédi a felázástól. Amint a baba megszületik, ez a réteg lekopik, de az alatta levő bőrréteg száraz lesz és hámlani fog. Ez a kicsi egész testére jellemző lehet, de leginkább a kezeken és a lábakon. Ne piszkáld a bőrdarabkákat – nehogy megsértsd a baba bőrét. Testápolóra sincs szükség, mert egy-két héten belül elmúlik.

 1. Furcsán lélegzik a kicsi

Mint a legtöbb szülő, valószínűleg sok időt töltesz a baba ágya mellet éjszakánként, hogy a légzését figyeld, rendben van-e. És bizonyára meg is ijedsz néhányszor, amikor egy-egy rendszertelen levegővételt tapasztalsz. De a kicsiknél teljesen normális, ha egy-egy légzés kimarad, majd utána begyorsul. „Időnként beragad vagy kimarad egy légzés, ami a rekeszizom és az idegrendszer fejlődésének része” magyarázza a gyermekorvos. 6 hetes korára a kicsi légzése nagyjából rendszeressé válik.

A bölcsőhalál miatti aggodalom normális, ezért legyél éber. Tedd a kicsit a hátára, amikor lefekteted, vegyél ki minden játékot, felesleges dolgot a bölcsőjéből. Ha a kisbaba légzéskimaradása 20 másodpercnél hosszabb, akadozik vagy bekékül, hívd a mentőket.

 1. Minden sírás olyan egyformán hangzik

Hallottad ezerszer, hogy az anyák ösztönösen tudják a sírásból, ha gyermekük éhes, fáradt vagy pelust kell cserélni. Ha neked ez nem mindig sikerül, akkor se keseredj el. ”Kis idő után fel fogod ismerni, ha azért sír, mert fáj valamije, vagy ha a fáradtságtól nyöszörög. Az éhséget jelző sírás valahol a kettő között van, de vannak babák, akik nagyon kétségbeesetten jelzik, amikor enni szeretnének. Az első időkben nem számít, hogy kisbád miért sír (előfordul, hogy ok nélkül), csak reagálj rá, hogy érezze a figyelmedet és a szeretetedet, mert ez az, amire a kicsinek igazán szükségük van.”

– Via – 

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

„Mit keresett ez a ruháid között?” – kérdezte a kétgyerekes anyuka, mikor felfedezte férje piszkos életét

A Perthben élő kétgyermekes családanya mit sem tudva köszönt el újra férjétől a repülőtéren, aki újra üzleti útra indult. Karen elmondása szerint Mark jelentette...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...

Kajamekka a Normafán – már most is látogatható a Normafa Grill Terrace | Street Kitchen

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Több tízezer szendvicset készített rászorulóknak az elmúlt hónapokban a Budapest Bike Maffia

Brutális fogások A hús szaftosan puha, a hagyma pedig ropogóóóóós French toast, ahogyan...

Frissen sütött fánkok, helyben készült mázak: megnyílt a La Donuteria

Brutális fogások Zseniális téli kaja, ha igazán bevállalósak vagytok! Ég veled kiszáradt steak!...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -