Megjött a Volkswagen globális villanyautója az ID.4

Ezt olvasta már?

Ahogyan a hagyományos Volkswagenek közt a Tiguannak, úgy az elektromos modellek közt az ID.4-nek szánja a márka azt a szerepet, hogy világszinten a legnépszerűbb autója legyen.

Bemutatkozott hivatalosan is a Volkswagen elektromos SUV-ja az ID.4. A 4,58 méteres hosszúságú ID.4, a német gyártó második elektromos modellje az ID családban. 32 centiméterrel hosszabb, mint az Volkswagen ID.3, a család első tagja. Fontos megjegyezni, hogy hét centiméterrel hosszabb, mint a Volkswagen legnépszerűbb, azonos méretosztályú járműve a Tiguan.

Az ID.4 természetesen tágasabb is, mint a kistestvér a Golf méretű ID.3. Az utastér alá helyezett akkumulátorok miatt nagyjából hasonló helyteret ad, mint egy hagyományos SUV ugyanebben a szegmensben. A csomagtere 543 literes, de a 60/40 arányban dönthető hátsó háttámlák ledöntése után akár 1575 literig bővíthető a csomagtere.

© Volkswagen

© Volkswagen

© Volkswagen

Az autó meghajtása jelenleg egyféle teljesítményszintet kínál, a csak hátsókerék-hajtású 204 lóerőst. A 82 kWh-s akkumulátorának hasznos kapacitása 77 kWh, amellyel hivatalosan a hatótávja a jelenlegi sztenderd szerint 520 kilométer.

A 0-100 km/h-t 8,5 másodperc alatt futja, ami alig több mint egy másodperccel lassabb, mint az ID.3 produkciója azonos hajtáslánc-konfigurációval. A maximális sebessége 160 km/h-ra korlátozott az elektromos SUV-nak. Az ID.4, akárcsak a kistestvére, akár 125 kW töltési teljesítményt is képes kezelni, amelynek révén fél óra alatt nagyjából 320 kilométerre való áramot képes felvenni.

© Volkswagen

© Volkswagen

© Volkswagen

© Volkswagen

Az USA-ban 39 995 ezer dollár, 12,5 millió forintról indul a forgalmazása, ami nagyjából azonos a Tesla Model 3-as alapárával. Németországban viszont 49 950 euróról, 18,2 millió forinttól indul az ára, amely nyilván azt a célt szolgálja, hogy ne legyenek direkt versenytársak az ID.3-mal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában