Újra feltalálták a belső égésű motort?

Ezt olvasta már?

Minden arrafelé mutat, hogy a belső égésű motornak befellegzett, ám most is akad olyan cég, amely inkább az elv megtartásában, és továbbfejlesztésében látja a megoldást.

Az Astron Aerospace ilyennek tűnik: találmányuk, az Omega 1-nek nevezett motor a munkaütemek különválasztásával, és csak forgó alkatrészek alkalmazásával javítana a megvalósítás hatékonyságán. Nagyon leegyszerűsítve két forgólapátos szivattyú dolgozik a motorban: az elsőben a szívás és a sűrítés, a másodikban a munkavégzés és a kipufogás zajlik.

Az Omega 1 a cég leírása szerint elképesztő számokat produkál: egyetlen ilyen, 15,9 kg-os modul 25 ezres fordulatszámig pörgethető és akár 160 lóerőt is leadhat. Ugyanakkor azt állítják, hogy itt nem jelentkeznek a Wankel-motorra jellemző tömítettségi problémák. Ráadásul a modulok egyszerűen összefűzhetők, így a teljesítmény viszonylag egyszerűen növelhető.

A megkésett találmányt persze már nem benzinnel gondolnák alkalmazni, sokkal inkább hidrogénnel, így leginkább vízgőzt, és esetleg nagyon kevés nitrogén-oxidot bocsátana ki.

Az egyelőre a fantasztikus adatok mellett is kérdéses, hogy lehet-e az Omega 1-ből valami. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a már gyártásban levő, üzembiztos dugattyús motorok mellett eddig sem nagyon maradtak meg az ilyen alternatív ötletek. Most pedig, amikor az elektromos autózásba önti a pénzt az autóipar, még kevésbé valószínű, hogy az ötletet, bármilyen nagyszerű is, belátható időn belül gyártásra alkalmassá fejlesszék.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában