Jön az első elektromos Jeep, az Avenger

Ezt olvasta már?

A dzsipek tulajdonképpeni névadója a Jeep, amely sokáig a robosztus terepjáróiról volt híres, történetének újabb fordulópontjához érkezik, hamarosan itt az első villanyautójuk.

A márka első tisztán elektromos modellje egy kis kompakt autó lesz Jeep Avenger néven, amely az anyavállalat Stellantis platformjára épül majd és méretében valamivel kisebb lesz, mint testvére a Renegade modell, amely 4,23 méteres.

A Jeep hagyományosan robosztus megjelenését megtartanák az elektromos modell esetében is, akárcsak a jellegzetes hetes osztású rácsozását a hűtűmaszkján. A tisztán elektromos modell célközönsége a gyártó szerint inkább a fiatalok és a női vásárlók lesznek, míg a Renegade-et a családoknak szánják.

A gyártó teljes irányváltását jelzi, hogy 2025 végéig összesen négy villanyautó bevezetését tervezi és 2030-ra már csak elektromos autókat fog kínálni Európában, míg az Egyesült Államokban az eladások nagyjából 50 százalékát kellene kitenniük a villanyhajtású modelleknek.

A 400 kilométeres elektromos hatótávú Avenger gyártása a cég lengyelországi üzemében Tychyben zajlik majd és a jövő év első negyedévében már el is juthatnak az első autók a szalonokba. A modellre nem vár könnyű feladat, mert Európa legnagyobb szabadidő-autó szegmensébe érkezik, a kompakt SUV-k közé. Ez a járműosztály még a mostani nehéz időkben is alig 3 százalékot esett, annak ellenére, hogy a teljes piac 13 százalékot zuhant az év első hét hónapjában.

A kocsi hivatalos élő premierje majd a Párizsi Autószalonon lesz október 17-én. A modell prezentációján elhangzott az is, hogy a típust Észak Amerikában nem fogják árusítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában