Itt kezdődött minden: a ma szülinapos Michelisz Norbert szülőfalujában jártunk

Ezt olvasta már?

A Baranya megyei településen egy kis presszóban található Norbi “szentélye”, ahol a túraautó bajnoki futamokon kívül azért az Újpest elleni komoly futball vereségre is jól emlékeznek a helyiek.

A WTCR-sorozat tavalyi bajnoka, a Hyundai i30 N versenyautót vezető Michelisz Norbert 1984. augusztus 8-án látta meg a napvilágot, vagyis ma ünnepli 36. születésnapját. Mindenki “Norbi”-ja egy kis Baranya megyei településen, a Pécshez közeli Himesházán nőtt fel, mi pedig az egyik nálunk vendégeskedett tesztautóval nemrégiben útba ejtettük az 1 017 fős települést.

A már Szent István idejében is jegyzett községbe Mária Terézia idején telepítettek sváb szőlőműveseket, erre utal, hogy a településre érkezőket kétnyelvű községtábla fogadja.

© László Ferenc

Himesháza a templomáról kapta a nevét, ami egykoron valószínűleg festett, azaz hímes volt.

© László Ferenc

A templom mellett díszes faragott kapu található, melyet 1994-ben állított a falu lakossága.

© László Ferenc

Himesháza egyik fő közösségi gyűjtőhelye a helyi kiskocsma, a Rittlinger Presszó.

© László Ferenc

Az ajtóban csak a korsónként 330 forintos áron csapolt akciós sörre derül fény, a bent található kis “szentélyre” semmi sem utal.

© László Ferenc

Mint megtudtuk, a ma már nem itt élő Michelisz Norbi korábban gyakrabban járt a presszóban, mint manapság, de néha napján azért még mindig be szokott térni, és mindenkihez van néhány jó szava. A bajnoki cím megszerzését követően egyik első útja is hazavezetett, ahol nemcsak családi körben ünnepelt, hanem a barátokkal, ismerősökkel, helyi lakosokkal is.

Értelemszerűen az egész falu egy emberként szokott drukkolni Norbinak, és nem csak Himesházán a tévék előtt, hanem egy kisebb delegációs csapattal a versenyek helyszínén is. És persze a reptéri érkezéseket sem hagyja ki a szurkolócsapat.

2019.12.17, Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

© László Ferenc

Relikviákból már a presszó előterében sincs hiány.

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

De a gyűjtemény nagy része a kis mellékteremben található.

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

© László Ferenc

A helyiek itt szokták kivetítőn nézni Norbi futamait és a nagyobb focimeccseket. 2014-ben azonban az egyik legjobb magyar futballcsapat, az Újpest FC házhoz jött, és a himesházi pályán mérkőzött meg a helyi sportolókkal. A Magyar Kupa fordulójának meccsét 13:0-ra nyerte az Újpest, mindenesetre az emlékbe készült fotó keretének hátlapján kicsit szépített eredmény olvasható.

© László Ferenc

© László Ferenc

Michelisz Norbert szülői háza a falu szélén egy békés kis utcában található, ahol a család nyugalmának megőrzése érdekében szándékosan nem fotóztunk. Norbi 7 éves volt, amikor autószerelő és raliversenyző nagybátyja épített neki egy vaskeretes kisautót, amit szülői felügyelet mellett használhatott napjaink túraautós bajnoka. “Himesháza földes útjain 40-50 km/h-s sebességgel vertem fel a port” – emlékezik vissza Michelisz.

Mint megtudtuk, a helyiek egy új emlékszobát, múzeumot kívánnak létrehozni, ami a tervek szerint tele lesz Norbi relikviáival, ezenkívül pedig egy egyedi szelfipont építése is tervbe van véve. És mindenki arra vár, hogy a koronavírus-járvány miatt alaposan megcsúszott idei WTCR-szezon szeptemberben végre kezdetét vegye Ausztriában, és hogy októberben újra a Hungaroringen versenyezhessen a himesházi pilóta.

© László Ferenc

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában