Valódi önvezetés: az új Mercedesekben akár tetriszezhetünk is a kormány mögött ülve

Ezt olvasta már?

A 3-as szintű önvezető technológia a Mercedes két felsőkategóriás modelljében debütál.

A Mercedes az első olyan autógyártó, mely nemzetközi minősítéssel rendelkező 3-as szintű önvezető technológiát integrál sorozatgyártású személyautóba.

Ez most már olyannyira nem csak ígéret, hogy a Drive Pilot nevezetű rendszert május 17-től bárki megrendelheti az új S-osztályába, illetve EQS luxus villanyautójába. Az első körben Németországban rendelhető opció 5 000 euróba (1,9 millió forint) kerül, illetve az EQS esetében a 2 430 eurós (925 ezer forint) Driver Assistance Package Plus-t is meg kell rendelni hozzá.

© Mercedes

A Level 3-as önvezetés lehetővé teszi, hogy a sofőrnek ne kelljen folyamatosan a vezetésre figyelnie, így akár YouTube videót is nézhet, illetve játékokat is játszhat a központi érintőkijelzőn. Arra azonban készen kell állnia, hogy adott esetben bármikor át kell vennie a kontrollt a kormány és a pedálok felett.

© Mercedes

A radarra, LiDAR-ra, kamerákra és egyéb szenzorokra épülő, számos redundáns elemet felvonultató Drive Pilot egyelőre csak egyes német autópálya szakaszokon használható, maximum 60 km/h sebességig, illetve hamarosan az Egyesült Államok egyes részein is elérhetővé fog válni.

Mercedes S500

© László Ferenc

A következő lépcsőt a 4-es szintű, majd pedig az 5-ös szintű, immár kormány és pedálok nélküli teljes önvezetés jelenti majd, azt azonban egyelőre senki sem tudja megjósolni, hogy ezt a szintet körülbelül mikor tudja megugrani az autóipar.

AMG EQS 53, 761 lóerővel

© László Ferenc

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában