Mit kéne tudnia a villanyautónak, hogy szeressük?

Ezt olvasta már?

A félvezetők hiánya után a gumihiány lehet az autóipar nagy baja

Az elmúlt hónapok fontos iparági híre volt, hogy sorra akasztja meg a termelést a világ autógyáraiban a globális félvezetőhiány. Egyelőre ennek a problémának sem...

Csúnyán végződött egy autós üldözés Kaliforniában: felüljáró alá ékelődött be egy Maserati

A balesetről képeket is közzétett az oaklandi rendőrség. Bizarr fotókat osztott meg a kaliforniai Oakland rendőrsége az Instagram-oldalán. A posztra a Totalcar talált rá,...

Versenyt csinál a felújításból a Porsche

Nem mindennapi versenyt hirdetett meg a Porsche az amerikai márkakereskedő-hálózat, vagyis inkább a hozzájuk tartozó szervizek számára. A Porsche Classic Restoration Challenge-hez negyven szalon...

GTX: így hívják majd az izmos villany-Volkswageneket

A Volkswagennél már sok évtizedes történelmük van a GTI modelleknek. Igaz, jó ideje már nem ezek számítanak a legerősebb, legsportosabb gépeknek, a Golfból például...

Tízezer embert kérdeztek meg nyolc országban a Castrol kutatásában arról, hogy mit gondolnak, mikor lenne számukra vonzó az elektromos autózás, és vajon mikorra várható az átállás az új megoldásra.

Az egyik legnagyobb globális olajvállalat, a BP leányvállalata nem bocsátkozott jóslatokba: ezt a kuncsaftjaira bízta. Nyolc nagyobb piacon kérdezték meg az embereket a villanyautózással kapcsolatos alapvető problémákról, és azok megfelelő megoldásáról.

A megkérdezettek persze nagyon mást gondolnak az Egyesült Államokban, Franciaországban, Indiában, Japánban, Kínában, Nagy-Britanniában, Németországban és Norvégiában ugyanazokról a kérdésekről. Míg a teljes összesítésből az derül ki, hogy átlagosan 2024-re tartják valószínűnek a megkérdezettek, hogy megfontolnák egy villanyautó vásárlását, az indiaiak szerint már 2022-ben elképzelhető lenne egy ilyen vásárlás, míg a legpesszimistább japánok szerint 2026 előtt nem valószínű, hogy ilyet tesznek. A megoldás szélesebb körű elterjedését is az indiaiak tették a legkorábbi időpontra, 2025-re, míg a britek és a japánok szerint csak 2033-ra valószínű, hogy erre sor kerülhet.

Arra a kérdésre, hogy mit tartanak a villanyautók legnagyobb problémájának, 38% válaszolta, hogy az árat, 27% hogy a töltési sebességet, 20% hogy a hatótávot, 11% a töltési lehetőségek hiányát, és 4% azt, hogy nem megfelelő a villanyautó-választék.

Az is kiderült, hogy hol látják azt a határt a vevők, ahonnan elfogadhatónak tűnnek az egyes paraméterek. Elfogadható vételárnak például átlagosan úgy 36 ezer dollárt – 11 millió forintot – tartanának átlagosan, de a japánok már 43 ezer dollártól, azaz 13,3 millió forinttól vennének elektromos autót, a britek viszont valahol 30 ezer dollár, azaz 9,2 millió forint körül húznák meg a határt.

A töltési idő tekintetében egységesebb a kép: az átlag 31 percet tartana elfogadhatónak, ami országonként 27-35 percet jelent. Hatótávban az átlagos elvárás 469 km, ez 401 és 517 km közti értékeket jelentett országokra lebontva.

A töltési infrastruktúrát is sokan látják komoly problémának a felmérés szerint: a megkérdezettek 70%-a szerint csak azután képzelhető el a villanyautók széles körű elterjedése, hogy az elektromos töltőpontok legalább olyan gyakoriak lesznek, mint manapság a benzinkutak.

A felmérés eredménye olyan szempontból biztató lehet a villanyautózás hívei számára, hogy a számokat már a mai modellek is egész jól megközelítik, bár mindegyiknek egyszerre még egy sem felel meg. Van például 11 millióért elektromos autó, de olyan, ami ennyiért 31 perc alatt teljesen felölthető és 469 kilométert megy egy töltéssel, még nem létezik.

A technika fejlődésével talán tényleg eljutunk oda is néhány éven belül, de hogy az mikorra várható, azt mindenki csak találgathatja. A Bloomberg New Energy Finance egy korábbi, piaci adatokon alapuló elemzése például 2029 és 2040 közé teszi az elektromos autókra való átállás időszakát, ami egy fokkal hihetőbb, mint amit az utca embere jósolt a Castrol kérdéseire válaszolva.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Már elektromos autót is gyártunk, megérkezett a Mercedes EQB

Bemutatkozott hivatalosan is a stuttgarti márka legújabb kompakt elektromos autója, amely az európai piacra Kecskeméten készül majd. Jó ideje készül első magyarországi elektromos modelljének...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -