Drágább csipekre vált a Mercedes a hiány enyhítésére

Ezt olvasta már?

Úgy tűnik, a gyárleállásokat legalább részben az okozza, hogy szükségtelenül sok és sokféle vezérlőelektronika kell a mai autókba. A Mercedes szerint a fejlesztés a megoldás.

Tucatnyi ilyen modult váltana ki az új megoldás egyetlen vezérlőegységgel

Tucatnyi ilyen modult váltana ki az új megoldás egyetlen vezérlőegységgel

Ola Kallenius, a Mercedes vezérigazgatója beszélt a megszokottnál részletesebben arról, hogy hogyan tervezik megoldani a csiphiányt, és hogy egyáltalán mi okozza a konkrét gyárleállásokat. A cégvezető szerint ugyanis nem a komplikált csúcstechnikát hordozó vezérlők hiánya okozza a problémát, hanem a régebbi fejlesztésű, filléres kontrollerek szállítása akadozik. Példaként azt a vezérlőcsipet említette, amely a központi zárat működteti: ezt régóta használják változatlan formában, viszont a funkcióját sok más társáéval együtt átvehetné egy korszerűbb, integrált megoldás.

„Azt próbáljuk megoldani a csipgyártókkal együttműködve, hogy ezeket az egyszerű funkciókat egy, nagyobb teljesítményű csipbe hozzuk össze.” – mondta a jelenlegi fejlesztés irányáról Kallenius. Azt is hozzátette, hogy most a legtöbb gyártó hasonló megoldásokon dolgozik, amelyekkel jelentősen csökkenhet a mikrocsipek száma az autókban. Bár egy-egy ilyen vezérlő nyilván drágább lesz, mint a kontrollerek, amelyeket kivált, összességében valószínűleg az autógyártó is jól jár, ha akár tucatnyi funkció vezérlése egyetlen áramkör feladata lesz.

Az átállás persze nem megy egyik napról a másikra, és Kallenius szerint a félvezetőhiány hatásai még jövőre is érzékelhetők lesznek, de úgy látszik, a megoldás legalább úton van.

Az autóiparra a legnagyobb csapást egyébként egy malajziai csipgyár leállása mérte, amely a koronavírus-járvány következtében a nyár folyamán kényszerült leállítani a termelést. Ezzel pont a legrosszabbkor alakult ki a hiány, hiszen az autógyárak az európai és észak-amerikai karanténok után épp óriási kielégítetlen keresletet igyekezett kielégíteni.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img