Visszahúzható kipufogóvéget szabadalmaztatott a Ford

Ezt olvasta már?

Sorra jelentik be a gyártók, hogy szabadulnának benzines és dízelmotoroktól, a Müncheni Autószalonon és a Tannistesten pedig az alternatív hajtások hatalomátvételének újabb jelei mutatkoztak. Ebben a környezetben lépett egy érdekeset a Ford: szabadalmaztatták a visszahúzható kipufogóvéget.

Egészen pontosan arról van szó, hogy beiktatnak egy kipufogóvég-visszahúzó modult a rendszerbe, amely kifelé és befelé egyaránt tudja állítani a véget egy villanymotor segítségével. Mindkét végállásnál van egy határoló is, ami megakadályozza, hogy túlmenjen a szélső pozíciókon.

ford-retractable-exhaust-system-patent-image 100811648 l

A megoldást elsősorban a terepképes modelleken tervezik bevezetni, ugyanis egy normál pozícióban álló kipufogó nagyobb emelkedők esetében útban lehet, negatív irányban befolyásolhatja a hátsó terepszöget. Ebből kiindulva egyebek mellett a Ranger, a Bronco és az F-150 is megkaphatja a furcsa fejlesztést. A működést a kiválasztott menetprogram befolyásolhatja majd, vagyis offroad-módban behúzódik a kaszni alá a kipufogó vége, míg normál használat mellett a megszokott állásban marad.

ford-retractable-exhaust-system-patent-image 100811642 l

A hírek szerint a Ford nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Németországban is levédette már a megoldást, így tehát Európában is tervezik a bevezetést. Hogy végül tényleg eljutnak-e a megvalósításig, az még a jövő zenéje.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img