Ki gondolná, hogy fél év alatt több mint hétszáz Porsche cserél gazdát itthon?

Ezt olvasta már?

Ezen kívül húsz Ferrari és pár Lamborghini is belefért az idei első félév használtautós adásvételeibe.

A koronavírus okozta visszaesést követően 2021 első félévében újra magára talált a használt autó piac: január és június vége között 394 995 autóátírást regisztráltak, amely 5,7 százalékkal szárnyalta túl 2020 hasonló időszakának eredményét. Ezzel párhuzamosan a használt autó import is javuló tendenciát mutat, bár összességében ezen a területen még visszaesésben vannak az értékesítési számok: idén januártól június végéig 62 836 autót helyeztek Magyarországon forgalomba, amely 3,5 százalékkal kevesebb az elmúlt év, hasonló időszakához képest.

Határon belül 75 százalékban 10 évnél idősebb autók cseréltek gazdát, az import esetében pedig 63 százalékot tett ki ezeknek a kocsiknak az aránya, amely továbbra sem javít a 14,7 éves hazai autóállomány átlagéletkorán – írja a Das Weltauto közleménye, amely a forgalombahelyezési statisztikákat elemezte.

Még mindig az alsó-középkategóriás gépkocsikat, kisautókat és felső-középkategóriás modelleket kerestek a vásárlók 2021 első félévében, ezek el is vitték az átírások 67 százalékát. A márkák sorrendjét hat hónapot követően az Opel (47 070 autó), a Volkswagen (39 623 autó) és a Suzuki (35 587 autó) vezeti, de a Top10-es listára felkerült a BMW, a Mercedes és az Audi is.

A típusok rangsorában június végén az Opel Astra (23 638 autó) áll az élen a Suzuki Swift (19 670 autó) és a Ford Focus (11 295 autó) előtt, de a Volkswagen Golf és a Passat is karnyújtásnyira áll a dobogótól. Az első félévben a luxusautók iránti kereslet is élénk volt: többek között 728 Porsche, 76 Maserati, 20 Ferrari, 8 Aston Martin, 4 Rolls-Royce és 3 Lamborghini is gazdára talált. De ezzel párhuzamosan 615 Trabant, 256 Wartburg és 36 Zastava is új tulajdonoshoz került.

A legtöbb használt autót Budapesten, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében írták át, a legkisebb érdeklődés Vas megyében, Tolna megyében és Nógrád megyében volt a másodkézből származó modellek iránt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img