Nagyon közel a harmadik Nissan Qashqai

Ezt olvasta már?

Az európai VW Passatnak is befellegzett?

Még mindig a kategória legkelendőbb modellje a Volkswagen Passat, ennek ellenére az Automotive News híre szerint 2023-tól véget érhet a négyajtós változat európai gyártása....

Négy autó karambolozott az M3-ason

Az M0-ás autópályán egy kisbusz ütközött össze egy autóval, a 74-es főúton egy autószállító tréler gyulladt ki. Összeütközött négy autó az M3-as autópálya...

Megúszhatja a pótdíjat, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Ügyfélbarát egyszerűsítésekkel csökkennek az állampolgárok és vállalkozások adminisztrációs terhei az útdíjfizetési rendszerben. A jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak lesznek...

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Az elmúlt 33 esztendőben meglehetősen keveset volt szolgálatban ez az NDK kisautó. A Trabant 601 idén ünnepelte 56. születésnapját, az 1963-ban leleplezett, duroplaszt...

A Nissan nehéz pillanathoz közeledik: messze a legnépszerűbb modelljét kell lecserélnie Európában, úgy, hogy közben a konkurencia is sokat erősödött. A következő Qashqai nagyobb lesz, könnyebb, és új hajtásokat kap.

Előzetesként a Nissan egyelőre álcázott prototípusok képeit hozta nyilvánosságra, amelyekből legfeljebb halványan sejthető a fejlesztés iránya. Valószínű, hogy nagyjából a Juke és a Rogue – az Xtrail amerikai megfelelője – stílusát követi majd az új Qashqai is, bár ezen a téren valószínűleg nem több az elvárás, csak hogy ne rontsák el direkt a népszerű típus eddig is kellemesen semleges jellegét.

A típus kapcsán nyilatkozó Marco Fioravanti, aki a Nissan európai terméktervező szakembere, persze ellőtte az ilyenkor szokásos bullshit-petárdákat. Ezek szerint a Qashqai a legjobb kiállású autó lesz a szegmensben, izmosabb, mégis dinamikusabb formatervvel, mint korábban bármikor. Ezeket az állításokat azonban nem igazán támasztja alá semmi – meglátjuk, mi igaz belőlük, amikor lekerül az álcázás.

Sokkal kézzelfoghatóbbak a közölt adatok. Ezek szerint a harmadik generáció 3,5 centivel lesz hosszabb, és ebből két centi többlet a két tengelyvonal között jelentkezik. Emellett 3,2 centivel szélesebb és 2,5 centivel magasabb lesz. A csomagtér 50 literrel lesz nagyobb. Mindemellett kisebb csoda, hogy kb. 60 kilót faragtak az autó össztömegéből, részint nagyobb mennyiségű nagy szilárdságú karosszériaelem, részint műanyag és alumínium burkolatok alkalmazásával.

A műszaki alapok egyébként a jelenlegi Qashqaiban is használt CMF-C platform továbbfejlesztéséből születtek, nem csoda, hogy hasonlóak a futómű-megoldások is. Így ezúttal is egyszerű, torziós rugós hátsó felfüggesztést kapnak a fronthajtású változatok, míg az összkerék-hajtáshoz multilink rendszerű hátsó felfüggesztés jár.

Arról is beszéltek, hogy milyen hajtásokkal érkezik az új Qashqai. A legtöbb változatba a Renault-Nissan és a Mercedes által is széles körben használt 1,3 literes négyhengeres turbós benzinmotor kerül 12 voltos enyhe hibrid hajtással. Egyelőre kétféle teljesítményszintről tudunk, a gyengébb változat 138, az erősebb 155 lóerős lesz.

Dízelváltozat egyáltalán nem lesz, helyette a Nissan saját, e-Power fantázianevű soros hibrid rendszerét alkalmazzák majd. Erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy 188 lóerős lesz, és a benzinmotort csak a pufferakkumulátor utántöltésére használja, az közvetlenül nem hajtja a kerekeket. Így a motor folyamatosan a leghatékonyabb üzemállapotban tartható, ami jelentős fogyasztáscsökkenést ígér.

Az is kiderült, hogy a Nissan ennél a Qashqai generációnál a korábbi dupla kuplungosokról a fokozatmentes (CVT) automata váltók alkalmazására tér át. A fronthajtású változatok még kaphatók lesznek manuális váltóval is, az összkerék-hajtáshoz azonban CVT jár majd.

További részleteket egyelőre nem közöltek az új Qashqairól – ezeket valószínűleg a jövő év elejére ígért bemutatójára tartogatják.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Arculatváltás jön az Opelnél

A nagy változásokon tulajdonképp túl van az Opel, de ezt most a külsőségek megváltoztatásával is igyekeznek hangsúlyozni. A villámos jelvény és a sárga szín...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -