Édes kis hazugságok: teszten a valaha készült legeRősebb VW Golf

Ezt olvasta már?

Az új Golf R-en látszik, hogy egyértelműen több, mint egy háromhengeres motorral szerelt Golf Life 1.0 TSI. De a bevásárlóközpont parkolójában pihenve nem feltétlenül tűnik sokkal combosabbnak, mint egy mezei 150 lovas Golf R-Line.

A kicsit is hozzáértők tudják, hogy ő itt bizony egy összkerék-hajtású Golf, melynek kapcsán sokan gondolhatják, hogy akkor olyan unalmasan a vezetése, mint egy sínautónak. Közben a valóságban akár füstölgő hátsó kerekekkel is driftelhetünk vele.

4,7 másodperc alatt tudja le a 0-100-as sprintet, állítja róla a gyártó. Nem rossz, de egyértelműen ferdítés, merthogy a gyakorlatban ennél bizony fürgébb.

A Golf R-hez érdemes előítéletek nélkül, gyermeki petrolhead nyitottsággal közelíteni. És aztán garantáltan szeretni fogjuk az édes kis hazugságait.

VW

© László Ferenc

Nem túl színes

Ha az aktuális Golf csúcsmodelljével szemezgetünk, nem árt gyorsan megbarátkozni a gondolattal, miszerint a mellékelt fotókon látható feketén kívül csak és kizárólag fehér és kék fényezéssel rendelhető a típus. A színválaszték tehát abszolút nincs túlbonyolítva.

Mint ahogy a design sem. Ha a Civic Type R Homasita jellegű bazári kivagyisága az egyik véglet, akkor a Golf R enyhén unalmas, vagy polgárian konzervatív visszafogottsága a másik véglet. Persze egyediek a lökhárítók, itt-ott R logók feszítenek, nagyok a kerekek, méretes a hátsó tetőspoiler és szépek a kipufogóvégek, de körülbelül ennyi. Semmi több.

VW

© László Ferenc

A kerekek egyébként alapáron csak 18 colosak, a tesztautón feszítő 19 colos fekete Jerez felnik a 885 ezer forintos R-Performance csomag részét képezik, csakúgy, mint a normál R-énél nagyobb hátsó légterelő.

Szakavatott szemek számára az ültetett futómű is feltűnhet, porig ültetésről azonban szó sincs. A hétköznapi GTI-hez képest 15 milliméterrel alacsonyabb a spéci GTI Clubsport, és az R ennél további 5 milliméterrel fekszik közelebb az aszfalthoz.

VW

© László Ferenc

Belső értékek

A külsőhöz hasonlóan a belső sem robbant instant adrenalinbombát az agyunkban. A sportos hangulat persze több helyen is visszaköszön, de mintha erősen zárójelbe lenne téve. Itt egy R logó, ott egy kis kék cérna, csak semmi parasztvakítás.

A kagylóülések viszont rendesen kitesznek magukért, zseniálisan tartanak a tempós kanyarokban és emellett valahogy még kényelmesek is tudnak lenni. A hátoldalukon pedig praktikus mobiltartókat találunk, ami jól mutatja, hogy a Golf R nem egy kőkemény hot hatch, hanem sokkal inkább egy a hétköznapokban is remekül használható, alaposan átgondolt sportos kompakt szeretne lenni.

VW

© László Ferenc

Megjegyzendő, az első sportülések igen vaskosak, ami elvesz egy keveset a hátsó lábtérből, a fejtérre és a csomagtartóra azonban nem lehet panasz. És ha esetleg kevés lenne a 380 literes puttony, akkor akár 611 literes csomagtartójú kombi változatban is hazavezethető a Golf R.

Az alul enyhén csapott és remek fogású kormány mögött digitális műszeregység figyel és a 10 colos középső érintőkijelző is alapáras tétel. A szoftver gyorsabb, mint az ID.3-é, de lehetne még fürgébb, az érintőpaneles légkondi- és hangerővezérlés pedig nem feltétlenül a legjobb megoldás.

VW

© László Ferenc

Az erő vele van

A 7-es Golfból ugyan készült egy 360 lóerős gyári kivitel, ez az Abt segítségével kifejlesztett modell viszont csak Svájcban és erősen limitált mennyiségben volt kapható. Így elmondható, hogy a 8-as Golf R a valaha készült legerősebb sorozatgyártású Golf.

A 2 literes 4 hengeres turbós benzinmotor 5350-as fordulatszámtól adja le 320 lóerős legnagyobb teljesítményét, ami 10 lóerős növekmény az elődhöz képest, a nyomaték pedig 400-ról 420 Nm-re növekedett. Utóbbi ráadásul már-már dízelesen alacsony, 2100-as fordulattól lehívható és 5350-ig végig ott platózik.

VW

© László Ferenc

Az új Golf R az aktuális szituációtól függetlenül rendületlenül húz, elképesztően tol, nagy kedvvel pörög a főtengelye. A 0-100-as sprint elvileg 4,7 másodpercig tart, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy elég hozzá akár 4,5 másodperc is.

[embedded content]

Ez persze javarészt az összkerék-hajtásnak köszönhető. A fronthajtásos és 300 lovas GTI Clubsport 0-100-as szintideje 5,6 másodperc, úgy, hogy ez a kivitel érezhetően könnyebb.

A végsebességet elektronika korlátozza 250 km/h-ra, de az R-Performance csomag birtokában akár 270-nel is száguldhatunk. És még ez utóbbi sem a valós legvége, hanem csak egy újabb elektronikus korlátozás.

