10 dolog, amit érdemes tudni az újszülött csecsemőkről

Ezt olvasta már?

2.Ne várd, hogy – mosollyal vagy gügyögésssel – jutalmazzon, legalábbis 6 hetes koráig legyél türelmes

Addig bizony olyan, mintha egy elégedetlen főnöknek dolgoznál, aki mindenért panaszkodik. Emelkedj felül a testi-lelki kimerültségen és gondolj arra: az áldozatok nem hiábavalóak, amiket kisbabádért hozol. „A kicsi érzi édesanyja és édesapja óvó szeretetét, hogy vigyázzák őt, és szereti testük melegét, ha ölelik” meséli dr. Tolcher gyermekorvos.

3.Mosdasd a kicsit szivaccsal, amig a köldökzsinór csonkja le nem esik

Ha ügyelsz arra, hogy a csonk ne legyen vizes, hamarabb leesik – általában két héten belül. Az újszülött kicsi babák nem lesznek igazán koszosak, de ha a csonk fürdetésnél mégis vizes lesz, finoman itasd le róla a vizet. Azzal sincs semmi gond, ha kicsit vérezni kezd, miközben szép lassan leválik. „Először megijedtem,” meséli egy édesanya első tapasztalatait, „de utána rájöttem, hogy egy seb esetében egy kis vérzés teljesen normális.”

4.A kutacs érintése nem veszélyes, de vigyázzunk rá

“Eleinte féltem a kutacstól” folytatja az édesanya. A babák feje tetején lévő puha rész oka nem más, mint hogy a kicsi feje adaptálódni tudjon a szülőcsatorna méretéhez. „A kislányomnak sok haja volt már születéskor, és nagyon aggódtam fésülés közben, nehogy kárt tegyek, megsértsem ezt a lágy területet” meséli.

Nincs ok az aggodalomra: „meg lehet érinteni a kutacsot a baba hajának fésülése közben” nyugtat meg a gyermekorvos. A terület pulzálását viszont láthatjuk, mivel az agyat közvetlenül vérerek hálózzák be a lágy védőréteg alatt.

5.A pici jelzi, ha eleget evett

A csecsemők 2-3 óránként esznek – de ha szoptatsz, jó, ha tudod, körülbelül mennyi tejet fogyaszt gyermeked egy-egy alkalommal. „A kicsi súlya a legjobb visszaigazolás kezdetben” meséli dr. Tolcher. A gyermekorvos néhány nappal születés után ellenőrizni fogja, hogy minden rendben van-e a babával. Az első héten ugyan a csecsemők veszítenek súlyukból, de azt a második héten vissza is szerzik. A pelenka tartalma is visszajelzésül szolgálhat, ha figyeljük: az első öt napon ez még esetleges, de utána beáll: 5-6 nedves és egy-két székletes pelus jellemző naponta.

6.A bőrszárazság normális

Kezdetben lágy és selymes a picik bőre, de ez hamar megváltozik. „Ha folyadékban áztatnád magad kilenc hónapig, és utána hirtelen a levegőre mennél, a te bőröd is kiszáradna” meséli egy gyermekgondozó. Semmit sem kell ezzel kezdeni, (jellemzően lehámlik, lepereg) de ha zavar, csak hipoallergén és illatanyag-mentes krémmel kezeld. Kis piros duzzanatok, kiütések a pelustól, akné mind teljesen normálisak a baba bőrén ez időszak alatt, de ezek néhány hónap alatt teljesen eltűnnek. Érdemes tehát a babákról egy hónapos koruk előtt fotókat készíteni. ud83dude0a

7.Nem szükséges otthon dekkolni

„Élj normális életet, de gondold végig, mikor és hova viszed a kicsit emberek közé” figyelmeztet a doktornő. Ne vidd a babát napra, kerüld a betegeket, (GYEREKZSÚR KIZÁRVA!) és a túl zsúfolt helyeket (bevásárlóközpont szünidőben pl.). „Tanítsd meg az idősebb testvéreknek, hogy a kicsi lábát simogassák az arca és a kezei helyett, ami fontos a fertőzések elkerülése szempontjából. Kérd, hogy ők hívják fel a látogatók figyelmét arra, hogy mossanak kezet, mielőtt a babához érnének.”

8.A csecsemők sokat sírnak – hiszen kezdetben csak így tudnak kommunikálni

Az átható jajveszékelés azt jelenti, hogy éhes, fázik, koszos a pelusa, vagy hogy szeretné, ha felemelnéd és magadhoz ölelnéd. Ez kezdetben frusztráló lehet, de egy idő után megtanulod, mi mit jelent és tudni fogod, mikor, mire van szüksége. Van olyan szülő, aki két óránként vekkert állít be, hogy megetesse gyermekét. Ez is egy megoldás, de hamar meg lehet tanulni a kicsik jelzéseit eszközök nélkül is.

9.Az újszülöttek sokat alszanak – de nap közben mértékkel szundikáljon

Az első három hónapban mindent lehet. „Mivel a baba minden 2-3 órában eszik, nincs szüksége egybefüggő alvásra. Ez azonban változik, ahogy nőnek. A legtöbb kicsi 6-8 órát is képes egyben aludni, három hónapos korától. Arra azért érdemes figyelni, hogy mielőbb kialakítsunk a napirendet, amiben az éjszaka és a nappal elkülönülnek. Nap közben ne engedd, hogy 3 óránál többet szundizzon etetés nélkül. Éjjel viszont hagyd, hogy addig aludjon, amíg bír, ha már visszaszerezte a születéskor mért súlyát.” hívja fel a figyelmet a gyermekorvos.

10.Az újszülött baba hangulata hullámzó

Stressz, fáradtság, magányosság érzése? Az összes jellemző a kezdeti időszakra. De ezeket hamar magatok mögött hagyjátok. „Bár tudtam volna, milyen gyorsan elmúlik ez az időszak!” mondja egy édesanya. „Alig készült néhány fotó és emlék” meséli szomorúan.

„Az első gyermekemmel mindenen aggódtam, a peluscserétől a gyereksíráson át egyszerűen mindenen. A másodikkal már tudom élvezni ezt az időszakot: jó érzés, hogy a karjaimban tartom, szagolgatom, puszilgatom. Egyszerűen szeretem és boldog vagyok minden egyes percért, amit együtt töltök vele.”

 – via –

Nyitokép: Gettyimages.com 

2020. szeptember 19.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában