10 tipp, hogyan támogassuk párunkat a vajúdás és szülés alatt

Ezt olvasta már?

10/2 Hogyan teljen a várakozás

A vajúdás lehet izgalmas, de monoton és kimerítő is. Tény, hogy eltölthettek hosszú órákat úgy, hogy gyakorlatilag semmi sem történik. Tereld el párod figyelmét, találj ki neki valamilyen elfoglaltságot. „Ha epidurális érzéstelenítést kap, valószínűleg kevésbé lesz szüksége fizikai támogatásra a vajúdás kezdetén” mondja egy nőgyógyász orvos, „ehelyett hallgassatok zenét, beszélgessetek, kártyázzatok, ami jólesik neki.”

10/3 Éreztesd, hogy vele vagy, bármi is történjék

„A vajúdás során előfordulhat, hogy párod pánikba esik” meséli egy nővér „és a legalkalmasabb személy, aki ilyenkor meg tudja őt nyugtatni, nem más, mint a te, a párja, hiszen te ismered őt legjobban.”

Ahogy az összehúzódások egyre intenzívebbé válnak, bíztasd párodat, hogy fantasztikusan csinálja és hogy nagyon szereted őt. Enyhítheted a fájdalmát, hogy apró jégdarabokat teszel a szájába, vagy letörölgetheted az izzadságot homlokáról. Bár vannak, akik nem szeretik, ha megérintik őket a vajúdás során, másoknak jólesik, ha nyakukat vagy hátukat masszírozzák. Engedd, hogy a pillanat befolyásoljon, ne tervezz előre!

10/4 Kérdezz

Sok minden történik a szülőszobában. Ha valamit nem értesz, kérdezz bátran a nővértől. A válasz, a bizonyosság megnyugtat mindkettőtöket, ami nagyon fontos ebben a helyzetben.

5 of 10 Monitor Contractions

10/5 Összehúzódások a monitoron

Kedvesed nem láthatja a monitor képernyőjét, ami az összehúzódásokat kíséri figyelemmel, de te igen. Közvetíts neki, mikor mire számíthat, hol emelkedik, hol csökken a görbe, felkészítve őt a fájdalmak kezdetére, végére – ezzel azt éreztetve vele, hogy jobban kontroll alatt tartja az eseményeket.

10/6 Támogasd párodat

Ne várj addig, hogy segítséget kérj a nővértől, orvostól, amig kedvesed fájdalmai már elviselhetetlenné nem válnak. Beszélgessetek, a szülés lehetséges kimeneteléről, egyeztessetek az orvossal. Jó, ha felkészül lélekben arra is, ha császármetszés is szóba jöhet. Ilyenkor a vajúdás fájdalma is segíthet jobb belátásra bírni.

Másrészről az orvos vagy a nővér is segíthet párod meggyőzésében, ha bármilyen beavatkozást szükségesnek gondolnak, amivel ő nem ért egyet, nem szeretne. Te vagy az, aki mindenkinél jobban ismeri őt, és lehet kedvesed olyan állapotban, hogy nem igazán képes sem kommunikációra, sem saját helyzetének megítélésére. A te megítélésedre van bízva, hogy mondd, tud-e még jobban nyomni, vagy már ereje végét járja és esetleg császármetszés szóba jöhet-e.

10/7 hogyan készítsünk jó felvételt a születésről

„Amikor feleségem meglátta a fiunk születéséről készült fotókat, olyan dolgokat vett észre rajta, amiket korábban nem, mert elfelejtette vagy az érzelmeitől túlfűtött állapotban ezeket egyáltalán nem érzékelte” mesélte egy édesapa.

Ha videófelvételt készítesz gyermeked születéséről, tervezd el, milyen szögből lesz a legjobb, hogy párodnak se legyen később kellemetlen (ha az ágyékát veszed például), fontos megbeszélnetek, hogy csak saját használatra készül-e a film. Érdemes párod vagy az orvos válla fölül videózni, és az, hogy mindenképp előre egyeztesd le az orvossal és/vagy a nővérrel, mert vannak kórházak, ahol nem engedélyezik semmilyen felvétel készítését.

10/8 A szülés egy csoda, de …

A születés csodálatos dolog. Még akkor is, ha lesz olyan pillanat, amikor párod a kitolás közepette bizonyos dolgokat hallatt, láttat magából, melyekhez hasonlót még sosem tapasztaltál tőle. A te dolgod nem más, mint azt mondani neki, hogy „Fantasztikusan csinálod!” Még akkor is, ha látszólag nem is figyel rád. A megnyugtató hangod, annak ismerős csengése egész biztos segít neki. (Ami meg nem biztos, hogy kellemes érzéssel tölt el majd, az a bab megszületés után a placenta, ami úgy néz ki, mint egy hatalmas darab máj.)

10/9 Ne panaszkodj!

„Ne panaszkodj vagy mutasd, hogy unatkozol (semmiképp se ásíts)” mondja egy szakértő. „Sok apát hallottam panaszkodni hátfájásról, miközben feleségük mellett álldogáltak a vajúdás során.” Hozzáteszi, hogy a vajúdás teljes mértékben az anyáról kell, hogy szóljon, aki életet ad a gyermeknek. „A kismama akár az egész összehúzódás folyamata során szoríthatja partnere kezét.” Tarts ki, hiszen ezek nem tartanak tovább, mint 60 másodperc.

10/10 Tedd különlegessé ezt az alkalmat

A partnered megpihen, a kicsi a szülőosztályon a nővéreknél, már értesítetted a rokonokat. Azt gondolod, ideje lepihenned? Még nem. „A partnered mind fizikálisan, mind érzelmileg kimerült” meséli egy szakértő ”kivaló alkalom, hogy megmutasd neki, mennyire szereted őt.” Hozz virágot, csokoládét, írjál neki egy szerelmes üzenetet. Bármit is csinálsz, tedd egyedivé, ünnepélyessé az alkalmat.

„A férjem rózsákkal és kedvenc játékunkkal (scrabble) jelent meg az ajtóban, mellyel hosszú órákon át játszottunk, amikor jártunk” meséli egy újdonsült édesanya „annyira meghatott, hogy nem tudtam abbahagyni a sírást.” 

– VIA –
Képek forrása: GettyImages.com

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img