VW

© László Ferenc

Élménygenerátor

Az adaptív futómű nem kevesebb, mint tizenöt fokozatban állítható, és semmi akadálya annak, hogy a legpuhább futóművet adott esetben a legélesebb motorbeállítással és kormányzás setuppal társítsuk. A Golf R-t lerobbantani sem lehet az ívről, de a kormány szolgálhatna némileg több visszajelzéssel, és azt a fajta orvosi szike pontosságot sem lehet elvárni tőle, mint amivel például a Megane R.S. Trophy-R szolgál.

Heves kormánymozdulatoknál melegebb éghajlatra kívánjuk azokat a fejlesztőket, akik kitalálták a kormányon lévő kapacitív gombokat, a véletlen kapcsolgatások ilyenkor szinte elkerülhetetlenek. Aztán meg csak pislogunk, hogy ki kapcsolta be helyettünk a kormányfűtést.

VW

© László Ferenc

A kormány mögötti váltófülek sokkal nagyobbak a GTI-kben lévőknél. Igazi élmény velük a váltás, a Golf R-ben ugyanis mintha végre sikerült volna úgy hangolni a hétgangos DSG-t, hogy az ne annyira a WLTP-nek, hanem inkább a vezetési élménynek feleljen meg.

Az automata hezitálás nélkül szupergyorsan és egész finoman vált, így nem is feltétlenül hiányoljuk a csak az észak-amerikai piacokon elérhető hatfokozatú kézi egységet. Mely nálunk a sportosabb Golfok közül csak a 245 lóerős alap GTI-hez rendelhető.

VW

© László Ferenc

A GTI-ktől eltérően ezúttal nem kettő, hanem négy kipufogóvéget kapunk, melyek ráadásul valódiak, nem holmi kamucsövek. Ráadásul szépen is szólnak, mély hangon duruzsolnak, hörögnek, durrognak, ahogy azt ilyenkor kell. Ha esetleg ennél is többre vágyunk, akkor ott az Akrapovic-féle titán opció, mellyel 7 kilogrammal csökkenthető a tömeg. És 1,5 millió forinttal a bankszámlánkon lévő összeg.

A forgalmiban 1479 kilogrammos tömeg szerepel, és vezetés közben is érződik, hogy a Golf R nem egyszerűen csak alacsony építésű, hanem egyben relatíve szerény tömegű is. Persze van ennél lejjebb is, a GTI Clubsport 93 kilogrammal kevesebbet nyom a mérlegen.

VW

© László Ferenc

Az R-Performance csomagnak többek közt Nordschleife és a drift üzemmód is a részét képezi. Előbbi értelemszerűen úgy hangolja a technikát, hogy a Zöld Pokolban a lehető legjobb köridőt tudjuk megfutni, utóbbival pedig nincs akadálya a gumifüstölős, kilinccsel előre történő haladásnak.

Az összkerék-hajtás sokat fejlődött az elődhöz képest, ami nemcsak a kanyartempóra, hanem a vezetési élményre is remek hatást gyakorol, a nyomatékvektor szabályozásnak köszönhetően mindig arra a kerékre érkezik meg az erő, ahol arra a legnagyobb szükség van.

VW

© László Ferenc

Nem, még nem tartunk ott, mint egy hátsókerekes, vagy hátulra fókuszáló összkerekes BMW esetében, de az irány nagyon is jó. A fékek pedig egészen pazarul teljesítenek, harapósan erősen fognak és a sokadik kínzás után sem igazán mutatják a fáradás jeleit.

Ráadásul a fogyasztással sincsenek gondok, autópálya tempónál akár 8 liter körül is megúszható 100 kilométer, és a teszt végére úgy jött ki 10,5 literes átlag, hogy a durvább szakaszokon maximum 15 literre ment fel a fogyasztás.

VW

© László Ferenc

Konklúzió, árak

+: hivalkodásmentes külső/belső, teljesítmény, gyorsulás, vezethetőség, drift mód.

: egyeseknek unalmas külső/belső, kapacitív gombok a kormányon, a kombi drága.

Az új Golf R nem akar a Honda Civic Type R vagy a Renault Megane R.S. Trophy-R babérjaira törni. Nem szeretne egy puritán módon kőkemény hot hatch lenni, hanem sokkal inkább egy olyan kompakt, mely remekül vegyíti az élvezetesen gyors vezetést a hétköznapi élhetőséggel.

Nem lett túl nehéz, nem lett túl kemény, nem lett túl unalmas. És nem lett túl drága sem, ugyanis a 14,6 millió forintos kedvezményes alapára mellé érdemes lehet odatenni például az új hibrid Vitara 10,5 millió forintos árcéduláját.

A kéziváltós GTI 11,6 millió forinttól indul, DSG-vel minimum 12,3 milliót kérnek el érte, a szuperizgalmas GTI Clubsport pedig alaphangon 13,7 millió forintot kóstál.

Kár, hogy a Golf R Variant nagyon drága Magyarországon: a kombiság felára 2,4 millió forint, miközben a németeknek kevesebb, mint 0,5 millió forinttal kell többet fizetniük érte.

A prémium kategóriás 300 lóerő körüli riválisok közül az Audi S3, a BMW M135i és a Mercedes-AMG A35 alapára egyaránt meghaladja a 18 millió forintot.

VW

© László Ferenc

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában