Ez az olasz villanyautó most a világ legjobban gyorsuló utcai autója

Ezt olvasta már?

A Pininfarina Battista valójában egy közúti katapult.

Pininfarina Battistát a 2019-es Genfi Autószalonon mutatták be, és azóta lényegében eltűnt a világ elől. A jelek szerint a háttérben szorgosan dolgoztak rajta, mert most a végső piacra lépése előtti teszteken igencsak látványos eredményeket tudott felmutatni.

Az elektromos hiperautót a képességei, 1900 lóerős és 2340 Nm nyomatékú a hajtása, persze predesztinálják a rendkívüli menetdinamikai adatokra. Miközben maximális sebessége eléri a 350 km/h-t, a Battista elképesztő tempóban tud gyorsulni is.

[embedded content]

Az olasz márka szerint autójuk 1,86 másodperc (!) alatt képes 0-ról 100 km/h-ra gyorsulni. Ez pedig a jelenlegi legjobb a sorozatgyártású elektromos járművek között. A gyorsulási rekorder eddig a horvátok hiperautója, a Rimac Nevera volt, amely 1914 lóerős és 1,97 másodperc alatt tudja le a 0-100-as sprintet. (Érdekesség, hogy a horvát cég részt vett a Battista fejlesztésében is.)

A Battista eredménylistája:

A Pinninfarina Battista ráadásul nem is egy rekorddal jelentkezett, hanem valójában hárommal. A kocsi 0 és 200 km/h között is a leggyorsabb a világon 4,75 másodperces idővel. A harmadik rekord pedig arra vonatkozik, hogy a Battista mindössze 31 méter alatt képes 100-ról 0 km/órára lassulni.

© Automobili Pininfarina

A lenyűgöző teljesítménye mellett az autó jelentős, 476 kilométeres hatótávval is büszkélkedhet, miközben az ára legalább ilyen szemléletes, a Pininfarina Battista ugyanis 2,2 millió euróba – közel 900 millió forintba – kerül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában