Közel 1 milliárd forintot fizettek ezért a szupergyors McLarenért

Ezt olvasta már?

Az akár 400 km/h-val is száguldani képes hiperautóból alig több mint 100 példány készült.

A McLaren 1993 és 1998 között egész pontosan 106 példányt készített az F1 típusjelzésű szupersportkocsiból, mely 386 km/h végsebességű modell egyik érdekessége, hogy három utas foglalhat benne helyet, a sofőr pedig középen ül.

A McLaren F1 szellemi örököse a Speedtail, mely az F1, a P1 és a Senna után a McLaren Ultimate Series negyedik képviselője. A kocsiból mindössze 106 példány készült és ezek mindegyike elkelt rögtön a hivatalos bejelentés pillanatában, vagy még az előtt.

Nemrégiben azonban feltűnt a színen egy új gazdára váró példány, melyért a RM Sotheby’s árverésén valaki végül 2,7 millió dollárt, vagyis átszámítva nem kevesebb, mint 940 millió forintot fizetett.

© Ryan Merrill / RM Sotheby’s

A 87-es sorszámú, Heritage Gloss Steel Blue fényezésű Speedtail eddig kevesebb mint 500 kilométert hagyott maga mögött.

© Ryan Merrill / RM Sotheby’s

Az igen hosszú, több mint 5,1 méteres Speedtail rendkívül áramvonalas karosszériát kapott, melyhez mindössze 1430 kilogrammos tömeg társul.

© Ryan Merrill / RM Sotheby’s

A 4 literes biturbó V8-as benzinmotorra épülő hibrid hajtáslánc összteljesítménye eléri az 1050 lóerőt. Így aztán nem csoda, hogy a 0–300-as sprint ezzel a kocsival akár 12,8 másodperc alatt letudható (P1: 15,5 másodperc), a végsebesség pedig mintegy 402 km/h.

© Ryan Merrill / RM Sotheby’s

© Ryan Merrill / RM Sotheby’s

A szélvédő felső része gombnyomásra elektronikusan sötétíthető, így nincs szükség hagyományos napellenzőkre. Külső visszapillantó tükröket sem találunk a karbonszálas autón, ezek helyét ugyanis nagyfelbontású kamerák és kijelzők vették át.

© Ryan Merrill / RM Sotheby’s

Érdekesség továbbá, hogy az első kerekek speciális, légellenállás-csökkentő felniket kaptak, illetve, hogy az aktív hátsó szárnyak flexibilis karbonszálas anyagból lettek kialakítva.

© Ryan Merrill / RM Sotheby’s

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában